Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-19

Den 14 november 2020 fyllde jag 25 år.


Om man tittar tillbaka på ett blogginlägg som jag skrev i januari drömde jag om att fira min 25-årsdag på antingen Harry Potter-studion utanför London eller på Disneyland i Paris. Då det här med att resa utomlands varit helt otänkbart i min värld sedan mars någon gång byttes de drömmarna istället ut till en slottsweekend strax utanför Stockholm. Men den behövde bokas av på grund av förkylningssymptom. Det blev i slutändan en födelsedag hemma i karantän, men vad hade man väntat sig av 2020 egentligen? Året där det här med inställda planer blivit lite mer av en regel än ett undantag. Jag kan ju lugnt säga att jag fått en hel del insikter i år över saker som jag tidigare kanske bara tagit för givet.

En av de insikterna är att det är fruktansvärt oinspirerande att blogga om resor i en tid när man inte ska resa. Blir ju liksom bara fel att publicera destinationsguider och resetips när alla egentligen borde vara hemma så mycket som möjligt. Har därför tagit en liten oplanerad paus från det här med sociala medier den senaste tiden, men saknar det ändå lite grann ibland. Om det blir dagar, veckor eller månader mellan inläggen framöver får vi helt enkelt se. Känner att hela världen lever lite i en bubbla av “vi får ta det som det kommer” så det är väl bara rimligt om det får bli mantrat för den här bloggen också.

Men om vi återgår till temat insikter så har mitt tjugofemte levnadsår bjudit på en hel del. En av de viktigaste insikterna är nog ändå det här med att kunna acceptera läget och göra det bästa av situationen. Man kan inte kontrollera allt som händer, men man kan kontrollera hur man hanterar det. Några grejer jag har gjort har till exempel varit att utnyttja att så gott som alla universitetsstudier är på distans just nu genom att läsa en nybörjarkurs i ungerska utöver mina ordinarie studier. Jag har även utnyttjat att jag är hemma hela dagarna och börjat lägga tid på att laga ordentlig mat från grunden, och jag har även lagt ner tid på att lära mig att sticka. Och vet du vad? Ibland är det bästa man kan göra att bara ta en nap, eller spendera en hel dag framför Netflix.

Så fyll hemmet med ballonger eller se om Friends för femtioelfte gången. Gör det som känns bäst för att hantera situationen. Här är 25 andra insikter jag fått under mitt tjugofemte levnadsår.


25 insikter från mitt tjugofemte levnadsår1) Man mår alltid lite bättre av ballonger och en partyhatt

2) Cykelhjälm är en otroligt bra och billig livförsäkring

3) Fotografier kommer alltid se olika ut på olika skärmar och det får man leva med

4) En pilatesboll är en himla bra kontorsstol

5) Billiga skor är så gott som alltid synonymt med dåliga skor

6) Det är superlätt att pickla rödlök hemma

7) Använd alltid reflexer när det är mörkt ute

8) Att dricka vatten hjälper mot suget att småäta

9) Man mår alltid lite bättre efter en skogspromend

10) Ungerska är ett fruktansvärt knepigt språk att lära sig

11) Finporslin och servetter är inte bara till för speciella tillfällen

12) Tälta är något man bör göra oftare25 insikter från mitt tjugofemte levnadsår


13) Strumpbyxor går alltid sönder, oavsett vad de kostar

14) Man bör aldrig lägga onödig energi på att störa sig på saker i hemmet som fula sladdar eller en tråkig väggfärg – fixa det istället

15) Livet är lite bättre med en hund

16) Har man synfel borde man använda sina glasögon

17) Helger är gjorda för brunch

18) Det är en frihet att göra sig av med saker som skapar negativa känslor, oavsett om det är kläder, människor eller Instagram-konton

19) Det är värt att lägga pengar på att ha naglar man blir glad av att se då man spenderar så mycket tid med att titta på sina händer

20) Man bör alltid tända ljus hemma när det är mörkt ute

21) Hemmagjorda proteinbars är alltid godare, nyttigare och billigare

22) Rörelsefrihet är ingenting man ska ta för givet

23) Träningstights är livets bästa plagg

24) Världen är en fruktansvärd plats

25) Världen är en fantastisk platsFler tankar och åsikter

Varför älskar jag att resa? | Mina tankar om att dela foton från Auschwitz | Flygskam | 5 anledningar till varför jag älskar EurovisionFira jul hemma eller utomlands | 10 anledningar till varför jag är tacksam att jag är född i SverigeMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

22 svar

 1. Tycker att det är kul när du bloggar även om det inte är reseläge just nu. Dina matresor är ju fantastiska! 😀
  Skogen och naturen är verkligen helande, så det är bra med promenader, speciellt nu. 😀

 2. Vad tråkigt att slottsbesöket blev inställt och det är så tråkigt med dessa tider. Vilken fin födelsedagsbild och stort grattis i efterskott! <3 Kramis

 3. Grattis i efterskott <3 Så kul att läsa dina insikter!! 🙂 Haha, ja, inställda planer 2020 är verkligen mer regel än undantag, men skit också att du skulle bli förkyld. Vi får hoppas situationen ser bättre ut nästa år du fyller år så kanske det kan bli Harry Potter eller Disneyland då? Jag fyllde ju 30 i år och hade fått både en Dubairesa och en Londonresa i present som inte blev av, men får fira längre fram helt enkelt <3

 4. Bra insikter du har fått. Jag har inte tänkt så mycket på vilka insikter jag fått men det skulle i så fall vara vad mycket man tog för givet förut som man nu måste avvara. Kommer nog inte ta så mycket för givet i framtiden 🙂 Kram

 5. Först vill jag säga att mitt liv inte bli bättre av ballonger då jag har en stor fobi för dem hahah ??
  Lärdomar jag lärt mig? Jo att livet bara springer förbi och det gäller att ta tillvara på varje tillfälle. Att njuta av livet. Att inte ta möjligheten att kunna träna för givet. Att hejda sig så fort man börjar känna stressen komma krypandes. Och säkert massa fler som jag inte kommer ihåg nu hehe ? Grattis i efterskott!

  1. Haha oh no! Hade en kompis på gymnasiet som också hade fobi för ballonger och hade PANIK när vi var på olika evenemang där ballonger var involverade 😉 Men så himla bra lärdomar att ta med sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *