Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

Var vill du helst fira jul, hemma eller utomlands?


Enligt en SIFO-undersökning spenderar 20% av svenskarna jul utomlands ett vanligt år. Miami, Phuket och Gran Canaria toppar listan av våra mest populära destinationer under julhelgen. Vad har alla de destinationerna gemensamt? Sol, strand och ett klimat som inte erbjuds i Sverige i december. Det finns alltså en tydlig kontrast om man väljer att fira jul hemma eller utomlands.

Jag tror alla har olika förväntningar på hur julen borde vara. Jag menar, räck upp en hand om du någonsin sagt “Det borde vara snö på julafton!”. Därför tycker jag det är så intressant att det ändå är en så stor mängd svenskar som väljer att resa utomlands över julen. Är det för att man får långledigt och passar på att resa bort? För att komma bort från julstressen? Eller helt enkelt för att man vill fira jul på ett annorlunda sätt?

Jag har firat jul utomlands en gång, i Thailand 2012. Vi var ett ganska stort sällskap av släktingar och hade med oss julmust och en massa julgodis. På julafton letade vi upp en restaurang som sålde köttbullar. Och det kändes bara så himla fel. För mig funkade det liksom inte att fira en “svensk jul” i 30°c grader framför en julpyntad palm, haha.Fira jul hemma eller utomlands?

Jul och nyår på Koh Samet 2012Den julen kändes helt ärligt inte som en jul, men den uppelvelsen har inte fått mig att släppa tanken på att fira jul utomlands. Helt tvärtom faktiskt. Jag vill jättegärna fira jul utomlands igen. Men i såna fall vill jag go all in på det och inte ta med några svenska traditioner utan helt uppleva det landets kultur och traditioner kring jul. Så häftigt att få fira jul som en lokalinvånare liksom. Skulle även vilja resa till ett riktigt juligt land, som typ Tyskland, England, USA eller Kanada. Du vet, alla de länderna där alla julfilmer utspelar sig.

Samtidigt älskar jag att fira jul hemma i Sverige. Hänga med släktingar, äta en massa julmat och ha ett par dagar utan förväntningar och krav där man bara får samla ny energi inför det nya året. Så länge jag får umgås med människor jag tycker om spelar det nog faktiskt inte större roll om jag firar jul hemma eller utomlands.Mer om jul

13 drömiga juldestinationerSå säger du “God Jul” på 45 olika språk | Jultraditioner i världen | 9 miljömedvetna julklappar till reseälskaren | Julmarknader i StockholmMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

28 svar

 1. Jag tycker det är så mysigt att fira jul hemma med familjen, men skulle ändå kunna tänka mig utomlands också, men gärna på något ställe då där de har snö, haha! 🙂 Jag och min sambo firade jul i Key West, Florida, en gång och det var supermysigt men blev ju inte riktigt samma julkänsla även om det var huuur mycket granar och julpynt som helst 🙂 Hyrde liksom jetskis på dagen och var ute och körde, kändes inte så typiskt jul haha 😀

 2. Enda sättet jag hade varit ok med jul utomlands är antingen att fira det i New York (för okej dröm) Eller att bjuda över hela familjen hit till Edinburgh! Fast då hade jag nog faktiskt saknat snön lite för mycket haha!

 3. Förstår verkligen att det kan vara trevligt och slippa all minus grader och snö. Men det jag oftast gillar med julen och skulle helst inte vilja byta bort det! 😀

 4. Jag är lite utav den som tycker att all ska vara som vanligt, haha! Samtidigt är jag van at fira andra datum, så jag hade lätt kunnat fira julen den typ 21 och sen satt mig på planet för att tillbringa själva julafton utomlands, hihi =) Kram <3

  1. När jag tänker efter brukar min närmsta familj faktiskt nästan alltid “fira” en liten julafton bara vi då vi ofta är utspridda på olika platser och i olika konstallationer på själva julaftonen. Kanske är därför jag inte ser just den 24:e som något “heligt” 😉

 5. är så nyfiken på din Bujo gissar att den är lite reseinpirerad? Kan du inte visa 😀 eller är den kanske för privat?

  1. Har faktiskt två stycken, haha! Har en mer privat som jag använder varje dag med kalender och att-göra-list och sådär, och så fick jag en i födelsedagspresent som heter Travel Journal! Tanken är att jag ska använda den inför, under och efter mina resor så chansen är ju stor att den dyker upp här 😉

 6. Jag har firat många olika jular… med utan egen familj… hemma (hos mamma är hemma på jul), i stugan, på teneriffa… jobbat…
  Jul utan småbarn kan kvitta, lillebror har sina busar varannan jul numer och den “andra” blir inte så julig MEN jag vill så klart ha nära och kära…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *