Uppdaterat 2021-12-14

Har du någonsin funderat på vilken typ av turist du är?


Jag har studerat turismvetenskap på universitetet och snubblade då över en teori om att det finns 15 olika sorters turister. Eller ja, boken Tourism a Modern Synthesis av Stephen J. Page och Joanne Connell beskriver det som 15 olika “leisure based tourist-roles”, för att vara exakt.

Jag håller inte med deras teori till 100%, kanske mest för att jag tror att människor är alldeles för komplexa för att kunna placeras i fack. Det finns ju så himla många saker som påverkar våra val. Men tyckte att den här teorin var lite rolig och intressant ändå. Tror absolut på att man tillhör mer än en kategori, men tror det finns vissa kategorier man relaterar till lite mer och lite mindre bland dessa 15 olika sorters turister.15 olika sorters turister

Kreta 2018


15 olika sorters turister


Sun Lover

Är intresserad av att koppla av och ligga och sola på varma platser med mycket sol, hav och strand.


Action Seeker

Är intresserad av att festa, gå på nattklubb, möta människor och ha okomplicerade kärleksupplevelser.


Anthropologist

Är intresserad av att träffa lokalinvånare, testa traditionell mat och tala det lokala språket.


Archaeologist

Är intresserad av arkeologiska platser och ruiner, och tycker om att studera historia om gamla civilisationer.


Organised Mass Tourist

Är intresserad av organiserade resor såsom paketresor, fotografera sevärdheter och köpa souvenirer.


Thrill Seeker

Är intresserad av riskfyllda aktiviteter som ger adrenalinkickar, till exempel fallskärmshoppning eller att simma med hajar.


Explorer

Är intresserad av äventyrsresor, utforska svårtillgängliga platser och njuter av utmaningen att ta sig dit.


Jetsetter

Är intresserad av destinationer i världsklass och exklusiva nattklubbar och tillställningar där man kan mingla med en social elit.


Seeker

Är intresserad av att söka en spirituell och/eller personlig kunskap för att bättre förstå sig själv, världen och meningen med livet.


Independent Mass Tourist

Är intresserad av att besöka de vanligaste sevärdheterna, men tar sig dit på egen hand.


High-Class Tourist

Är intresserad av att resa i första klass, bo på de bästa hotellen, gå på föreställningar och äta på de bästa restaurangerna.


Drifter

Är intresserad att glida omkring mellan olika platser och leva lite som en hippie.


Escapist

Är intresserad av att ta det lugnt och komma bort från stress och höga ljud och istället ta sig till platser som är tysta och lugna.


Sport Tourist

Är intresserad av att vara aktiv på resan och engagera sig i olika idrotter.


Educational Tourist

Är intresserad av att delta i olika studieprogram eller utbildnings-orienterade resor, främst för att studera eller lära sig en ny kunskap.15 olika sorters turister

Gotland 2018


Vilken sorts turist är jag?

Om jag tittar tillbaka på alla de resor jag har gjort för att se om det finns någon röd tråd kan jag absolut se mig själv som en Archaeologist. Jag menar, finns ju få saker jag tycker är så spännande som att utforska ruiner. Jag ser mig själv också som en Thrill Seeker då jag älskar aktiviter med adrenalin som gärna får vara lite läskiga så att jag behöver pusha mig själv. Jag kan nog även hamna under Educational Tourist i och med att jag bott utomlands för att studera engelska två gånger, och även Independent Mass Tourist då jag tycker det är kul att besöka kända sevärdheter när jag reser. Även Explorer och Anthropologist känns inte allt för obekant.

En kategori jag dock inte ser mig själv i är Action Seeker i och med att jag inte är någon som gillar att festa – och skulle aldrig tänka tanken på att slösa bort en resedag med att vara bakfull. Ser inte heller mig själv i kategorin High-Class Tourist eftersom att jag inte har några som helst problem med att sova på en bänk på en flygplats en natt för att spara pengar, haha.Läs mer om turismvetenskap

Besök stranden och må bättreMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

38 kommentarer

  1. väldigt rolig lista! Jag är nog urtypen av turist, återkommer gärna till ställen som jag varit på och jag älskar att lära mig något historiskt om de platser jag besöker. ♡ Trevlig helg!

  2. Åh!! Jättekul att få ta del av denna teori! Jag kan känna igen mig i flera av punkterna, tror absolut det kan vara olika beroende på vilken typ av resa man åker på. Hoppas på fler liknande inlägg <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.