Swedish Passport

Fotografera stjärnor | Fototips

Publicerat: 2021-11-13 | Uppdaterat: 2023-01-23

Vad behöver man tänka på när man fotograferar stjärnor?

En hel del faktiskt. Stjärnor i sig är ju lite knepiga i och med att de är så långt bort. De ger heller inte ifrån sig tillräckligt med ljus för att kameran alltid ska uppfatta dem. Men det finns knep att ta till om man vill fotografera stjärnor. Dels en del generella saker i val av tid och plats, men även en del kameratekniska inställningar. Därför har jag samlat ihop mina bästa tips för att fotografera stjärnor i det här inlägget.

Fotografera stjärnor - tänk på det här

1. Välj en stjärnklar kväll

Kanske ganska uppenbart. Du kommer inte kunna fotografera stjärnorna om det är en massa moln i vägen, så håll koll på väderprognosen innan du ger dig ut.

2. Undvik ljusföroreningar

Ljusföroreningar kan man beskriva som allt som inte är naturligt ljus, till exempel gatlampor, billyktor och inomhusbelysning. I städer är det mycket ljusföroreningar, och ute på landet eller i skogen är det mindre. Jag gillar appen Light Pollution Map som ger en ganska bra överblick över hur ljusföroreningarna ser ut där man är.

3. Håll koll på månen

När månen är full ”lyser” den väldigt starkt. Detta gör att det är svårare att se stjärnorna, och även svårare att fotografera dem. Det kan gå att fotografera ändå om man ser till att månen inte kommer med i bild, men det allra bästa är att välja en kväll när månen ”lyser” som svagast.

4. Ha tålamod

Nä, man brukar sällan vara bra på något man testar för första gången. Ha tålamod och testa dig fram till vad som funkar och inte. Det är häftigt när man tillslut lyckas och stjärnorna dyker upp på kameradisplayen.

Stjärnfotografering i Färnebofjärdens nationalpark​
Färnebofjärdens nationalpark 2020

Kamerainställningar för att fotografera stjärnor

1. Fokuspunkten på oändlighet

Ta bort autofokusen och snurra objektivet tills du får den inställd på evighetssymbolen. Detta innebär att du har fokus så långt bort som möjligt, vilket är är bra då ditt motiv befinner sig flera ljusår bort.

2. Fota med lång slutartid - men inte för lång

För att maximera ljusinsläppet krävs en längre slutartid, gärna uppemot 20 sekunder. Det kan gå att ha längre än så, men det finns en risk för att stjärnorna blir streck istället för prickar. Det finns matematiska formler för att räkna ut exakt hur lång slutartid man kan ha beroende på vilken brännvidd man fotograferar på, men ärligt talat är det nog lättast att testa sig fram.

Om du vill fotografera med lång slutartid kommer du behöva använda ett stativ.

3. Använd en stor bländare

En liten bländare släpper in lite ljus, en stor bländare släpper in mycket ljus. När du fotograferar stjärnor vill du släppa in så mycket ljus som möjligt.

4. Höj ISO

Tror många med mig är rädda för att höja ISO då det ofta resulterar i brusiga bilder. När man ska fotografera stjärnor är det dock nästan ett måste för att få så mycket ljus som möjligt. Så börja med ett lågt ISO-tal, men var inte rädd för att höja om det skulle behövas.

5. Fotografera med fördröjning eller självutlösare

När du klickar på knappen finns det en risk att kameran skakar till och det kan vara tillräckligt för att bilderna ska bli oskarpa. Undvik detta genom att fotografera med två sekunders fördröjning eller självutlösare. Och som sagt: Använd stativ.

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram