Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-26

När jag reste till Kraków besökte jag även Auschwitz.


Att besöka Auschwitz var självklart för mig. Jag har alltid tänkt på det som en plats man måste besöka för att verkligen förstå vad som hände där. Mitt största dilemma var dock, som resebloggare och allt, om jag skulle fotografera och dela foton från Auschwitz eller inte.

Under en femårsperiod förlorade mer än en miljon människor sina liv till en så onödig ondska i Auschwitz. Fruktansvärda saker har inträffat på varenda millimeter av denna plats. Och jag vill inte på något sätt förminska det till en turistattraktion genom att gå omkring och fotografera allt. Jag vill visa offren respekt.Dela foton från Auschwitz


Samtidigt är orden ovan något av det första man möts av på Auschwitz. Där och då slog det mig att jag MÅSTE fotografera och dela foton från Auschwitz. Vår guide använde ofta ordet “bevis” när hon berättade om saker från koncentrationslägret. Detta för att det finns människor idag som förnekar att förintelsen ens har inträffat. Auschwitz hände. Och människorna som förlorade sina liv förtjänar att få sina historier berättade för att inte detta ska hända igen. Det är det minsta vi kan göra.

Att dela mina foton och erfarenheter från Auschwitz är mitt sätt att hålla minnet vid liv. Vår guide avslutade med att säga “De som gjorde allt detta var människor. De var människor med familj och utbildning, men ändå gjorde de dessa grymma handlingar mot andra människor. Det är möjligt att det kan hända igen och därför är det viktigt att det som hände på Auschwitz blir ihågkommet”. Och jag håller med.

Med detta sagt kommer jag imorgon publicera min tredje resedagbok från Kraków, som kommer handla om en guidad tur på på Auschwitz. Detta följt med ett inlägg om allt du behöver veta om att besöka Auschwitz. Om du har några som helst frågor kring allt detta – tveka inte på att skriva en kommentar nedan.Var snälla mot varandra.Dela foton från Auschwitz
Dela foton från Auschwitz
Dela foton från Auschwitz


Mer om Auschwitz

Guidad tur på Auschwitz (Resedagbok 2019) | Besöka Auschwitz – Allt du behöver vetaMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

18 svar

 1. Jag förstår hur du känner angående det men tycker du gör rätt att dela med dig att foton. Som du skrev, minnet måste spridas.
  Men visst tvekar man ibland, en liten del av mig skulle vilja ta kort på hemlösa och andra fattiga människor just för att visa hur illa vissa faktiskt har det, men det känns alldeles för respektlöst. Dom är ju trots allt människor och inte några attraktioner.

  1. Riktigt kloka ord! Ibland kan såna här hemskheter bli så surrealistiska att man nästan glömmer bort människorna bakom det hela, att under andra förhållanden hade det lika gärna kunna varit jag som satt där liksom.

 2. Har själv varit på ett koncentrationsläger, hemskt men ändå nyttigt. Så viktigt att inte glömma bort allt det hemska som hänt!

 3. Det bästa stoppet på vår roadtrip genom Europa var helt klart Auschwitz! Ser fram emot att se fler bilder imorgon. Kram

 4. Riktigt bra citat ovan!
  Vilken upplevelse att åka dit, förstår verkligen om det var svårt att ta in allt ..<3
  Jag skulle nog både vilja och inte vilja åka dit på nåt sätt.

  Kramar

 5. Åh så fint du skriver! Och vilken upplevelse att besöka Auschwitz, men samtidigt såklart hemskt! Kan inte förstå att allt det har hänt, hur mänskligheten kan vara så grym.. :/

 6. Måste vara en verkligt intressant upplevelse. Tänkte skriva häftig, men det känns inte alls som rätt ord för en plats där så mycket hemskt utförts.

 7. Jag skrev mina upplevelser om min resa dit. Jag skrev också att det kändes konstigt att gå omkring och fota men jag blev uppmuntrad av att göra det av gruppen och reseledaren sj. Får fortfarande lite kalla kårar av minnet när jag var i gaskamaren!!! Bra gjort och ta hand om dig<3

  1. Vår guide uppmuntrade oss också att fotografera och poängterade hur viktigt det var att minnet om Auschwitz lever kvar, men kändes ändå så himla konstigt på något sätt. Gaskammaren är verkligen mitt starkaste minne därifrån och jag kan precis som du fortfarande få kalla kårar när jag tänker på den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *