Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

Jag tror att många med mig lätt kan ta saker för givet för att vi är födda i Sverige.


Vi som är födda i Sverige är priviligierade, och så enkelt är det. Ingen i världen kan bestämma var man kommer bli född, det bara blir så. Vi som är födda i Sverige har dock fått så otroligt mycket fördelar bara genom att råka födas här. Vi har aldrig behövt genomlida ett krig och har en mängd olika sociala skyddsnät som kan hjälpa oss om det går snett. Jag kan med säkerhet säga att jag inte hade haft samma förutsättningar i livet om jag varit född någon annanstans. Och därför vill jag passa på uttrycka att jag är tacksam att jag är född i Sverige genom det här inlägget.


10 anledningar till varför jag är tacksam att jag är född i Sverige1. Vi kan resa till 186 länder utan visum

Det svenska passet är ett av världens mäktigaste pass då vi kan resa till hela 186* länder utan visum vilket ger en otrolig rörelsefrihet. Människor med exempelvis ett afghanskt pass kan enbart resa till 25* länder utan visum om man vill ha något att förhålla sig till.

*Aktuell siffra 2018-06-06


2. Utbildning i Sverige är gratis

I Sverige har alla möjlighet att få en högre utbildning då den är skattefinansierad. I många andra länder har inte människor råd med en vidareutbildning då den måste betalas ur egen ficka.


3. Samkönade äktenskap är tillåtna

En sån rimlig mänsklig rättighet som verkligen inte är normen i många delar av världen.


4. Vi lär oss att prata engelska redan som barn

Tänk vilket fantastiskt försprång vi har som lär oss ett andra språk redan som barn, och ofta ett tredje språk i tonåren.


5. Sverige har en feministisk regering

Även om vi är långt ifrån perfekta utifrån en jämställdhetsperspektiv är vi på god väg! Sverige har världens första feministiska regering vilket innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar i beslut och tilldelningar av resurser.10 anledningar till varför jag är glad att jag är född i Sverige


6. Alla har rätt till 5 veckor semester

Jämförelsevis har svenska invånare med en fast anställning rätt till betydligt fler semesterdagar än många andra i världen. För att inte tala om rättigheter som sjukpenning och föräldraledigt.


7. Vi har fyra olika årstider

Tänk så fantastiskt ändå att vi bor i ett land där klimatet skiljer sig så otroligt mycket under året och att vi faktiskt får uppleva fyra olika årstider som alla kommer med sina egna fördelar.


8. Vi tar klimatkrisen på allvar

Vi är absolut inte bäst i klassen när det kommer till att leva miljövänligt, men i Sverige har klimatkrisen blivit en av våra viktigaste politiska frågor vilket tyder på att vi tar den på allvar.


9. Sverige har Allemansrätten

Med skyldigheten att inte störa eller förstöra får vi i princip tillgång till hela Sveriges fantastiska natur. En fantastisk rättighet som få andra länder har.


10. Sverige är fantastiskt vackert

Ärligt talat behöver man inte ens lämna Sverige för att få uppleva helt magiska platser. Vi har fjäll, hav, sjöar, skog, öppna fält och både små och stora städer. Det finns något för alla.Fler tankar och åsikter

Varför älskar jag att resa? | 25 insikter från mitt tjugofemte levnadsår | Mina tankar om att dela foton från Auschwitz | Flygskam | 5 anledningar till varför jag älskar EurovisionFira jul hemma eller utomlands?Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

48 svar

  1. Svar: Ingenting i den här världen är helt gratis, det är alltid någon annan som betalar. Dock blir skolgången i Sverige gratis för individen till skillnad från majoriteten av världen där det kan kosta uppåt 100 000 per termin för att få studera!

 1. Är inte född i Sverige men min själ och hjärta är så svenskt som den kan bli (bott här sen jag var 2.5år), utom jantelagen *lol*… och det slår extra hårt allt med samer + Norrland att göra<33 Så man behöver vekrligen inte vara född i Sverige för att uppskatta landet =P… jätte härlig inlägg iaf! Ha en fortsatt TREVLIGG SOMMAR nu<3

  1. Poängen med inlägget var inte att säga att man måste vara född i Sverige för att ta del av allt detta eller för att känna sig svensk. Poängen var att hylla de fördelar jag ser med landet och som jag fått ta del av enbart för att jag hade turen att födas i Sverige. Det finns miljarder människor som inte har dessa mänskliga rättigheter, enbart för att de hade oturen att födas på en viss geografisk plats 🙂

 2. Vi har det väldigt bra här i Sverige, och jag är glad och tacksam för att jag är född och bor i det här landet 🙂

 3. Jag tycker mycket om Sverige! Du har verkligen hittat kärnfulla och fina grejer med landet 🙂 Det är tur att man inte behöver vara född här för att kunna njuta av allt det här 😀 sedan tycker jag dock inte att nationaldagen är så himla värd att fira, norrmännen har ju mer skäl att fira to begin with ^^

  1. Absolut kan man ta del av allt det här utan att vara född i Sverige, men jag vill poängtera att jag är tacksam för att jag fått med mig allt detta sedan födseln bara för att jag hade turen att bli född just här. Finns miljarder människor i den här världen som inte har haft samma tur till mänskliga rättigheter ? Det är väl lite det som är problemet med Sveriges nationaldag att ingen tycker att den är värd att fira och det var väl även därför jag ville skriva det här inlägget för att visa att vi har all anledning att fira!

 4. Åh, självklart, älskar Sverige! Det är mer det där med hur dagen instiftades för att samla in pengar till Skansen som jag tycker är lite sådär… tvivelaktigt skäl att fira ;D jämfört med länder som har varit ockuperade alltså. Jag firar gärna Svea dock!

  1. Skansen har haft en vårfest den 6 juni sedan 1893 som avslutades med en stor flaggfest vilket senare ledde till att det blev svenska flaggans dag som senare blev nationaldag. Så att Skansen är inblandad stämmer, men vi har två anledningar som är förankrade i historien till varför vi firar Nationaldagen den 6 juni och det är att Gustav Vasa blev kung 1523 vilket ledde till att Sverige bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och återigen blev ett själständigt land. År 1809 skrev regeringen under en ny riksdagsform som la grunden till det moderna Sverige vi lever i idag. Så jo, vi har visst historiska skäl att fira Nationaldagen också! 🙂

 5. Och måste tillägga att mina källor till detta inte är sådär svinmycket förankrade i mig, det var historiepodden som var med på Nyhetsmorgon som redogjorde för det och jag råkade lägga det på minnet! Älskar och är tacksam för Sverige dock!!!

 6. Jaa, jag har varit i Usa nu och där är det mkt som inte är som i Sverige… Lyx med semester, allemansrätt och sjukvården speciellt. Såå tacksam att jag bor i Sverige. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *