Swedish Passport

Spara och förvara fotografier | Fototips

Publicerat: 2019-06-18 | Uppdaterat: 2022-12-23

För mig betyder mina bilder allt.

De är minnen från saker jag gjort, platser jag sett och människor jag mött. Därför är det extremt viktigt för mig att mina bilder alltid är säkra om olyckan skulle vara framme. Jag har hört att när människor fått frågan “om du bara kan rädda ett föremål vid en brand, vilket skulle det vara?” är det vanligaste svaret “fotoalbumen”. Det säger ju en hel del om att fotografier betyder så oerhört mycket för människor. Tänkte därför dela med mig av lite tips saker att tänka på när man ska spara och förvara digitala fotografier.

Spara och förvara fotografier - tänk på det här

1. För över dina bilder från minneskortet ofta

Kameran/mobiltelefonen kan bli stulen eller gå sönder vilket gör att man lätt kan bli av med alla sina fotografier på bara en sekund. Fotografier tar också upp mycket lagringsutrymme som istället skulle kunna användas till att fotografera nya bilder. Så gör det till en rutin att flytta bilderna från minneskortet, gärna en gång i månaden.

2. Investera i en långsiktig förvaringslösning

Så var ska du flytta bilderna då? Jag skulle rekommendera att köpa en extern hårddisk med mycket lagringsutrymme där du kan spara alla dina bilder. Smidigt att ha allt på samma ställe än på olika USB-stickor eller så.

3. Spara alltid dina fotografier på minst två platser

Hårddiskar kan krascha, minneskort kan försvinna och byggnader kan brinna ner. Se till att alltid ha minst en backup på dina fotografier på en annan enhet. Allra helst på två olika fysiska platser för att öka säkerheten. Kanske hos en kompis eller på jobbet?

4. Förvara inte bilderna på datorn

I alla fall inte längre än nödvändigt. Fotografier tar upp otroligt mycket plats och i slutändan kommer sega ner din dator.

5. Överväg moln-lösningar

Ett smidigt sätt att förvara och spara fotografier på är genom en open cloud-tjänst där dina bilder förvaras i “molnet”. Men kom ihåg att molntjänster (och egentligen allt som är kopplat till ett nätverk) går att hacka. Läs därför på ordentligt och välj ett företag som tar säkerheten på allvar. Gratisappar är kanske inte att rekommendera.

Dator med en extern hårddisk

Så sparar och förvarar jag mina fotografier

Som jag nämnde i inledningen betyder mina bilder allt för mig, och jag vill aldrig hamna i ett läge där de försvinner. Därför förvarar jag mina fotografier på tre olika enheter på två olika platser.

1. Den lilla externa hårddisken

Min lilla “vardagshårddisk” som alltid finns nära till hands. Brukar även ha med mig den på resor för att kunna tömma minneskorten på resande fot. Det är en äldre modell som är liten i storleken men stor i kapaciteten – hela 2TB rymmer den. Svårt att avgöra hur mycket 2TB är? Jo men jag har alla fotografier jag fotat sedan 2003 på den, och än är inte lagringsutrymmet fullt.

Jag för över alla mina kamera- och mobilbilder till den lilla hårddisken minst en gång i månaden.

2. Den stora externa hårddisken

Min andra externa hårddisk är en otroligt gammal modell med många år på nacken som till och med kräver ett eluttag för att starta. Denna har jag som backup hemma och för över alla bilder till den kanske varannan, var tredje månad. Även denna rymmer 2TB.

3. Network Attached Storage (NAS)

Tänker inte ens försöka förklara vad en NAS-server är då jag knappt vet det själv. Men det är i princip en extern hårddisk som är tillgänglig via nätverket. Nasen jag har tillgång till står i en annan byggnad och till den för jag över alla mina bilder 2-3 gånger per år (men borde göra det oftare!). Nasen rymmer 4TB, men delar på utrymmet med min familj.

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

21 Kommentarer

 • Toppenbra tips! Sånt där är jag dålig på tyvärr haha 😉 *ler*
  Kram!

 • Så himla bra inlägg! Fotona är verkligen något av det viktigaste och mest betydelsefulla jag har hemma. Behövde verkligen den här infon, TACK! <3

 • Jag har en precis likadan disk som dig, jag älskar den! Tycker den är så bra! Har lagt många av mina foton som backups på iCloud men det börjar förstås bli överfullt så jag måste hitta något nytt ställe att förvara dem på :/

  • Haha åh, iCloud gav jag upp för länge sedan, rymmer ju typ 10 bilder och sdan får man köpa mer utrymme 😉

 • JAg har faktiskt en backup i form av en extern hårddisk där jag samlar alla bilder. En foto disk skulle man kunna säga för det är ju verkligen hemskt tråkigt om bilder man tycker om försvinner.

 • Jag är superdålig på att backa upp mina bilder och måste ta tag i detta omedelbart känner jag. Jag flyttar de från datorn till en hårddisk, men sen får de ligga där. NAS är något jag vill skaffa! Tack för påminnelsen!

 • Fantastiska tips! Det fick mig att tänka på hur många bilder jag har på min dator och att jag måste föra över alla till min externa hårddisk! <3

  • Ja gör det! Att ha bilderna på datorn segar inte bara ner datorn utan ökar även risken för att bilderna ska försvinna 🙁

 • Himla bra tips du kommer med, så smart! 😀 Hoppas du kommer få en jättebra midsommar! <3

 • Så bra tips!! Har haft externa hårddiskar hela tiden men är livrädd för att de ska pajja och de har alltid börjat låta konstigt och sånt haha. Så nu kör vi NAS hemma 🙂

 • Så bra tips ju 🙂

 • Bra inlägg! vet inte hur ofta man har förlorat bilder tidigare genom åren 😛

  • Nej fy så tråkigt att höra! Jag har råkat förlora en hel månads bilder ur mitt bildarkiv för ett par år sedan, och det var efter det jag verkligen blev supernoga på att backa upp mina bilder så att inte det händer igen 🙂

 • så smart! jag behöver fixa detta..

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *