Kamerahus


Canon EOS 5D Mark III

Min fullformatskamera som jag köpte våren 2016. Vad kan jag säga mer egentligen? Det är ju min lilla kärlek som hänger med så gott som överallt i världen. Kamerahuset är gjort i magnesium för att bli lättare, och har vädertätade fogar som håller damm och väta ute.


Canon EOS 60D

Den första systemkameran jag ägde som blev min lilla ögonsten våren 2011. Fantastiskt bra nybörjarkamera som bland annat har en vinklingsbar skärm – något jag ibland kan sakna på min fullformatare. Använder denna väldigt sällan utan har den mest som back up vid fotojobb och så.

Objektiv


Canon 50mm f/1.4 USM [TRASIGT]

Min vapendragare som jag använt i nio fall av tio sedan jag köpte det 2012. Upplevde att autofokusen blev segare och segare och hade planer på att byta ut det i framtiden, men framtiden kom fort i och med att jag lyckades krascha det i december 2019. Vi får se vad jag gör med denna, om jag reparerar den eller skänker bort till någon som orkar engagera sig i det.


Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

Kitobjektivet som följde med min första systemkamera. Fantastiskt allsidigt med den stora brännvidden, men tyvärr inte särskilt ljuskänsligt. Passar tyvärr inte mitt nuvarande kamerahus utan sitter mest på min 60D.


Canon 28-80mm f/3.5-5.6 USM

Hittade detta objektiv på en loppis för 50 kronor 2016. Hade egentligen ingen aning om det funkade men gjorde en chansning som faktiskt var ganska bra. Skärpan och färgåtergivningen är inte helt hundra, men jag använde den mycket för att fånga saker på långt håll (typ konserter och vilda djur) innan jag köpte mitt telezoom. Nu använder jag det tyvärr inte alls.

Objektiv från L-serien

L står för “luxery lenses” och är Canons objektiv med optik i högsta kvalité. Dessa objektiv har även en högre hållbarhet och bättre skydd mot smuts och vatten. Det är dessa objektiv jag främst använder när jag ska fotografera och är de som alltid hänger med i kameraväskan på resor.


Canon 50mm f/1.2L USM

Mitt senaste tillskott i kameraväskan sedan juni 2020. Ett fast 50mm-objektiv som passar i de flesta situationer och en stor bländare som klarar av fotografering i sämre belysning. En uppgradering av mitt 50mm f/1.4 som brukade vara mitt favoritobjektiv så har stora tankar om detta!


Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Mitt vidvinkelobjektiv som jag köpte när jag jobbade som mäklarfotograf efter studenten. Fick låna ett likadant av en annan fotograf till en början, men under våren 2016 köpte jag ett eget. Använder detta en del när jag vill få med mycket i bilden, till exempel ett helt matbord på en restaurang, insidan av ett monument eller när jag håller något i handen framför kameran.


Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Megaobjektivet som jag inte kan använda utan att någon påpekar hur stort det är, haha. Väger ungefär lika mycket som en mindre bil (känns det som i alla fall) men perfekt när man vill fota något på avstånd, till exempel vilda djur. Köptes sommaren 2018.

Andra kameror


GoPro Hero3+ Black Edition

Min GoPro som i princip endast används för undervattensfotografering. Inköpt 2014.


Fujifilm Instax Mini 70

Alltså polaroidbilder är ju så himla roligt, så under 2017 köpte jag en egen polaroidkamera. Använder den lite i perioder, ibland fotar jag hur mycket som helst och sedan kan det gå flera månader innan den kommer fram igen.


iPhone 8

Min telefon som ändå är den bästa kameran då det är den jag alltid bär med mig. Fotar mest vardagsögonblick med den, eller bilder till Insta-stories.


DJI Mavic Pro

Min drönare som jag köpte 2018. Använder den egentligen på tok för sällan, men tycker att det är så bökigt med alla regler kring var och hur man får flyga så tar liksom inte tag i det. Den låter så himla mycket vid start och landning också så man är ju inte direkt diskret när man ska fota, haha.