Uppdaterat 2021-08-01

Visste du att Stockholms län har 330 stycken naturreservat?


Något jag verkligen älskar med att bo i Stockholm är att det finns så otroligt mycket grönområden. Många tänker nog bara på Stockholm som en storstad, men lovar att det finns en massa platser att vandra på i Stockholm. I dessa tider är ju vandring en helt fantastisk aktivitet att ägna sig åt då vi ska hålla fysisk distans till varandra, så därför tänkte jag tipsa om ett par bra platser att vandra på i Stockholm. Kan redan nu förvarna att jag mest kommer tipsa om platser i södra Stockholm, då det helt enkelt är den sidan jag har bäst koll på.Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?

Tyresta naturreservat 2017NaturreservatTyresta naturreservat

Blir lätt att jag kallar Tyresta för “min” skog då jag är uppväxt på gångavstånd från den. Det är dock inte förrän nu i vuxen ålder då jag flyttat därifrån som jag verkligen tagit tag i att utforska den 2730 hektar stora skogen. Området bjuder på totalt 55 km vandringsled, uppdelat på olika leder med olika svårighetsgrad. Tyresta är inte bara ett naturreservat utan även en av Sveriges 30 nationalparker.

Här kan du få mer information om Tyresta naturreservat.


Årstaskogen och Årsta holmars naturreservat

Är det Stockholms mest centrala naturreservat? Jag tror nog det. Bara ett stenkast från Södermalm finns detta naturreservat, och Årstaskogen har två vandringsleder som båda är 2,7 kilometer långa med fantastisk utsikt över Mälaren.

Här kan du få mer information om Årstaskogen och Årsta holmars naturreservat.Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?

Gålö naturreservat 2020


Gålö naturreservat

Letar du efter vandring i skärgårdsmiljö utan att behöva åka båt är dit hit du ska åka. Har själv bara vandrat Havtornsuddslingan som är 4,6 km men de har även en vandringsled på 11,6 km.

Här kan du få mer information om Gålö naturreservat.Sätraskogens naturreservat

Med utsikt över Mälaren erbjuder Sätraskogens naturreservat flera olika vandringsleder och motionsspår.

Här kan du få mer information om Sätraskogens naturreservat.Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?

Paradisets naturreservat 2019


Paradiset naturreservat

Har faktiskt bara varit här en gång och det var med Annie förra året (läs hennes blogginlägg om den dagen här). Det finns flera olika leder att följa, bland annat Sörmlandsleden går genom Paradiset.

Här kan du få mer information om Paradisets naturreservat.


Nackareservatet

Detta naturreservat ligger bara 10 minuter hemifrån mig så det har blivit en hel del hundpromenader där för min del. Hela reservatet är nog det största naturområdet närmast stan då det bara tar 13 minuter med tunnelbanan från centralen dit. Har inte så mycket “svåra” vandringsleder utan lättillgängliga vägar och stigar som passar perfekt för en långpromenad.

Här kan du få mer information om Nackareservatet.Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?

Björnö naturreservat 2018


Björnö naturreservat

Ett till naturreservat i skärgårdsmiljö. Här finns totalt cirka en mil vandringsled att utforska genom både skog och längs med havet.

Här kan du få mer information om Björnö naturreservat.


Flatens naturreservat

Kommer förevigt förknippa Flaten med högstadiets orientering, haha. I denna skog har jag spenderat många timmar med att leta orangea kontroller, men exakt noll timmar på att vandra. Borde kanske ändra på det? Det finns lite olika slingor att välja på, men vill man gå runt hela sjön får man gå 5,8 km.

Här kan du få mer information om Flatens naturreservat.Var kan man vandra i Stockholm?
Var kan man vandra i Stockholm?

Sörmlandsleden etapp 1VandringslederSörmlandsleden

Hela leden är cirka 100 mil, uppdelat i 62 etapper. Etapp 1-6 ligger dock i Stockholm och de sträcker sig från Nackareservatet till Paradisets naturreservat.

Här kan du få mer information om Sörmlandsleden.


Huddingeleden

Hela leden är cirka 8 mil och går igenom totalt 13 stycken olika naturområden. Den här leden blev klar så sent som förra året och börjar i Trångsund, slingrar sig genom hela Huddinge kommun och avslutas i Stuvsta.

Här kan du få mer information om Huddingeleden.


Roslagsleden

Titta, någonting norr om stan! Den här leden är en riktig klassiker som går 19 mil genom kustområdet Roslagen. Den börjar i Danderyd, genom Norrtälje och slutar i Grisslehamn och är uppdelad i totalt 11 etapper.

Här kan du få mer information om Roslagsleden.Läs mer om vandring och friluftsliv

Guide till att välja sovsäck Vandringsguide för nybörjare Den stora Galdhøpiggen-guidenMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

29 kommentarer

  1. Verkar verkligen vara himla många fina ställen att vandra på i Stockholm! Önskar att jag bodde närmare så man kunde ta sig lite turer så! Kram och ha en underbar midsommar ?

    1. Ja men precis! Många som inte bor i Stockholm frågar mig ofta om jag inte tycker det är jobbigt att bo här då det är så stressigt och så mycket människor överallt, men bor liksom i ett villaområde med två stora skogar i närheten så förstår inte alls vad de syftar på 😉

  2. ja men de va ju bra tips.
    bor ju inte är men ja visste absolut inte att d et fanns så mycket ja tänker nog me på staden sådär

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *