Swedish Passport

Hur många länder finns det i världen?

Publicerat: 2021-03-26 | Uppdaterat: 2024-07-10

Det känns ju som en fråga som borde ha ett enkelt svar, men det är det inte.

Man brukar säga att det finns 195 länder i världen, men den siffran kan variera från allt mellan 193 till 249 – eller ännu fler. Det finns nämligen flera olika sätt att räkna på. Och sedan finns det även oenigheter kring vilka länder som faktiskt är länder. Knepigt? Absolut!

Wikipedias definition på vad ett land är lyder “ett landområde som utgör, eller har utgjort, en självständig eller självstyrande politisk enhet. Detta behöver dock inte betyda att landet utgör en egen självständig stat (vilket är vanligt i vardagligt tal) utan det kan ingå i ett större rike”. 

Slutsats: Det är lite av en tolkningsfråga det här med länder, så ska försöka reda ut några sätt man kan se det på.

Hur många länder finns det i världen?

1. Antal medlemsländer i FN

Om man ser till antalet länder som är medlemmar i FN finns det 193 stycken länder i världen. Dock erkänner FN både Vatikanstaten och Palestina som länder med “status som observatörstat” vilket gör att det enligt dem finns 195 länder i världen.

Utsikt över Vatikantstaten
Vatikanstaten, världens minsta land

2. Antal länder i världen enligt landskoder

Det går även att räkna landskoder, det vill säga koder som SE för Sverige och DK för Danmark. Totalt finns det 249 olika landskoder, och då har till exempel Grönland, Åland och Svalbard egna landskoder.

3. Räknas föredetta kolonier som länder?

Det finns ju länder som genom historien sysslat med att ta över andra länder, och spår från kolonialtiden lever kvar än idag. Till exempel “äger” många europeiska länder öar i andra delar av världen. Nya Kaledonien, Guadeloupe och Korsika tillhör till exempel Frankrike medan Caymanöarna, Bermuda och Gibraltar tillhör Storbritannien – trots att de inte ligger nära varandra geografiskt. Man kan se dessa öar som egna länder, eller som en del av länderna som “äger” dem.

Palmer på Lifou
Nya Kaledonien eller Frankrike?

4. Antal länder i världen enligt FIFA och fotbollsvärlden

Har du någonsin kollat på fotbolls-VM och lagt märke till flera länder du inte trott varit länder tidigare? Det är för att FIFA har 211 stycken nationella medlemsförbund där bland annat Kosovo och Gibraltar är medlemmar.

5. Är Storbritannien ett land eller fyra?

När man pratar om att räkna länder kan man ju inte låta bli att nämna Storbritannien. Ibland pratar man om det som ett land, och ibland som de fyra olika länderna England, Skottland, Wales och Nordirland. Enligt FN är de bara ett land, men frågar du någon som bor i Storbritannien är det utan tvekan fyra olika länder.

Utsikt över Edinburgh från Arthur's Seat
Edinburgh i Skottland, eller Edinburgh i Storbritannien?

6. Stater erkända av stora delar av världen

Det finns stater som är erkända i stora delar av världen, till exempel Taiwan, Kosovo och Västsahara, men som inte är de i andra delar. Invånarna själva hävdar dock att de är egna länder.

7. Antal länder i världen enligt stormakten USA

Det kan vara intressant att se hur ett av världens största länder räknar och enligt USA finns det 195 länder. De räknar dock inte exakt likadant som FN då de bland annat erkänner Kosovo som ett eget land, men inte Taiwan.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • så intressant inlägg!! 😍

 • Oj, ja det finns nog inget korrekt svar där utan det är ju utifrån hur man räknar. 🙂

 • Vad spännande! Roligt inlägg 🙂 Har också funderat ibland på hur många länder det egentligen finns.

 • Nu satte du min lilla hjärna i grillning *S* Det har jag aldrig tänk närmare på hur man räknar upp länder!!! rent spontant så skulle jag gå på flaggor som finns i nuläget =)

  • Åh men intressant, att räkna flaggor tänkte jag inte ens på! Behövde ju genast googla på hur många flaggor det finns i världen och kom fram till “runt 275”, så då finns det ju plötsligt nästan 100 länder till att besöka när man är klar med FN:s lista 😉

 • Oj, jag visste inte att det fanns så stora skillnader på hur man räknade 😛 Har dock inte funderat på det heller 😛

 • Dina bilder är magiska!

 • Ja nu när jag läser ditt inlägg så inser jag hur rörigt det är. Ett tag tänkte jag att har man en egen flagga så är man ett land. Men t.ex Åland och Katalonien har ju egna flaggor utan att räknas som länder.
  Minns när jag åkte till Aruba och läste på lite, kunde inte förstå om det var ett eget land eller inte och det kan jag inte än idag.
  Men det känns ju inte logisk att Nederländerna skulle bestå av området i Europa och sedan några öar i Karibien. Så antar att jag räknar Aruba som ett eget land.

  • Jo men det är ju verkligen knepigt, och då hade jag inte ens tänkt i “flagg-spåret”! Jag hade exakt samma “problem” när jag besökte Sint Maarten då det precis som Aruba tillhör Nederländerna fast ändå inte, haha.

 • Helt ärligt har jag aldrig ens tänka på saken 😅. Jag hade inte ens kolla på hur många som officiellt finns och inofficiellt finns. Jag har koll på ungefär var vissa länder (eller inte länder) ligger. Tänker någonstans att det är bra nog 😅.

  • Haha äsch, man kan ju inte ha koll på allt! Och att ha koll på hur många länder det finns verkar ju vara lite hopplöst i och med att det inte ens finns ett “korrekt” svar 😉

 • Haha blir så triggered av hur folk ser på UK och då är jag bara en invandrare här :’) Storbritannien är en nation med separata länder! Våga kalla England och Skottland för samma land liksom 😉 haha då är man inte populär bland skottarna! Jag brukar jämföra det med Skandinavien, även om det såklart är annorlunda så är det ungefär så invånarna här ser på det!

 • Oj. Jag har nog aldrig tänkt på hur jag räknar länder. Ju fler ju bättre. Då finns det fler att besöka, när vi väl får börja resa igen 🙂
  Trevlig helg!

 • Så rolig läsning! Superfina bilder! <3 Ha en fantastisk helg nu, kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *