Glad första advent!


I december 2018 var jag mitt uppe i en flytt och en uppsägning från mitt jobb, och 2019 reste jag runt i Söderhavet hela december. Har därför inte haft någon ordentlig julkänsla de senaste två åren och hade planer på att maxa julkänslan i år. Drömde om julmarknader i Tyskland, Estland och Polen men av uppenbarliga anledningar blir det ju inte så i år. Dock betyder inte det att det inte går att maxa julkänslan då det istället finns en massa digitala julevent som man kan ta del av.


Så ta på dig julpyjamasen, häll upp ett glas julmust och spana in dessa digitala julevent!Julspecial första advent: Digitala julevent

Jul på Liseberg 2018Julbelysningen i Rockefeller tänds

Julgranen i Rockefeller i New York är ju lite av en symbol för julen. Det är en tradition som funnits i över 80 år och årets träd är över 22 meter högt och kommer dekoreras med mer än 500 000 lampor. TV-kanalen NBC sänder ett live-event från när granen tänds där även flertalet artister kommer uppträda. Lite oklart kring rättigheter för sändningen och sånt där, men jag följde presidentvalet i USA via NBC-appen på vår Apple TV så tänker att det inte borde vara någon skillnad? Haha. Annars är jag helt hundra på att man kommer kunna se detta någonstans i efterhand!


När? 3 december klockan 02:00 (USA-tid: 2 december 8/7c)

Var? NBC Live eller i NBC-appenGävlebockens invigning

Den svenska jultraditionen som kanske är mest känd för att bli nedbränd. En ganska tråkig sak att bli förknippad med kanske, men denna julbock har rests i Gävle varje år sedan 1966. Nu har den dock haft en rekordlång streak med att ha fått stå orörd i tre år så vi får hålla tummarna för att det får bli ett fjärde. Invigningen av Gävlebocken sker idag på första advent.


När? 29 december klockan 17:00

Var? YouTube.Träffa tomten

Även Tomten går att träffa via ett videosamtal i år! Perfekt om man har ett barn (eller kanske vuxen också!) som väldigt gärna vill berätta vad de önskar sig för tomten men vill undvika ett fysiskt möte. Dessa videosamtal måste förbokas.


När? 20 november – 23 december

Var: NK:s hemsidaJulkonserter med Svenska kyrkan

Jag vet många som tycker det är mysigt att gå till kyrkan under julen och lyssna på konserter eller gå på gudstjänster. I år livesänder Svenska kyrkan totalt 13 olika julkonserter från kyrkor från hela Sverige.


När? 13 olika datum med start 29 november

Var? Svenska kyrkans hemsida.Julspecial första advent: Digitala julevent

Jul på Liseberg 2018Besök Jultomtens by

Lappland i Finland sägs vara tomtens riktiga hem. Sedan 1998 finns Santa Park som mer än en miljon turister besöker varje år för att träffa tomten. På YouTube finns det en livestream som ligger uppe 24 timmar om dygnet och har man tur kanske man kikar in när tomten går förbi.


När? Dygnet runt

Var? YouTubeArkDes peppakakshusutställning

ArkDes har anordnat en pepparkakshusbyggar-tävling med temat “Avstånd”, och från och med den 7 december kan man vara med och rösta fram en vinnare. Alla pepparkakshusen har 3D-scannats så man kommer kunna se närmare hundra tävlingsbidrag från alla håll och kanter – och kanske inspireras lite till sitt eget pepparkakshusbyggande?


När? Från 7 december klockan 09:00

Var? ArkDes hemsidaJulbelysningen i Leeds tänds

Många invigningar av julbelysning i olika städer världen över har redan varit när det här inlägget skrivs på första advent, men vill man se en livesändning så har man den Engelska staden Leeds julbelysningsinvigning att se fram emot den 2 december!


När? 2 december 19:30 (England-tid: 2 december 18:30)

Var? FacebookNK:s skyltfönster

Jag tror att många av oss som är uppväxta i Stockholm har en speciell relation till NK:s julskyltning. De går alltid all-in med sin pyntning och i år är temat “En hållbar vintersaga” då allting är gjort av återvunnet material som kartonger och plastförpackningar från NK:s butiker.


När? Dygnet runt

Var? NK:s hemsidaVet du om några fler digitala julevent i år? Lämna en kommentar!Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

22 kommentarer

  1. Vad mycket bra tips på julmarknader mm. Nk:s julskyltning har vi alltid haft som tradition att åka in och titta på men det blir ju inte i år så ska kolla den digitalt istället. Tack för länkar 🙂

  2. Åh så jag saknar att gå på julmarknader och så i år 🙁 Men finns som du skriver här i inlägget andra sätt att fira på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *