Uppdaterat 2023-01-19

I fredags var det exakt ett år sedan jag kom hem från min senaste utlandsresa.


Hade någon sagt att de där 6 timmarna jag spenderade i Helsingfors i februari 2020 skulle bli mina sista timmar utanför Sverige på över ett år hade jag aldrig trott det. Inte ens när UD någon vecka senare gick ut med en avrådan från utlandsresor i minst en månad framåt trodde jag att vi skulle sitta här ett år senare. När UDs beslut kom var det populärt i resebloggskretsar att skriva inlägg om var man planerade att resa när pandemin var över. Jag påbörjade faktiskt utkastet till det här inlägget redan då men blev aldrig klar. Vem hade kunnat ana att det fortfarande skulle vara ett aktuellt ämne ett år senare?Var drömmer du om att resa när pandemin är över?

Helsingfors 2020, helt omedveten om att detta var sista gången utanför Sverige på över ett år


För oavsett vad många verkar tro är pandemin inte över än, och med tal om en tredje våg lär det dröja ett par månader till. Jag har redan från början varit skeptisk till att alla i Sverige kommer bli erbjudna vaccin innan midsommar, men man måste ändå leva på hoppet just nu.

Så hur ser mitt liv ut för tillfället? Tackar som frågar! Så gott som all social interaktion jag har just nu är digital och det närmsta jag kommer till resande är när jag förra veckan behövde åka till högskolan för att låna ett par böcker. Känns ju helt sjukt egentligen, men jag har på riktigt pratat i en vecka om “äventyret” jag var ute på då jag både fick åka buss och prata med en bibliotekarie. Riktig interaktion! Med en riktig människa! Face to face! Man får vara glad för det lilla, haha.Var drömmer du om att resa när pandemin är över?

Lifou 2019. När kommer jag få se en palm nästa gång?


Men nu är jag verkligen så fruktansvärt less på den här situationen. No shit liksom. Vem är inte det? Så tycker vi kan drömma lite om framtiden. Jag kan inte vara den enda som haft fantasier om att en dag kommer någon skrika “Det är äntligen över!” och människor kommer komma springandes ut ur byggnader jublandes med konfetti och ballonger. Man går från en svartvit värld till en fylld med färg, liv och kramar. Riiiiktigt så lär det ju inte bli, utan världen kommer nog snare mycket långsamt öppnas upp igen. Först kommer det bli okej att resa lite i Sverige, för att sedan kanske ta sig till Norge eller Danmark. Sedan blir det accepterat att åka till platser som Spanien och Grekland innan resor utanför Europa blir möjliga igen.

Det andra scenariot är ju betydligt mer troligt, men vi går tillbaka till fantasi-scenariot ändå. Vi tänker oss en värld där det över natten går tillbaka till det vi hade innan 2020, var hade du rest då? Man vet ju att det senaste året verkligen satt spår för jag har ärligt talat svårt att ens tänka tanken att man kan resa varsomhelst, bara sådär liksom, trots att det var fullt normalt för ett år sedan. Just nu är jag ärligt talat bara glad om jag får resa till Gotland i sommar, men vågar jag drömma lite längre än så står Inkaleden, Everest Base Camp och Hawaii högt upp på listan. Det är såna där destinationer jag drömt om jag vet inte hur länge, men efter det här året är jag mer motiverad än någonsin att uppfylla drömmar!


Mer om corona-pandemin

Resa till Gotland i corona-tider – allt du behöver veta | Vi får resa inom Sverige i sommar! | Boka resa i corona-tider | Karantän dag 20 | Corona-virusetMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

42 kommentarer

 1. Om jag bara skulle tänka inom Sverige först när sånt blir okej igen så är det att hälsa på släkt i Linköping och Jönköping som jag inte träffat på väldigt länge nu. Sen vill jag åka ner och se någon konsert på Ullevi i Göteborg, min absoluta favoritstad i Sverige på sommaren. Saknar mitt älskade Göteborg. Det längtar jag efter allra först. Men sen så hade drömmen varit att få åka till London igen och den mest magiska platsen på jorden, Warner Bros Studio Tour: Making of Harry Potter. För oj vad jag saknar det stället, men också London generellt. Besökt den staden några gånger och älskar att vara där. En annan dröm som jag fått på senare år är att åka på Eurovision Song Contest på den stora finalen (som lär kosta ett antal tusen men men, drömma är gratis haha). Detta står med på min “efter pandemin-bucketlist” 🙏✈

 2. Jag är mer optimistisk. Precis som med en vanlig influensa tror jag på minskat antal fall till sommaren och hösten, precis som förra året. Jag reste till Kroatien i höstas och det funkade hur bra som helst.
  Dock är jag så pass realistisk att jag inte bokar in något utan avvaktar och ser hur läget blir.

  Om världen blev coronafri hade jag rest till släkten i Finland och sedan till en tropisk ö omringad av turkost hav.

  1. Åh, i min värld har det här med utlandsresor känts så avlägset. Liksom får inte ens gå till skolan på grund av detta, så att åka utomlands känns så långt borta tyvärr 🙁 Men låter som ett par fantastiskt bra resedrömmar! Hade inte tackat nej till ett mer tropiskt klimat just nu 🙂

  1. Ja, det finns ju verkligen en risk att detta pågår betydligt längre – speciellt med tanke på att det verkar vara förseningar på typ alla vaccinleveranser, och att man inte ens börjat vaccinera i vissa länder…

 3. Härliga bilder. Jag har också varit i den där kyrkan i berget, den är verkligen fantastisk 🙂
  Jag gillar ju inte att flyga däremot älskar jag Danmark så dit vill jag gärna åka igen när pandemin är över.
  Kram

 4. Åh vad jag med längtar efter att resa! Jag och sambon vill ta en weekend till London. Med barnen blir det något soligt ställe när den yngsta är lite äldre (kanske att Corona inte försvunnit till dess 😅). Hoppas världen blir bättre snart! 🥰

 5. Jag är inte så kinkig. Bara det är varmt och soligt så kan jag tänka mig att resa vart som helst 😉 Tyvärr känns det som om det kommer dröja innan man får njuta av några resor. Ha en härlig vecka

 6. Så bra skrivet inlägg, vem hade kunnat tro att pandemin skulle komma och att det skulle ta tid innan man kunde resa! Vill absolut till något varmt ställe men om man inte får resa i år heller så siktar jag in lon resa till Island 2022, måste åka tillbaka efter 10 år! 🥰

 7. Åh ja det är så sjukt hur det blev!! Brukar tänka samma om att när jag träffade mormor och morfar för över ett år sedan så skulle det ta 1 år innan jag fick träffa och krama dem igen, helt sjukt ❤️

 8. Åhh reseabstinensen är SÅÅÅ hög nu asså snälla. Om detta hade varit ett vanligt år så hade jag egentligen åkt skidor just i detta nuet i kära Österrike men icke :”’) Får upp massa memories på snap då vi alltid åker v9 varje år.. vill typ gråta men ja haha. Annars går väl första resan till USA efter pandemin, om det kan klicka med ekonomi, plugg, ledighet osv. Skulle ju åkt roadtrip från SF-LA förra sommaren så hela resan är planerad till punkt och pricka så bara att boka direkt när det går igen :’)

  1. Har verkligen hatat dessa “detta gjorde du för ett år sedan”-uppdateringar det senaste året, haha! Men alltså roadtrippen låter sååå drömmig, håller tummarna för att den kan bli av snart! 🙂

 9. Förstår att du måste börja bli rastlös, du som är så duktig på att upptäcka världen och olika platser! Vi får hålla tummarna att pandemin snart är över, så att vi kan börja leva som vanligt igen. En destination jag skulle velat göra om det inte vore för att det blev pandemi är att åka till Skottland. Alltid älskat det landet och är precis som du nu mer motiverad till att ta mig dit tillsammans med min lilla familj. Våra planer där får dock ändras då vi var sugna på att besöka whisky destillerier, men det är inte så lämpligt med ett litet barn hehe. Många kramar ❤

  1. Åh, låter ju som en fantastiskt dröm med att resa runt i Skottland! Har bara varit i Edinburgh, men skulle så gärna vilja roadtripa runt där och se mer 🙂 Och äsch, om mina föräldrar kunde ta med mig och min bror på Guinness-bryggeriet i Dublin när vi var barn kan nog ni ta med er sonen 😉

 10. Det vore verkligen en dröm att allt bara gick över på en natt 😀 Inkaleden är också högt upp på min bucketlist! Nästa långresa hoppas jag går till Colombia, dock. Förut ville jag helst bara bocka av så många länder som möjligt och var därför inte så intresserad av att åka tillbaka till länder jag hade varit i, men nu har jag börjat tänka mer på platser jag vill besöka i stället för länder. Många platser ligger i Europa. Bland annat skulle jag vilja cykla runt Bodensjön och vandra i Alperna.

 11. Jag vill verkligen resa till massa palmer! Gärna mallorca igen. Upplevde inte så mycket som jag ville där 2016.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *