Swedish Passport

REKLAM - Inlägget innehåller reklamlänkar

Fotografera på stranden | Fototips

Publicerat: 2018-06-03 | Uppdaterat: 2023-07-14

Strandväskan är packad. Men ska kameran verkligen följa med?

Det är läskigt att ha med sig värdesaker till stranden. Där finns det sand. Vatten. Och risken att någon får för sig att stjäla från dig. Mycket kan gå fel. Men kameran är till för att användas, så var inte rädd för att göra det. Därför tänkte jag dela lite tips om att fotografera på stranden för att skydda kamerautrustningen.

Fotografera på stranden - tänk på det här

1. Köp ett UV-filter

Ett UV-filter är ett genomskinligt filter som man sätter på framsidan av objektivet och skyddar mot smuts och repor. De brukar kosta ett par hundralappar, men lovar att det blir betydligt billigare att byta ut ett repigt UV-filter än ett repigt objektiv.

Strand på Mystery Island
Mystery Island 2019

2. Tänk på hur du förvarar kameran på stranden

Steg ett är att varken kamera, eller kameraväska för den delen, ska ligga synligt. Dels för att skydda från eventuella kleptomaner, men även från naturen. Solens strålar, havets vågor och all sand kan vara förödande för kamerautrustningen. Ett extra plus är om du förvarar kameran i en något som är vattentätt.

Jag brukar förvara min kamera i en vattentät väska som jag lägger i en klassisk IKEA-påse i plast. Gärna med ett klädesplagg eller handduk ovanpå.

3. Bestäm dig för ett objektiv

Det absolut dummaste du kan göra på en strand är att få för dig att byta objektiv. Risken för att det kommer in sand i både kamerahus och objektiv är enorm. Jag brukar därför bestämma mig för ett objektiv redan innan jag går till stranden, och håller mig till det.

Strand i Sunshine Coast i soluppgången
Sunshine Coast 2019

4. Rengör kameran direkt när du kommer hem

Låt inte kameran ligga kvar sandig i väskan tills nästa gång du ska använda den, du tjänar mycket på att rengöra den direkt när du kommer hem. Jag har ett rengöringskit* som innehåller det mesta man kan tänkas behöva, men en tops och fuktig trasa funkar ofta utmärkt.

5. Se över försäkringen

Man kan förebygga många skador på sin kamerautrustning, men tyvärr kan olyckan vara framme ändå. Någon kan sno kameran om du lämnat den vid handduken när du badar, du kanske tappar den eller så kan en ovanligt hög våg skölja över dig när du ska fotografera på stranden. Better safe than sorry brukar man ju säga. Så se till att du har en heltäckande försäkring så slipper du stå utan kamera om någonting händer.

*reklamlänkar

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

47 Kommentarer

 • Ida - foto & häst

  Så himla vackra bilder!! Jättebra tips också 🙂

 • Behövde detta!! Har varit så slarvig med att rengöra min kamera och investera i användbara saker till den. Ska börja spara till det <3

 • Men grymma bilder! Är alltid skeptisk med allt som ska med till stranden! Men man vill ju ha det med sig! 😀

 • Sååå bra inlägg! Väldigt passande dessutom då jag åker till Grekland idag 😉 Kram

 • wow så vackra bilder 🙂

 • För mig är det mobilen som är min kamera. Underbart med en dag på stranden 🙂

 • Verkligen många bra och användbara tips! =)

 • Jag äääälskar den första: the camera is made to be used. Jag gör det, min kamera får följa med. Jag är inte rädd för att använda den… och därför har jag fångat rätt sjuka ögonblick ;D

 • Härliga bilder, duktig fotograf.
  Kram!

 • åhh så fin bilder o bra tips 😀

 • Jättebra tips! 🙂 Superfina bilder 🙂

 • Riktigt bra och praktiska tips!

 • Bra tips, stränder är ju så vackra! ^^

 • bra tips! det är så fint med strandbilder 🙂

 • Härliga bilder, och jättebra tips! 🙂

 • ÄLskar alltid dina tips och detta ska jag verkligen ta med mig! TACK! 🙂

 • Vad har du för försäkring till din kamera? När jag har frågat försäkringsbolaget om försäkring till just kameran så säger dom att det går på drulleförsäkringen.

  • Har du en drulleförsäkring på hemförsäkringen är det ju toppen! Dock kan det mycket väl vara så att försäkringsbolaget värderar kameran mycket lägre än vad du köpte den för (slitage osv) så att du inte får tillbaka lika mycket som du köpte den för. Därför brukar jag alltid köpa till en extra drulleförsäkring från försäljningsstället på 1-3 år (beroende på värdet av produkten) där det ingår att jag får en helt ny av samma modell/likvädrig produkt i fall att min på något sätt skulle ta skada. Efter de första åren slutar jag försäkra utrustningen extra och låter det gå på hemförsäkringen ?

 • Wow vilka bilder? hur grym är inte du?

 • Det är jag själv som är farligast för min kamera. Vet inte hur många jag har tagit sönder, tappat räkningen… 🙂

  Härliga bilder!

  • Jag har själv lyckats ha sönder en del elektronik, och en kamera och en mobiltelefon var faktiskt i samband med strandbesök! 🙂

 • Underbara bilder och bra tips!

 • Superbra tips! Tar typ aldrig med kameran till stranden pga är så rädd att nåt ska hända den!

 • Åå så fint! och bra tips!! 🙂

 • Alltså jaa vilket bra inlägg!!! Tack för tipsen <3

 • Vilka bra tips 🙂 Mitt ständiga problem när jag tar med mig min kamera är att jag glömmer bort att använda den haha. Jag tar med mig den och tänker att "Idag ska jag ta jättemånga bilder!" Sen kommer jag hem och inser att jag totalt glömt bort kameran.

  • Haha åh, jag kan också ha såna dagar ibland! Lättaste är nästan att alltid ha kameran runt halsen, för då är det omöjligt att glömma bort att den är där ?

 • En kamera är till för att användas, så var inte rädd för det! Tack det var precis dem orden jag behövde för att få igång peppen igen!

  Alltså Amanda enda sedan du startade denna blogg blir jag allt mer sugen på att dra på weekends över hela världen. Så tack för det! (Min ekonomi tackar dig dock inte haha)

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *