Uppdaterat 2021-12-14

Man kan ju inte bli annat än glad över tanken på att vi faktiskt lever i 2021 just nu.


Världsläget må visserligen på många sätt fortfarande vara detsamma som förra året, men att påbörja ett nytt år ger ju på något märkligt sätt ändå känslan av en nystart. Framförallt tycker jag det bidrar med en känsla av hopp. För även om allting inte är över än och vi måste fortsätta följa restriktionerna är jag hoppfull. Så pass hoppfull att jag vågat börja drömma och planera framtiden igen och skriva upp resplaner och nyårsmål för 2021. Något som kändes totalt meningslöst för bara ett par veckor sedan.

Än tror jag dock inte att det är läge att börja resa igen på ett tag. Personligen har jag förberett mig lite på att det skulle införas en ny reserestriktion om icke nödvändiga resor likt den som kom i början av förra året nu efter jul och nyår. Men tänker ändå att övriga restriktioner borde få folk att fatta att man inte ska resa i onödan ändå. Just nu lämnar jag inte ens lägenheten för mer än hundpromenader om jag inte måste, men mycket lär hända de kommande månaderna med vaccinet och allt vad det innebär. Tycker därför det är dags att börja planera lite resor för 2021!Mina resplaner 2021Januari – April

Som sagt tror jag inte att det är läge att resa någonstans i alla fall nu i januari och februari, men kanske även i mars och april. Räknar helt enkelt inte med att lämna Stockholm på ett bra tag, men skulle hemskt gärna vilja få till en staycation om förutsättningarna ser bättre ut framöver. Hade två slottsövernattningar bokade i Stockholm i höstas som tyvärr behövde ställas in då resesällskapet var människor utanför mitt hushåll. Men att åka iväg någonstans inom Stockholm med sambo och hund känns väl inte helt orimligt?

Skulle även vilja få till en tältövernattning i Tyresta nationalpark så fort det börjar bli varmare. Och om jag får drömma lite hoppas jag att världsläget ser så pass bra ut vid påsk att jag kan resa till mina släktingar i Boden. Det har snart gått två år sedan jag var där senast och jag längtar verkligen dit nu.Mina reseplaner och nyårsmål 2021

Påsk i Boden 2019, återupplever gärna detta!


Maj – Augusti

Åh du sköna sommar, som jag hoppas vi är tillbaka till någon form av normalitet vid det här laget. Jag har alltid älskat att resa runt i Sverige på sommaren och förhoppningsvis blir det så även i år.

Gotland är ju en självklar destination. Just nu planerar jag minst två resor dit, en i samband med Stångaspelen i juli och en i samband med Medeltidsveckan i augusti. Sedan är Ronneby inlagt i kalendern och jag hoppas det kan kombineras med en liten roadtrip i Skåne då det är en del av Sverige jag sett på tok för lite av. Ska jag nå mina nyårsmål (läs om dem längre ner i inlägget) ska jag se till att övernatta i en och annan nationalpark också. Och så hoppas jag på ett par spontana Sverige-resor också. Såklart.Mina reseplaner och nyårsmål 2021

Sommar på Gotland är ett måste! Bild från 2019.


September – December

I skrivandes stund känns det så himla avlägset att ens tänka detta, men kan vi hoppas på en liten weekend i en Europeisk storstad framåt hösten? Och att jag får gå på en julmarknad i Tyskland eller Polen, som jag tjatat om i typ två år? Hoppas!

Just nu är planen att resa till Boden över julen, och kanske även stanna över nyår. Lockas nämligen av tanken på att fira nyår i släktens stuga i skogen, långt bort från andra människor då jag har en hund som blir sönderstressad av alla dessa jävla fyrverkerihelveten. Antingen det, eller ta in på ett hotell nära en flygplats. Kanske kombinera med en weekend i Köpenhamn och bo på ett av Köpenhamns flygplatshotell? Vi får se!Mina reseplaner och nyårsmål 2021

Min senaste höstweekend till Riga 2019Mina nyårsmål 2021Tycker det är så svårt att benämna den här punkten. Vill absolut inte kalla det för “Nyårslöften” då det är ett begrepp som jag inte tål. Vill egentligen inte kalla det för “Nyårsmål” heller då jag anser att mål alltid ska vara mätbara. Det ska vara ett tydligt ja- eller nej-svar om man uppnått målet eller inte. Inte någon definitionsfråga. Funderade ett tag på att kalla det för “Nyårsfokus” eller “Nyårsintention”, men gillade inte det heller så landade ändå i “Nyårsmål”.

Efter en onödigt lång förklaring på något enkelt, här är i alla fall ett par saker jag vill göra och fokusera på under 2021:↠ Fota med min drönare

Yes, jag har en drönare. Om du inte hade koll på det är det för att jag i princip aldrig använder den pga. känner att jag har för dålig koll på vad det är för regler som gäller för att flyga den. Så 2021 ska jag läsa på ordentligt så att jag känner mig trygg att fota med drönaren på de platser man får!


↠ Ta tillvara på årstiderna och högtiderna

En av de jobbigaste sakerna med 2020 var ändå att hela året kändes lite som en grå sörja där allting bara smälte ihop. Vill aktivt motverka detta i år genom att ta tillvara på att vi bor i ett land med fyra årstider, och faktiskt engagera mig lite mer i att pynta inför högtider. 2021 ska bli året jag påskpysslar, fotar vartenda höstträd och går all in på Halloween-utklädnaden.


↠ Resa med tåg inom Europa

Detta förutsätter ju att vi kommer kunna resa igen, men min prognos som hobbyepidemiolog är ju ändå att kunna uppfylla det här framåt hösten! I nuläget har jag bara åkt tåg till Oslo (2018) och Köpenhamn (2016), men utöver det har jag aldrig åkt tåg i något annat Europeiska land än Sverige. Himla konstigt ändå då jag verkligen gillar att resa med tåg.

Lästips: Resa med tåg – mina bästa tips


↠ Övernatta i minst två av Sveriges nationalparker

Jag fick absolut mersmak på det här med att tälta efter min tältövernattning i Färnebofjärdens nationalpark. Så mycket att jag numera ser “Övernatta i alla Sveriges nationalparker” som ett lifegoal. Det var det ingen som trodde om det här betongbarnet för ett par år sedan!Mina reseplaner och nyårsmål 2021

Tältövernattning i Färnebofjärdens nationalpark 2020


↠ Besöka tre länder jag aldrig varit i förut

Den här punkten hade jag med förra året också då ett annat av mina lifegoals är att besöka alla länder i världen innan jag dör. Om jag räknar med att kunna resa tills jag är 75 år, måste jag besöka minst tre nya länder varje år för att vara i fas.


↠ Upptäcka mer av södra Sverige

Jag har varit i Malmö och Ronneby när jag var yngre, men utöver det har jag nog ärligt talat aldrig varit söder om Borås liksom. Ändring på det!


↠ Upptäcka mer av norra Sverige

Det finns ju 50 mil mer av Sverige norr om Boden som i princip är helt outforskat territorium för mig, så det är dags att börja utforska den delen av Sverige också!Vad har du för resplaner och nyårsmål 2021?Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

42 kommentarer

 1. Jag vill också se mer av Sverige. Hoppas även att jag får resa lite mer nere i Europa och då hälsa på min kompis i Holland. Kanske en Islandsresa igen. Tälta vill jag också göra mer av, och se fler nationalparker! Vi får väl se hur det blir 🙂

 2. Jag vill också resa mer, gärna i sverige för sverige är så satans vackert 🙂 Ja iaf på vissa platser. och klart man ska ta tillvara på alla årstider, just nu njuter jag av vintern snön och den kyla vi har fått nu 😀

  1. Det håller jag verkligen med om, Sverige har ju så himla mycket vackra platser! Än har jag inte kommit till stadiet att jag njuter av kyla, men uppskattar i alla fall att få sitta inne med tofflor och filt medan snön yr utanför vilket jag ser som ett steg i rätt riktning 😉

 3. Det är så trist att man inte kan leva på som vanligt och resa runt. Jag reser inte heller i onödan, jag åker bara iväg på “nödvändiga” resor, men detta grundar sig mycket på att jag varit gravid men också nu när vi har en liten nyfödd här hemma. Sedan också gällande pandemin, att påskynda “läkningsprocessen” av samhället istället för att orsaka mer skada. Men hoppas på att vaccinet nu gör att vi till åtminstone sommarn kan börja leva mer som tidigare! 🙂

 4. Så härliga reseplaner och mål du har!! Ber till gudarna att du får uppleva många utav dem och ja att världen blir lite mer normal detta året så man kan resa. Planerar också att genomföra någon typ av resa, blir ju troligtvis inom Sverige men Gotland vill jag verkligen besöka igen sen en roadtrip genom Skåne upp vid Västkusten hade inte varit helt fel heller 😀

 5. Vilka bra mål 🙂
  Sverige är så vackert och det finns så mycket att se här så jag har ingen längtan egentligen att resa utomlands även om läget var annorlunda.
  Mina mål i år är att se så mycket av Sverige inom ett rimligt avstånd så man kan göra det över en dag, t.ex. besöka Trosa, Katrineholm mm.
  Kram <3

 6. Vilka härliga nyårsmål och Gotland skulle jag med vilja resa till i sommar. Hoppas vi kan börjar resa i sommar/höst.

 7. Jag vill också se mer av Sverige. Speciellt alla fina slott i Skåne, det är en dröm. Och sen såklart att se mer av norra Sverige. Levde mina första år i Västerbotten och vill gärna uppleva ställen från min barndom igen 🙂 Men någon weekend i en stad i Europa hade ju inte suttit fel!

 8. Vi får hoppas på att vi snart kan röra på oss lite mer obehindrat. Jag fick en resa till Italien av min dotter i 50-årspresent så om vi är vaccinerade och får resa så åker vi iväg till Italien tillsammans i maj bara hon och jag. Vi ska gå på vinprovning, äta pizza och pasta och bestiga ett berg som är i samma klass som Kebnekaise! Hoppas på att kunna åka! I sommar har Calle och jag planerat en road trip från Norrköping upp till Umeå! Vi ska åka via Höga kusten och verkligen njuta av vårt vackra land!

  Hoppas du också får komma iväg och upptäcka både vårt vackra land och även komma utanför landgränserna! Stor kram fina du! 💖💖💖

 9. Haha, jag tjatar också om julmarknader, framförallt i Polen. Tänk alla mysiga små stånd, kanske i Krakow så jag kan avsluta med en tur med häst och vagn?
  Jag har blivit lite pessimistisk känner jag och vågar inte ha några planer alls. Jag avvaktar och ser vad det här året har att erbjuda så att säga.

  1. Åh, låter mysigt men alltså NEEEJ till häst och vagn! Blir så ledsen när man utnyttjar djur på det sättet för att tjäna pengar på turister 🙁 Just hästarna i Kraków har jag hört så många hemska djurplågeri-historier om 🙁

 10. Jag tycker att det är jättesvårt att planera… samtidigt som jag inte vill vänta med att planera eftersom alla bokar in saker, med risk för att de flesta bra och billigare boenden redan ska vara bokade. Supersvårt att veta hur man ska tänka!

  Försöker nog att ha lite is i magen ett par veckor till, men jag håller med dig, Gotland är absolut ett alternativ för sommaren 🙂

 11. Vilket härligt inlägg! Känns så skönt att 2020 är över även om det inte är mycket som är annorlunda. Det jag hoppas på är att kunna göra några roadtrips i år.

 12. så otroligt härligt inlägg!! Håller tummarna för att världen går tillbaka till mer normalt så att man kan ut och resa igen! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *