Uppdaterat 2023-01-08
Redo att ta med dig hunden på en resa i Sverige?
Då har du kommit rätt. Stina är min första hund, men att sluta resa bara för att vi fick henne var aldrig aktuellt. Hon har hängt med på våra inrikesresor sedan hon bara var ett par veckor gammal och det blir bara lättare och lättare för varje gång ju mer rutin och erfarenhet vi fått. Jag har därför samlat på mig en massa bra grejer att tänka på när man ska resa inrikes med hund som jag tänkte dela med mig av.
Kan ju börja med att säga att vi var noga när vi valde ras då det är så viktigt att inte bara välja en som man tycker är söt, utan den ska fungera i sitt eget liv också. Stina är en staffordshire bullterrier som är en medelstor hund som både gillar att vara aktiv utomhus och att ligga hemma och chilla på soffan. Det är en otroligt anpassningsbar ras som är nöjd så länge den får vara med sin husse eller matte. Stina har således aldrig haft några problem att följa med på våra resor, men det finns många hundar som inte tycker om att bryta sina rutiner. Då kanske det är bättre att överväga en hundvakt eller ett hundpensionat istället för att ta med hunden på resan.
Resa inrikes med hund – mina bästa tips
1. Resa med hund i bil
Det absolut lättaste sättet att resa inrikes med hund är med egen bil. Ska hunden följa med i bilen är regeln att den inte får vara lös då det är farligt för alla vid en eventuell olycka. Det allra säkraste är att hunden sitter i en transportbur i bakluckan, men man kan även använda sig av ett säkerhetsbälte för hundar. Det är bra att ta pauser så att hunden får komma ut och rastas och lagen säger minst var sjätte timme, men det är verkligen superlänge. Vi brukar stanna ungefär varannan – var tredje timme vid längre bilresor.
Bil är ju ett smidigt transportsätt då man kan anpassa resan mycket och inte behöver förhålla sig till andra. Vad du än gör dock, LÄMNA ALDRIG HUNDEN I BILEN OM DET ÄR VARMT UTE! Detsamma gäller om det är minusgrader ute. Annars säger lagen att man får förvara hunden ensam i bilen i upp till tre timmar, men det är något jag verkligen inte rekommenderar. Lämna endast hunden i bilen om det inte finns några andra alternativ.

2. Resa med hund i kollektivtrafiken
Jag har bara erfarenhet av Stockholms kollektivtrafik och där kostar det inget extra att ta med hunden och det finns specifika platser för djur. På bussarna ska hundar sitta i den bakre halvan och på tunnelbana och pendeltåg är det specifika dörrar som är tydligt markerade med en bild på en hund. Dörrar där hundar inte är välkomna är istället markerade med en bild på en överstruken hund. Respektera detta då det finns många pälsallergiker som reser i kollektivtrafiken.
Det kan bli stressigt i kollektivtrafiken med människor som kliver av och på hela tiden, så här är det extra viktigt att alltid ha 100% fokus på din hund så att den känner sig trygg.

3. Resa med hund med taxi
Att resa med taxi med hund går oftast bra, se bara till att uppge att du har en hund med dig när du bokar taxin så att de kan anpassa bilarna efter allergier och sånt. Här gäller samma regler som när hunden åker med vanlig bil, att den ska sitta fast på något sätt. Vi har använt hundsäkerhetsbälte och så har Stina antingen suttit i knät eller legat vid fötterna på golvet för att inte smutsa ner sätet.
4. Resa med hund med båt
Vi har åkt lite olika storlekar på båt med Stina, allt från en liten linfärja till de stora Gotlandsfärjorna och det har aldrig varit några problem. Alla båtar har olika regler så kolla upp vad som gäller, om man behöver betala extra för att ha med hunden eller om man ska sitta på en specifik plats. Vissa hundar kan bli sjösjuka så håll extra koll på hur hunden mår.

5. Resa med hund med tåg
De flesta tåg har specifika vagnar där djur är tillåtna och man väljer dem när man bokar tågbiljetten. Oftast kostar det inget extra, men någon gång har vi fått en avgift på typ 50 kronor.
I djurvagnen kan det blir stressigt om det är många djur så då kan det vara bra att ha en transportbur, alternativt bygga en liten “mur” av väskor för att skärma av så att hunden får sitt eget space. Ha gärna med en filt eller något hemifrån och lägg på golvet så hunden vet var den ska vara. Blir det ett lite längre stopp någonstans är det bra att passa på att gå ut och rasta hunden.
Läs mer: Resa med hund på tåg – mina bäsa tips och Åka nattåg med hund – 19 tips
6. Resa med hund med flyg
Kan ju börja med att säga att vi aldrig har flugit med Stina. Vi lär nog heller aldrig göra det eftersom att hon väger 15 kilo vilket är för mycket för att följa med i kabinen. Skulle vi flyga med henne skulle hon istället behöva åka i lastutrymmet och jag vet att det skulle göra både henne och oss stressade. Har därför inga egna erfarenheter att utgå från, men något man ska tänka på är att alla flygbolag har egna regler och rutiner kring att resa inrikes med hund. Så man måste kolla vad som gäller med bolaget man ska flyga med. Något som verkar generellt är dock att om hunden väger mer än vad handbagagen får väga får de flyga i lastutrymmet. Då måste man ha en bur som är godkänd för transport där hunden får plats att både stå upp och vända sig om utan problem.
7. Några generella tips kring att resa inrikes med hund:
- Ha alltid med egen skål och ordentligt med vatten
- Glöm inte bajspåsar och ha alltid med extra, det finns absolut ingen rimlig anledning till att inte plocka upp efter sin hund
- Har din hund aldrig rest i bur innan är det bra att träna på att vara i den hemma innan ni ger er av så att hunden får bekanta sig med den i en miljö den är trygg i
- Ladda ner en veterinär-app där kan du få rådgivning av veterinär dygnet runt via videosamtal
- Ta alltid med hundens vanliga foder så att det räcker hela resan, att behöva byta foder innebär alltid en risk som man gärna undviker
- Mutor i form av leksaker eller godis är alltid bra att ha nära till hands
- Det är bra att kolla upp närmsta veterinär på destinationen innan resan så man vet var man ska vända sig om det sker något som kräver akut vård
- Det viktigaste av allt är att hunden mår bra, och det är din uppgift som djurägare att fixa de bästa förutsättningarna för att resa ❤️
Mer om att resa med hund
Åka nattåg med hund | Resa med hund på tåg | Hundens reseapotek | Resa med löptik
Det här är verkligen jättebra inlägg! Vi har haft hund två gånger tidigare men tyvärr har de inte varit passande just att resa med, så det har varit lite pill med att få till det på annat sätt, men det har gått bra ändå! ☺️❤️
Skönt att det har gått att lösa på andra sätt för er! 🙂
Hon är ju bara för söt!!! Riktigt bra tips 😀
Tusen tack! 🙂
Så bra tips , vi har haft hund två år nu men inte rest kommunalt ännu ?kram o vilken goding du har ?
Åh men tack! Håller tummarna för att det går bra om ni behöver åka kollektivt med den någon gång! 🙂
Vilka bra tips. Jag har varit hundägare i en månad och som jag älskar saken.
Kul att höra! 😀
Åh vilken fin hund du har och så himla bra tips du delar med dig av! <3 Kramis
Tusen tack! 🙂
Så himla bra inlägg som jag tror många behöver läsa 🙂
Åh så kul att höra, tack så mycket! 🙂
Så härligt inlägg ?. Och mycket bra information om resande, lätt att åka tåg tex med kompisen med 4 ben ⭐️
Kul att du tycker det, tack så mycket! 🙂
Åh så bra inlägg!!
Kul att du tycker det! 🙂
vilket bra och lärorikt inlägg, å alltså hon är så fin!!
Kul att du tycker det! 🙂
Så himla mysigt inlägg!! 😀 Och måste bara säga WOW !!! på sista bilden. Så otroligt fin!! 😀
Åh, tack så hemskt mycket 🙂
Så himla bra tips och så fin vovve ni har <3
Tusen tack! 🙂
Om ni får för er att dra till söder så skall ni stanna över på “Café Väderstad” för då kan våra fyrbenta (om det är fint väder ute) följa med på deras trädgård… då kan det komma en köttbulle på tallrik!
Låter mysigt! Tycker det är så kul att fler och fler restauranger verkligen börjat anpassa för hundar, numera hinner vi knappt sätta oss ner innan en servitör kommer springandes med en vattenskål till Stina 😉
tycker man vet rätt bra saker redan men nej ja har mina katter fniss
men gud alltså man dör ju sötdöden för fina stina
Haha, kan tänka mig att det är en hel del att tänka på om man ska resa med katt också 🙂