Uppdaterat 2021-11-17

För mig betyder mina bilder allt.


De är minnen från saker jag gjort, platser jag sett och människor jag mött. Därför är det extremt viktigt för mig att mina bilder alltid är säkra om olyckan skulle vara framme. Jag har hört att en av de vanligaste sakerna människor svarat när de fått frågan “om du bara hade kunnat rädda ett föremål om huset började brinna, vilket skulle det vara?” är fotoalbumen. Det säger ju en hel del om att fotografier betyder så oerhört mycket för människor. Tänkte därför dela med mig av hur jag gör för att spara och förvara mina fotografier tillsammans med lite tips på bra saker att tänka på.Så förvarar jag mina fotografierDen lilla externa hårddisken

Det här är hårddisken jag i princip alltid har med mig på resor. Jag har en äldre version av den här modellen som är liten i storlek men stor i kapacitet – perfekt då den inte tar upp mycket plats i bagaget! När jag är hemma brukar den vara ikopplad i min stationära dator så att jag alltid har tillgång till mina bilder. Till denna för jag över bilder i princip direkt när jag fotat dem.


Den stora externa hårddisken

Min andra externa hårddisk är en otroligt gammal modell med många år på nacken som till och med kräver ett eluttag för att starta. Denna har jag som backup hemma och för över alla bilder till den kanske varannan, var tredje månad.


Network Attached Storage (NAS)

Tänker inte ens försöka förklara vad en NAS-server är då jag knappt vet det själv men det är i typ en extern hårddisk som är tillgänglig via nätverket. Nasen jag har tillgång till står i en annan byggnad och till den för jag över alla mina bilder 2-3 gånger per år (men borde göra det oftare!).Fototips: Spara och förvara fotografier


Som du förstår har jag alltså tre versioner av alla fotografier jag fotograferat sedan jag fick min första kamera 2003. Dessa är uppdelade på tre olika enheter på två olika platser. Som jag nämnde i inledningen betyder mina bilder allt för mig, och jag vill aldrig hamna i ett läge där de försvinner. Datorer kan krascha, minneskort kan försvinna och byggnader kan brinna ner. Här kommer lite bra saker att tänka på när du ska spara och förvara dina fotografier:


 • Förvara de aldrig en längre tid på datorn. De tar upp otroligt mycket plats och kommer i slutändan sega ner din dator.
 • Förvara aldrig bilderna en längre tid på kamerans minneskort då en kamera kan bli stulen/förstörd/försvunnen. De tar också upp mycket plats som istället skulle kunna användas till att ta nya bilder.
 • Ha alltid dina bilder på minst två olika enheter som en backup.
 • Tänk efter innan du använder en “open cloud” tjänst där dina bilder förvaras “i molnet”. Så mycket lättare att bli hackad “i molnet” än på hårddisken under din säng.
 • Förvara dina två backups på två olika platser. Kanske på jobbet eller hemma hos en vän? På så sätt är bilderna säkra även om det skulle hända något med ditt hem.


Läs fler fototips

Fotografera stjärnor Fotografera på strandenFotografera på resanFotografera med mobilkameranFotografera i vinterkylanMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

26 kommentarer

  1. Nej fy så tråkigt att höra! Jag har råkat förlora en hel månads bilder ur mitt bildarkiv för ett par år sedan, och det var efter det jag verkligen blev supernoga på att backa upp mina bilder så att inte det händer igen 🙂

 1. Så bra tips!! Har haft externa hårddiskar hela tiden men är livrädd för att de ska pajja och de har alltid börjat låta konstigt och sånt haha. Så nu kör vi NAS hemma 🙂

 2. Fantastiska tips! Det fick mig att tänka på hur många bilder jag har på min dator och att jag måste föra över alla till min externa hårddisk! <3

 3. Jag är superdålig på att backa upp mina bilder och måste ta tag i detta omedelbart känner jag. Jag flyttar de från datorn till en hårddisk, men sen får de ligga där. NAS är något jag vill skaffa! Tack för påminnelsen!

 4. JAg har faktiskt en backup i form av en extern hårddisk där jag samlar alla bilder. En foto disk skulle man kunna säga för det är ju verkligen hemskt tråkigt om bilder man tycker om försvinner.

 5. Jag har en precis likadan disk som dig, jag älskar den! Tycker den är så bra! Har lagt många av mina foton som backups på iCloud men det börjar förstås bli överfullt så jag måste hitta något nytt ställe att förvara dem på :/

 6. Så himla bra inlägg! Fotona är verkligen något av det viktigaste och mest betydelsefulla jag har hemma. Behövde verkligen den här infon, TACK! <3

 7. […] Det är så mycket minnen i bilder, och vem vill att deras härliga semesterminnen försvinner? Ingen. Se därför till att förvara dina fotografier på ett sätt som gör att de inte försvinner om olyckan är framme. Datorer kan krascha och hus kan brinna ner. Läs gärna mitt inlägg om hur jag sparar och förvarar mina bilder här. […]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.