Swedish Passport

Påsktraditioner i världen

Publicerat: 2021-04-05 | Uppdaterat: 2024-06-01

Tycker påsken är en så himla märklig högtid.

Missförstå mig inte, jag älskar påsken med alla pastellfärger och godis. Men tycker det mesta är ganska oklart. Jag menar, det är en högtid som firas till minne av Jesus lidande där man av någon anledning äter ägg – och så har man slängt in lite påskharar och påskkärringar på det. Varje påsk tänker jag på Johan Glans stand up-rutin om påsken då den är en sån klockren beskrivning av hur oklart allting faktiskt är. Medan jag försökt bena ut varför vi firar påsk som vi gör har jag insett att det finns många intressanta påsktraditioner i världen. Tänkte därför dela med mig av några av mina favoriter.

8 olika påsktraditioner i världen

1. Korsfästelse i Filippinerna

I Filippinerna går man all in på Jesus-temat och återupplever Jesus korsfästelse. Människor brukar bland annat gå omkring i törnekronor och piska sig själva. Vissa går så långt att de hängs upp på träkors – med spikar genom händer och fötter.

2. Vattenkrig i Polen

I Polen går annandag påsk under namnet “smigus dyngus”, eller “blöta måndagen”. Traditionellt gick det ut på att männen kastade vatten över kvinnorna den här dagen, och kvinnan som blev blötast var den som skulle gifta sig härnäst. Idag har man dock skippat könsrollerna och alla kastar vatten på alla.

3. Krossade krukor i Grekland

På den grekiska ön Korfu har man en årlig ritual i samband med påsk som går ut på att kasta lerkrukor från sina balkonger så att de krossas nere på gatan. Detta gör man för att symbolisera den “jordbävning” som skedde när Jesus återuppstod.

4. Påskkärringar i Sverige

Kan ju inte låta bli att nämna en ganska oklar tradition som det faktiskt bara är vi i Sverige och Finland som sysslar med: Påskkärringar. Detta har egentligen ingenting med den kristna högtiden att göra, utan tillhör den svenska folktron att häxor flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen.

Påskkärringar, en av alla påsktraditioner i världen

5. Drakflygning i Bermuda

I Bermuda har man en annan typ av tradition vid påsk och det är att gå ut och flyga drake. Det finns många olika modeller och storlekar av drakarna och de flesta bygger sina egna då detta är en tradition som tas på största allvar.

6. Judas-bränning i Mexiko

I Mexiko har man tagit fasta på en tradition som till en början hade sitt ursprung i Spanien – elda upp papier-mâché-figurer som symboliserar Judas. De är även ofta fyllda med fyrverkerier så att de exploderar. Man tror att denna tradition med eldandet gör att synder och ondska renas samtidigt som Mexikanarna hälsar våren välkommen.

7. Enorm omelett i Frankrike

The Brotherhood of the Giant Omelette (men alltså har du hört ett mer fantastiskt namn?) samlas varje påsk i Bessiéres i Frankrike och gör med över 15 000 ägg en enorm omelett som de sedan delar ut till de tusentals åskådare som samlats. Traditionen grundar sig faktiskt i Napoleon då han ville ha en enorm omelett att ge till sina trupper när han besökte området. Oklart varför, haha.

8. I Jesus fotspår i Israel

Man kan ju inte skriva en lista om påsktraditioner i världen utan att nämna platsen där det begav sig: Jerusalem i Israel. Det var där Jesus korsfästes, begravdes och återuppstod och varje påsk reser tusentals människor dit för att bland annat gå vägen Jesus gick.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *