Swedish Passport

Fotografera stjärnor | Fototips

Publicerat: 2021-11-13 | Uppdaterat: 2023-01-23

Vad behöver man tänka på när man fotograferar stjärnor?

En hel del faktiskt. Stjärnor i sig är ju lite knepiga i och med att de är så långt bort. De ger heller inte ifrån sig tillräckligt med ljus för att kameran alltid ska uppfatta dem. Men det finns knep att ta till om man vill fotografera stjärnor. Dels en del generella saker i val av tid och plats, men även en del kameratekniska inställningar. Därför har jag samlat ihop mina bästa tips för att fotografera stjärnor i det här inlägget.

Fotografera stjärnor - tänk på det här

1. Välj en stjärnklar kväll

Kanske ganska uppenbart. Du kommer inte kunna fotografera stjärnorna om det är en massa moln i vägen, så håll koll på väderprognosen innan du ger dig ut.

2. Undvik ljusföroreningar

Ljusföroreningar kan man beskriva som allt som inte är naturligt ljus, till exempel gatlampor, billyktor och inomhusbelysning. I städer är det mycket ljusföroreningar, och ute på landet eller i skogen är det mindre. Jag gillar appen Light Pollution Map som ger en ganska bra överblick över hur ljusföroreningarna ser ut där man är.

3. Håll koll på månen

När månen är full “lyser” den väldigt starkt. Detta gör att det är svårare att se stjärnorna, och även svårare att fotografera dem. Det kan gå att fotografera ändå om man ser till att månen inte kommer med i bild, men det allra bästa är att välja en kväll när månen “lyser” som svagast.

4. Ha tålamod

Nä, man brukar sällan vara bra på något man testar för första gången. Ha tålamod och testa dig fram till vad som funkar och inte. Det är häftigt när man tillslut lyckas och stjärnorna dyker upp på kameradisplayen.

Färnebofjärdens nationalpark 2020

Kamerainställningar för att fotografera stjärnor

1. Fokuspunkten på oändlighet

Ta bort autofokusen och snurra objektivet tills du får den inställd på evighetssymbolen. Detta innebär att du har fokus så långt bort som möjligt, vilket är är bra då ditt motiv befinner sig flera ljusår bort.

2. Fota med lång slutartid - men inte för lång

För att maximera ljusinsläppet krävs en längre slutartid, gärna uppemot 20 sekunder. Det kan gå att ha längre än så, men det finns en risk för att stjärnorna blir streck istället för prickar. Det finns matematiska formler för att räkna ut exakt hur lång slutartid man kan ha beroende på vilken brännvidd man fotograferar på, men ärligt talat är det nog lättast att testa sig fram.

Om du vill fotografera med lång slutartid kommer du behöva använda ett stativ.

3. Använd en stor bländare

En liten bländare släpper in lite ljus, en stor bländare släpper in mycket ljus. När du fotograferar stjärnor vill du släppa in så mycket ljus som möjligt.

4. Höj ISO

Tror många med mig är rädda för att höja ISO då det ofta resulterar i brusiga bilder. När man ska fotografera stjärnor är det dock nästan ett måste för att få så mycket ljus som möjligt. Så börja med ett lågt ISO-tal, men var inte rädd för att höja om det skulle behövas.

5. Fotografera med fördröjning eller självutlösare

När du klickar på knappen finns det en risk att kameran skakar till och det kan vara tillräckligt för att bilderna ska bli oskarpa. Undvik detta genom att fotografera med två sekunders fördröjning eller självutlösare. Och som sagt: Använd stativ.

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

34 Kommentarer

 • Försökte fota stjärnor i så många år men jag hade noll tålamod. Tack för tipsen! Riktigt bra tips!

 • Tack för fina tips. Ska absolut testa.

 • Just att ta natthimlen/mörker är en av det vackraste jag vet och det var en av dina gamla tips du gav (många år sen dock) som gav ett skjuts till förbättring på mina bilder sen =)… så tack för dina fototips!! <3

 • Så fin stjärnbild, och smarta tips! Försöker fota månen ibland med mobilen, lyckas dock inte så bra!
  Ha en fin söndag!

  • Åh men tack så hemskt mycket. Månen är ju också himla knepig att fota, och kräver nästan ett teleobjektiv för att få den lika stor i bild som den känns i verkligheten 🙂

 • så bra tips! så vackert med stjärnfotografier

 • Takk for tips! Jeg har forsøkt å fotografere stjernene et par ganger selv, men det er ikke akkurat lett 😅

 • Minns när jag var liten och kollade upp på stjärnhimlen då tänkte jag alltid på Lillefot 🤣 Dinosaurienörd som man är! Som alltid, välskrivet och enkelt inlägg 😀

 • Åh, vad vacker stjärnhimmel och bild du lyckats fånga! Tack för tipsen. 😊 Jag har försökt fota stjärnor och stjärnhimmel men det är svårt och de syns knappt.

  • Åh men tack så hemskt mycket! Stjärnor är ju lite kluriga men det är ju så häftigt när man väl får de på bild 🙂

 • Åh tack för tipsen och jag försökt att fota stjärnor men lyckades få streck. Måste följa dina instruktioner nästa gång. Kramis <3

 • Vilka bra tips. Jättefin bild 🙂 Kram

 • Men åh vilka bra tips du gav <3

 • Bra tips! Försöker ofta fotografera månen vid vårt sommarhus, då den ofta är så magisk där över vattnet. Men tyvärr blir det liksom aldrig lika maffigt på bild 🙂

  • Åh, månen har ju en tendens att bara bli en liten prick i kameran. Det krävs nästan ett telezoom för att få till det som man upplever det i verkligheten 🙂

 • Så vacker stjärnhimmel du lyckats fånga på bild.

 • Vilka bra tips och så användbara <3

 • Åh älskar att fota stjärnhimlen! Men ja, det är verkligen ett övning-ger-färdighet område ^^

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *