Wieliczka Salt Mine – Kraków, Poland

Wieliczka Salt Mine – Kraków, Poland

This excursion is sponsored by EnjoyPolen.comOne of the biggest tourist attractions in Kraków is the Wieliczka Salt Mine.During my trip to Poland with my mother and my grandmother this summer, I had the opportunity to visit the salt mine with a Swedish speaking guide from EnjoyPolen. I’m not a typical organized mass tourist (read more about the different travel types here) but I have to admit that it was so convenient to be picked up outside our hotel and skip the line at the salt mine and just go straight through.


Wieliczka is one of the oldest salt mines in the world and is one of the 12 sites on the first UNSECO list with world heritage sites. As a tourist, you visit the so-called “tourist route” where you only get to see 1% of the mine – even though it takes 3 hours to walk that route!Our group consisted of nine Swedes + our Swedish speaking guide and we all wore headphones so we always heard our guide even if we stopped to take photos or have a closer look at something. I usually do not like traveling with organized groups since it always feels so rushed and I like to take my time, but that was totally something I could do during this excursion. Our guide Hanna was by the way amazing!


We spent 3 hours in the mine and got down 135 meters below the surface (thankfully, you get to go on an elevator up again, haha) and the whole visit was such a cool experience. Pretty much everything in the mine from statues to chandeliers is made of salt and the guides encourage the visitors to lick the walls if they do not believe them. The air down in the mine is really salty as well, and they say that for every breath you take down there, you extend your life with 5 minutes.


This post is already longer than most of my tourist attraction reviews but I have to add one final thing and that is that pretty much all of the photos below are photographed in the Chapel of St. Kinga which is a huge chamber in the mine which has been turned into an active chapel where they even do wedding ceremonies. You’re allowed to photograph everywhere in the mine, but if you want to take photos in the chapel you have to buy a photo permit for 10 PLN which is like 25 SEK or 2,3 EURO, totally worth it!Read more from Kraków 
Travel Diary Day 1 – Travel Diary Day 2 – Sharing Photos from Auschwitz – Travel Diary Day 3Travel Diary Day 4

Quick facts about Wieliczka Salt MineName: Wieliczka Salt Mine
Location: Daniłowicza 10, 32 020 Wieliczka, Poland
Built: Somewhere around the 13th century
Opening hours: Open daily 07:30 am–7:30 pm


Entrance fee: 64 PLN for Polish, 89 PLN for foreigners
Guided tours: You have to go with a guide, either stand in line to get one there or book one in advance. You can get a Swedish speaking guide and transportation if you book your tour with EnjoyPolen


Suitable for: the Archaeologist, the Organised Mass Tourist, the Explorer, the Seeker, the Independent Mass Tourist, the Escapist, and the Educational Tourist (click here to read more about the different traveler types)
Good to know: Bring a sweater! It’s only 17°c down in the mine. Also, bring cash if you would like to photograph in the chapel. It costs 10 PLN per person.My rating:
★★★★★/★★★★★

42 thoughts on “Wieliczka Salt Mine – Kraków, Poland

  1. Häftigt ändå. Skönt att alla kan höra med hörlurar på en guidad tur, minns när man var liten och var på guidade turer och hamnade långt bak och inte hörde någonting 😛

  2. Haha, älskar hur olika vi människor är. Jag bävar för att gå en guidad tur för att jag är rädd att jag kommer tycka allt går för långsamt och lämna gruppen efter 5 min. Är mer för att fota och uppleva än för att lyssna om historia och det är därför jag tror guidade turer inte passar mig.

    Jag som var förvånad över att det fanns kristallkronor i en gruva, men så får jag läsa att dom är gjorda av salt? Herregud.

  3. Skulle också ha velat besöka en saltgruva men vi hann inte när vi var där i våras då vi prioriterade att hinna med annat! 🙂

  4. Wao Amanda vilka bilder. Vilket ställe du besökt. Helt magisk med alla ljuskronor. Jag är så sugen på att åka till Polen

  5. Låter som en härlig tur, jag är väl inte heller den som går på alla “färdiga” turer men ibland är det mysigt och bekvämt=)

  6. Kan inte säga att jag såg fram emot det jättemycket när vi skulle besöka saltgruvan men oj så fel jag hade! Så häftigt, mäktigt och ganska hemskt också stundtals tycker jag när man tänker på alla arbetare och hästar etc som jobbat där under åren. Väl värt ett besök!

    1. Håller verkligen med! Hade helt ärligt bara scrollat förbi saltgruvan i alla Krakówguider jag läste då jag tänkte att det inte var något för mig, så är så glad att EnjoyPolen bjöd med mig dit då det var en av de häftigaste grejerna med hela resan! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *