Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

År 2009 reste jag på en kryssning i Karibien tillsammans med min familj.


Kryssningen utgick från Miami men innan dess spenderade vi ett par dagar i Orlando för att besöka en massa nöjesparker. Både jag och min familj älskar Disney och hade siktet inställt på Disneyworld och parkerna Magic Kingdom, Epcot och Disney’s Hollywood Studios.

I Orlando besökte vi även SeaWorld som jag antar att du kan ha hört talas om genom dokumentären Blackfish. Jag har alltid älskat havet och mitt 13-åriga jag som besökte SeaWorld tyckte det var helt fantastiskt att få späckhuggare och delfiner på så nära håll. De hade flera olika shower under dagen och jag minns specifikt späckhuggarshowen som avslutades med att den enorma späckhuggaren Tilikum skvätte ner hela publiken och alla jublade. Mindre än ett år senare dödade Tilikum en av sina tränare.

Med den kunskap jag har idag efter att bland annat har sett flera olika dokumentärer och studerat marina ryggradsdjur i Australien skulle jag aldrig sätta min fot på SeaWorld igen. Ett av mina tydligaste minnen från besöket på SeaWorld var att min mamma sa att hon tyckte synd om djuren som hade så små bassänger att simma i. Det var första gången jag ens reflekterade över att djurparker kanske inte är världens bästa grej. Men vi fick hela tiden höra att djuren på SeaWorld mår mycket bättre än djuren i det fria då de har tillgång till mat och medicin och så vidare. Vi var naiva och trodde på det, men nu vet jag bättre. Djur hör inte hemma i fångenskap.

När jag började skriva det här inlägget tänkte jag faktiskt att det skulle vara ett peppigt inlägg om Disneyworld. Men känner att jag inte kan skriva om den här resan utan att nämna SeaWorld. Jag skulle kunna prata om det här i all oändlighet egentligen. Men det får bli en annan gång. Från Orlando tog vi i alla fall tåget till Miami och var där i typ en dag innan vi gav oss iväg på kryssningen.

Här är ett par (otroligt kassa!) bilder från Orlando och Miami 2009.:Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Tågstationen i Orlando

Travel Throwback Thursday - Disneyworld

Kalle Anka och Långben på en av Disney-parkerna

Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Delfiner på SeaWorldTravel Throwback Thursday - Disneyworld

Dekoration i en av Disney-parkernaTravel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Disney’s Hollywood Studios vid öppning

Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Späckhuggarshowen på SeaWorld

Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Tågstationen i Miami

Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Min lillebror på Miami Beach

Travel Throwback Thursday - Orlando & Miami 2009

Vy över Miami på väg ut på havet med kryssningsfartyget Liberty of the SeasMer från Karibien 2009

Labadee | Philipsburg (kommer snart) | San Juan (kommer snart)Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

32 svar

 1. Men åh! Jag MÅSTE verkligen ta mig dit någon gång!! Så många platser att besöka och så lite pengar att göra det med, haha! Har du nån bra plan på hur jag ska lyckas bli rik och kunna åka till alla ställen jag vill?? Hahaha! Kram fining <3

 2. Åh där var jag med familjen år 2014! Älskade det! Tänkte på det där med djuren på Seaworld också! De hade små bebisdelfiner i en jätteliten pool! De simmade bara runt runt runt! Tyckte så synd om dem! Hade idag aldrig gått till Seaworld heller med allt man hört om dem, men jag visste inte lika mycket för 4 år sedan :/

  1. Jo tyvärr blir det ju så när man inte har all information, personalen på SeaWorld själva påstod ju liksom att späckhuggarna levde längre på SeaWorld än vad de gjorde i det vilda och då är det ju självklart att man inte ifrågasätter det på samma sätt som man gör nu efter till exempel Blackfish! Jag har till exempel idag ingenting emot att stödja ett fåtal djurparker i världen som jobbar mycket med att bevara arter som annars skulle försvinna då de förlorat sitt naturliga habitat på grund av människan, men om ett par år kanske det visar sig att dessa djurparkers arbete är minst lika dåligt för djurens hälsa och då får jag revidera min åsikt om saken. Man tar ju trots allt etiska beslut baserat på den kunskap man har och har man ingen kunskap kanske man inte ens inser att det är ett etiskt beslut man måste ta 🙂

 3. Jag håller med, djuren bör inte vara i fångenskap, men samtidigt tycker jag om djurparker (för att man får se djur som man annars kanske inte skulle få se). Så jag är kluven… Måste säga att jag älskar sista bilden!

  1. Djur ska ses i sitt naturliga habitat, ingen annanstans! Lovar att det är tusen gånger mäktigare att se en val i havet än att se den simma omkring i en liten bassäng. Dock finns det ett fåtal bra djurparker i världen som inte jobbar för att tjäna en massa pengar på att ställa ut djuren som underhållning utan för att rädda utdöende arter som på grund av människan förlorat sitt naturliga habitat. Dessa djurparker har självklart också sina brister, men där är ändå syftet humant 🙂

 4. Ääääälskar Florida och alla parkerna i Orlando 😀 Men håller med om SeaWorld 🙁 Har besökt SeaWorld i både Orlando och San Diego, såg senare den dokumentären och skulle aldrig någonsin besöka ett sådant ställe igen. Men de andra parkerna är ju helt fantastiska 😀

 5. Ååh längtar så tillbaka dit, har varit i Florida 3ggr och ska åka tillbaka nästa sommar. Så himla underbart! <33

 6. Fantastiskt, har aldrig varit i USA faktiskt. Har dock svårt för att tro att späckhuggarna och delfinerna trivs. Dom vill vara ute i det fria och att utföra konster ligger ju inte direkt i deras naturliga leverne. Ja finns ju en baksida och framsida på allt såklart. Helt fantastiskt blogg du har!

  1. Nej verkligen inte, de är ju vana att kunna simma i hela havet och inte vara instängda i en superliten bassäng liksom. Inte konstigt att de påverkas både fysiskt och psykiskt av det 🙁

 7. Håller helt med dig angående Seaworld, aldrig varit där och kommer aldrig åka dit. Mår dåligt bara av att tänka på dom stackars djuren som tvingas bo där. Med tanke på hur långt späckhuggare kan simma ute i naturen så är den där lilla poolen dom har på Seaworld ingenting. Hemskt är det, men det är så bra att fler och fler börjar inse det 🙂

 8. Fantastiska uppleverlser och fina bilder! Jag förstår dock ditt moraliska dilemma med att betala för att se djur som lever i fångenskap. Jag är ju precis som du en vän av djur och natur och vill att djuren ska få leva i sin naturliga miljö. Nationalparker är okej så länge de är till för att skydda utrotningshotade arter, men när jag läste om hur vissa djurparker här i Sverige har valt att avliva vissa av deras djur för att de inte lockar tillräckligt med besökare så är det ju helt sjukt hur man ens kan tänka så. Roligt att se dig igen efter mitt blogguppehåll 😀 Kram fina du <3

 9. Håller med om SeaWorld, har själv varit där men skulle aldrig gå dit idag efter allt man fått veta… Men Miami, Florida och Disneyworld var grymt!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *