Den som sa att lycka inte kan köpas för pengar har uppenbarligen aldrig köpt ett nytt objektiv.


Jag har äntligen uppdaterat kamerautrustningen! Jag fick min första systemkamera 2011. Strax efter det köpte jag mitt första objektiv: Ett Canon EF 50mm f/1.4 USM. Det har varit det objektiv jag utan tvekan använt mest och måste ha fotograferat uppemot 100 000 bilder med det vid det här laget. Det finns en risk att detta inlägg blir väldigt kameratekniskt, men objektivet har en smidig brännvidd som passar i de flesta situationer och ett otroligt ljusinsläpp med sin stora bländare. Tyvärr har autofokusen inte varit helt hundra de senaste året. Tanken på att byta ut det har funnits, men det beslutet behövde tas tidigare än planerat då jag dagen innan julafton lyckades krascha det.


Har valt mellan att antingen uppgradera till ett 50mm f/1.2 eller byta till ett 35mm f/1.4. Då dessa objektiv ändå kostar en hel del var det inte läge att köpa ett nytt objektiv i december. Hade ju bara dagarna innan kommit hem från min Söderhavsresa där en del pengar flugit iväg. Skulle vänta någon månad, men då kom Corona och förintade allt i sin väg – även min motivation till att fotografera. Hade en period på över en månad där jag inte ens rörde kameran vilket är helt sjukt i min värld!


Nog om dåtiden, vi snabbspolar fram till en solig dag i juni istället. Restriktioner lättas, livsglädjen kommer tillbaka och mina fotofingrar kliar. Då kände jag att det var dags att investera i ett nytt objektiv och det fick bli ett:

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Jag kom väl någonstans fram till att jag trivs himla bra på brännvidden 50mm. Den ligger ju perfekt mellan mitt vidvinkelobjektiv på 16-35mm och mitt telezoom på 70-200mm. Det här objektivet har större bländare än mitt förra 50mm vilket innebär att det kan släppa in ännu mer ljus. Det är även ett objektiv ur Canons L-serie vilket är deras serie med optik med högsta kvalité så är helt säker på att detta kommer bli fantastiskt. Med ny kamerautrustning blir ju uppenbarligen ALLT kul att fotografera, det första jag gjorde var liksom att ställa mig och fota min disk, haha. Är helt kär i den stora bländaren och den knivskarpa skärpan!


Då jag ibland får frågor om vilken kamerautrustning jag har passade jag även på att sammanställa allt på en och samma sida. Så hädanefter kan man gå in på sidan Kamerautrustning där jag har skrivit ner alla större prylar. Orkade inte hålla på och skriva om minneskort och filter och sånt, haha.

Rekommenderade inlägg

25 kommentarer

  1. Kan tänka mig att det gått en och en annan bild genom kameran, men du är så duktig!! Är inte den bästa på detta med objektiv och kan inte allt sånt även om jag vill bli bättre! Men litar på dig och dina ord om att denna verkar kanon 😀

  2. Men vilken rolig investering 😀 Jag har också 50 mm 1/4 och det är utan tvekan min favorit men jag upplever också att autofokus inte alls är var den en gång var i början. Men jag har precis som du säkert också fotograferat över 100.00 bilder med de objektivet 😀 Jag köpte nytt objektiv för några månader sedan och då blev det ett Sigma 18-35 1,8. Jag behövde kunna zooma då det underlättar så mycket när man ska fotografera när man är ute och äter än att jag ska be mitt sällskap ställa sig upp och backa 2 meter xD

  3. Drömobjektivet! Dock köpte jag det 1,8 senast (snål). Mitt kära 28 mm gick sönder i Australien. Det var egentligen sönder innan men då gick det helt sönder. Så nu vill jag köpa ett nytt för det är seriöst bästa selfieobjektivet haha! Måste köpa ny kamera också, men det är ju inte direkt gratis haha…! Ser fram emot alla nya bilder med ditt nya objektiv ? Kram

  4. Åh vad kul med lite nyare! Jag är så himla sugen på att skaffa mig en kamera men en lite enklare, för att kunna ta lite bättre bilder till bloggen… men jag vet inte vad som kan vara bra? ?

    1. Åh så spännande! Ett tips är att du skriver ner en lista på grejer du tycker är viktiga, kanske ska den väga lite, ha en vinklingsbar skärm eller inbyggd wi-fi? Sedan är det bara att börja söka runt och se vad marknaden har att erbjuda 🙂 Läs recensioner, och prova gärna kameran i en butik innan du bestämmer dig så att den känns bra i handen 🙂 Lycka till!

  5. Men åh så roligt!! Spänd på att se nya bilderna tagna med detta 😀 Ska också införskaffa mig ett nytt nu i sommar, fyller år så tänkte att jag skulle önska mig det, eller ja pengar till det, de är ju inte så billiga haha! Blir ett Sigma 35mm 1.4 för min del :’D

  6. Jag har också 50mm där och håller med om att det är en helt magisk lins att ta bilder med! Så glad att jag hittade din blogg, jag bloggar även om foton är kul att upptäcka andra med samma intresse: D

  7. Åh. Jag sålde min systemkamera för något år sedan. Trots att jag inte fotade något alls de sista åren kan jag verkligen sakna att ha en bra kamera när andan väl faller på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *