Kryssning på Göta kanal: Västgötadelen | Resedagbok
Publicerat: 2024-11-06 | Uppdaterat: 2024-11-06
Välkommen till del tre från min kryssning på Göta kanal.
Jag reste med det 150 år gamla fartyget M/S Juno under fyra dagar på klassiska kanalresan från Stockholm till Göteborg. Tredje dagen på vår kryssning på Göta kanal reste vi på kanalens Västgötadel från Motala till Sjötorp. Vi bjöds bland annat på en guidad tur på Karlsborgs fästning, uppvaktning med sång i Forsvik, världens minsta linfärja och ett besök på Sjöviks kanalmuseum. Samt en himla massa slussar och god mat.
Resedagbok Göta Kanal | Dag 3 | 29 augusti 2024
Gryning i Motala
Vi hade spenderat natten i Motala, ”Göta kanals huvudstad”. Jag hade haft en vision om att ta en liten morgonpromenad i Motala, men var så himla trött. En återkommande känsla den här resan då jag sov oerhört lite eftersom att jag inte ville missa något, haha.
Så passade jag på att ta sovmorgon? Nope. Gick upp vid 5-tiden och satte mig på soldäck för att se soluppgången.
Soluppgång över Vättern
Solen hann inte riktigt gå upp innan vi lämnade Motala så det var först när vi var ute på Vättern jag fick se solens första strålar. Inte fullt lika magisk soluppgång som dagen innan. Men ärligt talat – tror den morgonen var lite once in a lifetime.
Frukost ombord M/S Juno
Då jag redan var uppe passade jag på att smita in i matsalen först av alla för att hinna fotografera den fantastiska frukostbuffén vi fick varje morgon. Sån lyx alltså.
Guidad tur på Karlsborgs fästning
Vid 08:00 var vi framme vid dagens första utflyktsmål och fick en guidad tur av Karlsborgs fästning. Fästningen började byggas 1819 med tanken om att vara Sveriges reservhuvudstad. Bygget skulle ta 10 år, men det tog 90 år. Så när den var klar var den för omodern för att fungera som försvarsanläggning. Snopet.
Dock har fästningen ändå använts av försvaret genom åren – bland annat fanns Sveriges guldreserv här en period. Idag används vissa delar fortfarande av militären så det var fotoförbud på de flesta platser vi besökte.
Kindbomsgruppen vid Forsviks sluss
Väl tillbaka på båten och Göta kanal väntade Forsviks sluss med ikonerna Kindbom. Familjen Kindbom med vänner välkomnande nämligen oss till Forsvik med blommor och sång. Något de gjort VARJE AVGÅNG för rederiets tre båtar. Sedan 1946.I FEM GENERATIONER. Alltså förstå vilka eldsjälar??
En annan fin sak: De kontaktar alltid kaptenen innan och ser till att de har flaggor med alla passagerares nationaliteter. Blev så rörd av engagemanget att jag började gråta, haha.
Spetsnäskanalen på Göta kanal
Sedan väntade en färd genom den otroligt fina passagen som kallas för Spetsnäskanalen. Många i besättningen har sagt att det är deras favoritdel av Göta kanal, och jag förstår verkligen varför! Så fint.
Lunch ombord M/S Juno
Sedan var det dags för ännu en lunch ombord. Som vanligt två fantastiska rätter!
Handmanövrerad sluss på Göta kanal
Efter lunch var vi framme i Tåtorp där kanalens andra handmanövrerade sluss väntade. Det innebär att besättningen fick gå ut och veva för hand för att slussen skulle öppnas och stängas. Idag finns bara två handmanövrerade slussar kvar, den första hade vi passerat sent på kvällen så det var kul att få uppleva den här slussningen i dagsljus.
Eftermiddagfika ombord M/S Juno
Även denna dag bjöd på eftermiddagsfika på soldäck. Så nä. Hungriga behövde vi aldrig vara.
Töreboda och världens minsta linfärja
Kryssningen på Göta kanal tog oss vidare till Töreboda och en ganska annorlunda sevärdhet: Världens minsta linfärja. Färjan dras för hand över kanalen med hjälp av ett rep och tar cirka 20 sekunder. Hur idylliskt?
Slussning i Hajstorp
Framåt eftermiddagen var vi framme i Hajstorp där vi kunde kliva av båten och titta på slussningarna från land. För ja, det var fortfarande lika fascinerande sisådär 45+ slussar in på resan.
Rundtur i köket ombord M/S Juno
Tillbaka ombord fick jag och min kollega följa med båtens kock och kallskänka ner i köket för att fotografera. Vi var ju trots allt där för att jobba och inte bara leva life, haha. All mat som serveras på kryssningen tillagas ombord och hissas upp från köket med en mathiss till matsalen. Alltså jag är så OTROLIGT imponerad över hur de lyckas laga trerättersmiddag för nästan 50 personer på så liten yta.
PS. Alla passagerare får besöka köket sista dagen på kryssningen.
Middag ombord M/S Juno
Sedan fick vi gå en trappa upp till matsalen och serveras allt gott vi sett dem laga nere i köket. Som sagt. Är SÅ imponerad över maten ombord.
Kväll i Sjötorp
Efter middagen satt jag på soldäck och kämpade för att inte somna sittandes – var SÅ TRÖTT, haha. Men kunde ju inte gå och lägga mig för vid 23-tiden hade vi möjlighet att kliva av båten i Sjötorp och gå på en guidad tur. Och jag kunde ju uppenbarligen inte missa det.
Kanal- och sjöfartsmuseum i Sjötorp
Turen tog oss till ett litet museum om kanal- och sjöfart som hade öppet bara för oss passagerare på Juno. Ändå lite lyxigt.
Slussen i Sjötorp
Och sedan var vi där: Sista slussen på Göta kanal. Måste ändå säga att det var en mäktig känsla att stå där och veta att man precis rest hela Göta kanal med båt. 190 kilometer genom totalt 58 slussar. Vilken upplevelse!
Men trots att vi lämnat Göta kanal var kryssningen inte slut. Vi hade en hel dag kvar innan vi var framme i Göteborg. To be continued.