Uppdaterat 2022-12-23
REKLAM – Inlägget innehåller reklamlänkar

Strandväskan är packad och du står med kameran i handen och velar om du ska ta med den eller inte.


Lovar att vi alla varit i den situationen någon gång. Det är läskigt att ha med sig värdesaker till stranden. Där det finns sand, vatten och risken att någon får för sig att stjäla från dig. Mycket kan gå fel. Men kameran är till för att användas, så var inte rädd för att göra det. Därför tänkte jag dela lite tips om att fotografera på stranden.


Fotografera på stranden – tänk på det här1. Köp ett UV-filter

Ett UV-filter är ett genomskinligt filter som man sätter på framsidan av objektivet och skyddar mot smuts och repor. De brukar kosta ett par hundralappar, men lovar att det blir betydligt billigare att byta ut ett repigt UV-filter än ett repigt objektiv.Fototips: Fotografera på stranden

Mystery Island 20192. Tänk på hur du förvarar kameran på stranden

Jag har så gott som alltid min kamera i min vattentäta kameraväska. Den ser inte ut som en klassik kameraväska och jag har absolut ingen fakta på det här, men i mitt huvud ökar risken för en stöld om man använder en klassisk kameraväska då det blir så uppenbart om vad det är som ligger där i. Sedan är en vädertät väska också guld för att skydda mot sand och saltvatten.


3. Bestäm dig för ett objektiv

Det absolut dummaste du kan göra på en strand är att få för dig att byta objektiv. Risken för att det kommer in sand i både kamerahus och objektiv är enorm. Jag brukar därför bestämma mig för ett objektiv redan innan jag går till stranden, och håller mig till det.Sunshine Coast 20194. Rengör kameran direkt när du kommer hem

Låt inte kameran ligga kvar sandig i väskan tills nästa gång du ska använda den, du tjänar mycket på att rengöra den direkt när du kommer hem. Jag har det här rengöringskittet* som innehåller det mesta man kan tänkas behöva, men en tops och fuktig trasa funkar oftast utmärkt.


5. Se över försäkringen

Man kan förebygga många skador på sin kamerautrustning, men tyvärr kan olyckan vara framme ändå. Någon kan sno kameran om du lämnat den vid handduken när du badar, du kanske tappar den eller så kan en ovanligt hög våg skölja över dig när du ska fotografera på stranden. Better safe than sorry brukar man ju säga. Så se till att skaffa dig en heltäckande försäkring så slipper du stå utan kamera om någonting händer.

*reklamlänkar


Fler fototips

Fotografera stjärnor | Spara och förvara fotografier | Fotografera på resan | Fotografera med mobilkameran | Fotografera i vinterkylanMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

51 kommentarer

  1. En kamera är till för att användas, så var inte rädd för det! Tack det var precis dem orden jag behövde för att få igång peppen igen!

    Alltså Amanda enda sedan du startade denna blogg blir jag allt mer sugen på att dra på weekends över hela världen. Så tack för det! (Min ekonomi tackar dig dock inte haha)

  2. Vilka bra tips 🙂 Mitt ständiga problem när jag tar med mig min kamera är att jag glömmer bort att använda den haha. Jag tar med mig den och tänker att "Idag ska jag ta jättemånga bilder!" Sen kommer jag hem och inser att jag totalt glömt bort kameran.

  3. Vad har du för försäkring till din kamera? När jag har frågat försäkringsbolaget om försäkring till just kameran så säger dom att det går på drulleförsäkringen.

    1. Har du en drulleförsäkring på hemförsäkringen är det ju toppen! Dock kan det mycket väl vara så att försäkringsbolaget värderar kameran mycket lägre än vad du köpte den för (slitage osv) så att du inte får tillbaka lika mycket som du köpte den för. Därför brukar jag alltid köpa till en extra drulleförsäkring från försäljningsstället på 1-3 år (beroende på värdet av produkten) där det ingår att jag får en helt ny av samma modell/likvädrig produkt i fall att min på något sätt skulle ta skada. Efter de första åren slutar jag försäkra utrustningen extra och låter det gå på hemförsäkringen ?

  4. Jag äääälskar den första: the camera is made to be used. Jag gör det, min kamera får följa med. Jag är inte rädd för att använda den… och därför har jag fångat rätt sjuka ögonblick ;D

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *