Swedish Passport

REKLAM - Inlägget innehåller reklamlänkar

Åka nattåg med hund | 19 tips inför resan

Publicerat: 2022-02-06 | Uppdaterat: 2024-12-27

Ska du ut och åka nattåg med hund? Då har du kommit rätt.

Det kan kännas lite bökigt att ta med sig hunden på nattåget. Det är trångt. Begränsade möjligheter för rastning. Risk för åksjuka. Och för att inte tala om att försöka få en nyfiken hund att komma till ro i en så spännande miljö som ett tåg faktiskt är. Mycket att tänka på helt enkelt. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att åka nattåg med hund.

Boka nattåg med hund

1. Var ute i god tid med bokningen

På tåg finns det bara ett par platser där husdjur är tillåtna. De kan därför bli slutsålda fort, speciellt vid till högtider och skollov. Det gör att det är viktigt att boka sin biljett tidigt när man planerar att ta med sig hunden på nattåget.

2. Välj en passande avgångstid

Finns det möjlighet att välja bland avgångstider är det bra att ta en kring hundens normala sovtid. Då behöver inte rutiner med mat och rastning rubbas allt för mycket.

3. Bestäm dig för sittplats eller liggplats

Hur du reser med hunden är upp till dig. Väljer du att åka i sittvagn får du ett säte i husdjursvagnen där hunden får ligga på golvet nedanför dig. Då kan det vara bra att ha med en bur så att du i lugn och ro kan somna utan att oroa dig över att hunden smiter iväg på egna äventyr. Väljer du en liggplats får du på de flesta tågbolag hela kupén för dig själv – vilket också betyder att du får betala för hela kupén. I liggvagnen kan hunden sova med dig i sängen, eller nere på golvet.

Hur möjligheterna att åka nattåg med hund ser ut varierar mellan tågbolagen, så läs på ordentligt vad som gäller när du bokar.

Planera inför tågresan

4. Passivitetsträna hemma

För att kunna resa med hund överlag är det bra att ha tränat passivitet ordentligt innan. Speciellt när det kommer till att åka nattåg där det händer mycket runt omkring. Tåget rör på sig och låter. Människor kliver av och på. Och så kanske det finns andra djur på sittplatsen/i kupén bredvid. Mycket spännande grejer för en nyfiken hund, helt enkelt.

På ett nattåg blir det ju också många timmar stillasittande på en liten yta, och ju bättre hunden är på att vara passiv, desto lättare blir det.

5. Gå på en ordentlig promenad innan ni går ombord

En nyrastad och trött hund är att föredra på en lång resa med tåg. Kom i god tid till tågstationen och ta en ordentlig runda innan ni kliver ombord.

6. Ge mat ett par timmar innan avresan

Finns det risk att hunden blir åksjuk kan det vara bra att undvika att ge mat precis innan avfärd.

7. Se till att hunden är rumsren

Lovar att det kommer att underlätta ditt liv något brutalt. Mötte en som reste med en valp på senaste tågsresan, och hon behövde gå ut och rasta på varenda station. Även mitt i natten. Låter ju fruktansvärt jobbigt.

Åka nattåg med hund till Boden

Rasta hund på nattåg

8. Planera in rastning vid längre stopp

I tidtabellen står det oftast när tåget beräknas ankomma och avgå från en station. Vissa stopp är längre för att de väntar in anslutningståg eller byter personal. Dessa stopp är perfekta att planera in en liten rastning på perrongen.

MEN. Kom ihåg att tidtabeller ofta är ganska preliminära. Så bara för att det var tänkt att ni skulle stanna i 15 minuter någonstans betyder det att det inte blir så. Så håll hela tiden koll på den senaste informationen om er färdplan.

9. Rasta vid korta stopp

Ibland har nöden ingen lag och du kan behöva rasta vid ett vanligt stopp som inte varar längre än 2-3 minuter. När du kliver av tåget, håll dig nära dörrarna så att du kan hoppa ombord igen när de blåser i visslan. Att ha tränat hunden på att rastas på kommando är himla fördelaktigt när det är ont om tid.

10. Prata med konduktören

Känner du dig orolig över rastningen? Leta upp konduktören och fråga var det passar bra att gå ut och rasta en sväng. Då har du även någon ombord på tåget som har koll på att du kommer kliva av en stund, och även har koll så att du inte blir kvarlämnad på stationen.

Bra att ha med på nattåget

11. Ta med en filt eller bädd hemifrån

Dels för att hunden ska veta var den ska ligga någonstans, men även för att lukten av hemmet kan bidra med en trygghetskänsla i en främmande miljö.

12. Ta med extra mat

Bara för att tidtabellen säger att ni ska vara framme en viss tid behöver det inte betyda att ni är det. Mycket kan hända på vägen, särskilt på långa sträckor, som gör att ert tåg bli försenat. Ta med en extra portion mat eller två, så slipper du oroa dig för att hunden går hungrig.

13. Ta med något att distrahera med

Ett ben. En boll. En tuggleksak. Det kan vara bra att ha med något att distrahera hunden med om rastlösheten skulle ta över.

14. Ta med en kyldyna om det är varmt

Hundar kan inte kyla ner sig själva genom att svettas som vi människor. Därför kan en kyldyna* vara bra att ha med, framförallt på sommaren när det finns risk att tågen blir väldigt varma. 

15. Glöm inte vatten

Det är din uppgift som djurägare att se till att hunden alltid har tillgång till vatten. Antingen kan man ha med sig en skål som får stå på golvet eller ge vatten i en vattenflaska för hund*.

Tips till husse och matte

16. Res med ryggsäck

Förespråkar visserligen alltid att resa med resväska, men framförallt när man reser med hund. Då har du händerna fria att hålla i koppel, och kan lyfta hunden av och på tåget om det skulle behövas.

17. Planera för dina egna behov

Har du med dig mat till dig själv? Vet du hur du ska göra vid toalettbesök? Reser du med andra människor i ditt sällskap är det ju inget problem, men reser du ensam med hunden kan detta bli klurigt då hunden inte får följa med till restaurangvagnen och många av toaletterna. Gör upp en plan för dina egna behov. Kanske prata med en medresenär? Eller ha med en bur om hunden klarar av att vara själv en stund?

18. Förebygg stress

Hunden känner av om du är stressad, så skapa bra förutsättningar för att reducera stress så får ni båda en behagligare resa.

19. Med en positiv inställning kommer man långt

Nej det kommer inte alltid vara en dans på rosor att åka nattåg med hund. Men det kommer inte hjälpa att vara irriterad på personal, medresenärer eller hunden. Gör det bästa av situationen.

*reklamlänkar

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

30 Kommentarer

  • super många bra tips . min kmpis åkte tåg til norge i helgen men hade gått jätte bra o de åkte på dagen har aldrig åkt natt tåg

  • Vilka bra tips , har aldrig åkt tåg med min hund än så länge ,kram

  • Vilka bra tips! Jag har aldrig åkt nattåg, men det kanske kan komma någon gång och då är det bra att veta att det fungerar med en hund också 🥰👍🏻

  • Vilka bra tips att tänka på och det gäller att planera innan tågresan med vovven. Kramis <3

  • Superbra tips!! ❤️ Har aldrig rest med min hund faktiskt! ❤️

    • Så himla kul att du tycker det – hoppas de kan vara till hjälp om ni åker nattåg någon gång 🙂

    • Åh, blev faktiskt lite rörd av din kommentar, tack så hemskt mycket! Har tankar på att börja blogga igen efter ett ganska långt, oplanerat uppehåll 🙂

  • Vilka bra och användbara tips!

  • Söta bilder på söt hund! Och bra tips! 🙂

  • Åh vilket intressant inlägg! Själv har jag inga husdjur just nu (än), men vill verkligen ha hund i framtiden och det är så många aspekter kring resandet som förändras då! Jättebra tips, sånt man inte hade kunnat lista ut på egen hand direkt. <3

    • Åh så kul att höra! Jag har själv alltid sagt att jag inte skulle ha husdjur just för att ”man inte kan resa då”, men har ju insett att det går super att resa med hund bara man är redo på lite extra planering och så 🙂

  • Har ingen hund, men förstår att det vill till mycket planering för att resa med dem.
    Verkar också som olika länder har olika regler.
    Trevlig helg!

    • Ja men så är det verkligen, för att inte tala om alla olika vaccinationer som gäller i olika länder! Har än så länge inte rest utomlands med hund, men hoppas kunna göra det ”när världen är normal” igen 🙂

  • Vilka bra tips. Vad kul det vore att ha en hund att åka med på äventyr, både nära och lite längre bort.

    • Jo men det är verkligen så mysigt att ha med oss Stina på våra resor, även om det kräver en hel del mer planering 🙂

  • Vilket bra inlägg med konkreta tips 🙂 Nu har jag ju inte hund men om jag skaffar det och ska iväg med tåg så är det ju ett bra inlägg att gå tillbaka och kika på 🙂
    Har rest lite tåg med katt och då har jag bokat i tid för att få plats på djuravdelningen med henne. Det har fungerat jättebra för hon är rätt cool 🙂

    • Åh men tack så mycket! Kan tänka mig att det är en hel del att tänka på även när man reser med katt 🙂

  • Jättebra tips ju, förstår att det kan vara en lurig situation <3

  • Många bra tips, speciellt det där med stressen och att hunden känner av det. Det är nog lätt att glömma när man själv är mitt i det liksom.. 😁

    • Jo men så är det verkligen, och det blir ju lätt stressigt generellt när man reser så gäller att hålla sig lugn så att hunden känner sig trygg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *