Uppdaterat 2023-01-26

Vissa platser i världen känns ju nästan som att de var gjorda för att fira jul i.


Du vet, de där oerhört pittoreska små städerna eller där julbelysningen gått above and beyond. Såna där riktigt drömiga juldestinationer som man ser på film. Många av dessa platser finns ju faktiskt på riktigt och jag har därför sammanställt en lista på 13 drömiga juldestinationer. Vem hade inte velat gå på julmarknad i någon av dessa?


13 drömiga juldestinationer1. New York, USA

Vet inte om New York är en så speciell julstad egentligen, men i min värld är det lite av julens huvudstad. Det kaaaan bero på att uppföljaren till världens bästa julfilm, det vill säga Ensam Hemma 2, utspelar sig i New York. Att få uppleva julgranen vid Rockefeller Center är ju lite av en bucket list-grej ändå!

2. Lüneburg, Tyskland

Tyskland består ju i princip bara av idylliska städer med vackra hus i trä, och Lüneburg sydöst om Hamburg är inget undantag. De har även en traditionell julmarknad varje år i december som ser så mysig ut.

3. Colmar, Frankrike

Att det här är en stad som helt flugit under radarn i min värld är lite av ett mysterium då den ser SÅ idyllisk ut. Ser helt klart ut som en stad tagen ur sagornas värld, och de går all in på julbelysningen. Helt klart en stad som passar på listan över drömiga juldestinationer.

4. Wien, Österrike

Österrikes huvudstad har varje år en traditionell julmarknad som går under namnet “Vienna Magic of Advent” där torget utanför stadshuset förvandlas till “a shining fairytale land” enligt European Best Destinations. Det låter ju inte helt fel direkt!

5. Stavanger, Norge

Stavanger är en stad som länge legat på min bucket list. Kanske hade tänkt mig en resa dit på sommaren egentligen i kombination med Bergen och Trolltunga, men efter att ha sett bilden ovan kändes ju en Stavanger-resa i december inte helt fel det heller.

6. Coburg, Tyskland

Uppenbarligen räckte det inte med en tysk stad på den här listan, för titta bara hur mysig julmarknad de har i staden Coburg också. Detta är en stad som är byggd i renässansstil som klarade sig mycket bra i båda världskrigen. Så det finns en massa vackra gamla byggnader där.

7. Strasbourg, Frankrike

I Strasbourg som ligger vid gränsen till Tyskland finns en av Europas äldsta julmarknader som enligt European Best Destinations kallas för “the birthplace of Christmas celebrations”. Känns ju som ett måste för julälskaren att besöka.

8. Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam besökte jag i februari 2018 och det är en stad som ligger mig varmt om hjärtat då den är så fantastiskt vacker. Men lite belysning och juldekorationer kan det ju knappast bli sämre så skulle gärna strosa runt bland alla vackra byggnader och kanaler i december.

9. Tallinn, Estland

Hade jag fått som jag velat hade jag gått omkring på julmarknaden i Tallinn i år, för ÅH så mysigt det ser ut. Senast jag var i Tallinn var år 2012 så tycker helt klart att det är på tiden med en ny resa dit då det är en himla fin stad.

10. Edinburgh, Skottland (Storbritannien)

Edinburgh, platsen där Harry Potter-böckerna skrevs, är ju redan magiskt vacker som den är. Men med lite julpynt på det kan man ju inte annat än tro att man klivit in i en saga. Jag var där i november 2017 och då hade julpynten börjat komma fram, men hade gärna velat vara där när allt är som mest maxat.

11. Prag, Tjeckien

Redan när jag besökte Prag i november 2017 sa jag att det måste vara himla mysigt att gå på julmarknad där, och bilderna därifrån talar ju inte direkt emot den teorin.

12. London, England (Storbritannien)

Känns det inte som att precis alla åker till London i december och julshoppar? Jag har själv bara varit där på sommaren (2010 och 2015) men är så himla sugen på att kombinera en weekend i London i december med en julmiddag på Harry Potter-studion. Jag menar, vem har inte drömt om att äta julmiddag på Hogwarts liksom?

13. Rovaniemi, Finland

Rovaniemi marknadsför sig själva som “Official Hometown of Santa Claus” så uppenbarligen är det ju en stad man måste besöka i december. Jultomtens by är även placerad mitt på polcirkeln, och man brukar ju säga att norr om polcirkeln är en stressfri zoon.Karta över drömiga juldestinationerMer om julen

Så säger du “God jul” på 45 olika språk | Jultraditioner i världen | Fira jul hemma eller utomlands? | 9 miljömedvetna julklappar till reseälskaren | Julmarknader i StockholmMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

22 kommentarer

  1. Jag älskar London och har varit där ett gäng gånger nu. Senast var i december förra året och HJÄLP vad turister det var, haha! Var absolut mysig belysning och London är alltid amazing, men jag kommer nog inte åka dit under december igen. (Det skulle väl vara för att gå på Hogwarts julbord isf 😉 )

  2. En rolig lista om man som du är förtjust i julen!
    Städerna är också mysiga och alla har sin charm…har besökt samtliga, dock inte vid jul.
    Ha det gott och hoppas att du fick en fin jul hemma, trots tentor och annat roligt!

  3. Åh, det finns ju verkligen sååå många drömmiga juldestinationer! Hoppas verkligen att man kan uppleva någon redan nästa jul. ^^

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *