Uppdaterat 2023-06-03
REKLAM – Inlägget innehåller reklamlänkar

Planerar du att ta med dig hunden på din kommande tågresa?

Då har du kommit helt rätt! Jag har haft möjlighet att resa ganska mycket med vår hund Stina på tåg. Har därför samlat på mig en hel del erfarenheter och knep som jag tänkte dela med mig av. Här kommer mina bästa tips om du ska resa med hund på tåg.


Boka tåg med hund


1. Var ute i god tid med bokningen

Man måste oftast reservera en specifik djurplats om man tänkt resa med hunden. Det brukar inte finnas jättemånga såna platser ombord på tåget, så se till att boka din biljett tidigt. Särskilt om du planerar att resa vid högtider eller skollov.


2. Välj en avgång då färre reser

Om det är möjligt, såklart. Att åka klockan 17:00 en fredag brukar ju sällan beskrivas som “lugnt och skönt”. Allt för att ge hunden en mindre stressig upplevelse.


Planera inför tågresan


3. Passitivitetsträna hemma

Om din hund inte klarar av att vara passiv lär tågresan bli jobbig för alla inblandade. Djurvagnarna kan vara trånga och av någon anledning ofta placerade mitt i tåget så att alla måste passera genom den när de ska fram och tillbaka genom tåget. Det kan självklart bli stressigt för hunden om den inte är van.

Är hunden tränad på att kunna ligga passiv även när det händer mycket runt omkring underlättar det något otroligt. Så se till att öva mycket på det innan tågresan.


4. Rasta hunden innan avfärd

Kom till tågstationen i god tid och gå en runda innan så att hunden får göra ifrån sig ordentligt.


5. Avstå mat om det finns risk för åksjuka

Har hunden en tendens att bli åksjuk kan det vara bra att undvika att ge mat ett par timmar innan resan.


Packning till hunden på tåget


6. Ta med vatten

Det är din uppgift som djurägare att se till att hunden alltid har tillgång till vatten. Antingen kan man ha med sig en skål som får stå på golvet eller ge vatten i en flaska med en sorts inbyggd “skål”. Vi reser alltid med en vattenflaska som liknar den här* vilket fungerar super.


7. Ta med något hemifrån att ligga på

Det räcker oftast med en liten filt eller en handduk, och det är extra bra om den använts i samband med passitivitetsträning så att hunden vet var den ska ligga. Lukten av hemma kan även lugna hunden vilket kan hjälpa i en stressig miljö.


Resa med hund på tåg - mina bästa tips

Nora 2020


8. Ta med en kyldyna

Detta kan vara bra att ha med sig framförallt på sommaren när det finns risk att tågen blir väldigt varma. Hundar kan nämligen inte kyla ner sig själva genom att svettas som vi människor. Vi har en sån här kyldyna* som funkar super då den innehåller en form av gel som blir kall när hunden ligger på den.


9. Ta eventuellt med en bur

Har du en mindre hundras kan det vara smidigt att låta den resa i en bur då den på så sätt får sitt eget space som den kan vara trygg i – och slipper riskera att bli trampad på av förbipasserande. Ska hunden resa i bur är det dock viktigt att träna på att vara i buren hemma så att det inte blir en traumatisk upplevelse.


10. Ta med någon form av belöning

Se till att tågresan förknippas med något positivt! Att ge extra mycket kärlek, lite godis eller en ny leksak kan hjälpa till med det.


Rasta hunden på tåg


11. Rasta hunden på perrongen

Vid kortare tågresor på bara ett par timmar behöver man oftast inte tänka på rastning, men ibland har nöden ingen lag. Då kan du behöva rasta vid ett stopp som inte varar längre än 2-3 minuter. När du kliver av tåget, håll dig nära dörrarna så att du kan hoppa ombord igen när de blåser i visslan. Att ha tränat hunden på att rastas på kommando är himla fördelaktigt när det är ont om tid.


12. Prata med konduktören

Känner du dig orolig över rastningen? Leta upp konduktören och fråga var det passar bra att gå ut och rasta en sväng. Då har du även någon ombord på tåget som har koll på att du kommer kliva av en stund, och även har koll så att du inte blir kvarlämnad på stationen.


Tips till husse och matte


13. Res med ryggsäck

Jag förespråkar generellt alltid att resa med ryggsäck då man får händerna fria, men det är extra bra när man går med en hund i koppel att slippa dra omkring på en rullväska eller bökig axelväska. Speciellt om man vid något tillfälle behöver lyfta hunden.


14. Ha extra uppsikt vid av- och påstigning

Avståndet mellan vagn och plattform kan vara knepigt för vissa hundar. Så se till att ha full fokus på hunden vid det momentet och inte packningen, biljetten eller andra resenärer.


15. Planera för dina egna behov

Detta är något som är extra viktigt att tänka på om man reser själv med hund. Då kan man inte bara ta en sväng till restaurangvagnen eller smita in på toaletten. Se därför till att ha med dig mat och dryck, samt planera dina toalettbesök.


16. Med en positiv inställning kommer man långt

Nej det är inte alltid supersmidigt att resa med hund på tåg, men att vara irriterad och otrevlig mot sina medresenärer eller konduktör leder sällan till något bra. Försök vara trevlig och hjälpsam så får du oftast samma bemötande tillbaka.


*reklamlänkar


Mer om att resa med hund

Åka nattåg med hund – 19 tips | Hundens reseapotek | Resa med löptik – allt du behöver veta | Resa inrikes med hund


Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

28 kommentarer

  1. Jättebra tips! 🙂 Har hund, men har än så länge inte åkt tåg med henne, men vet ju aldrig i framtiden 🙂

    1. Åh då har vi verkligen helt skilda upplevelser, lyllos dig som haft det så smidigt haha! För min del har det hänt betydligt fler gånger att djurkupén varit överfull än att vi fått sitta själva. En gång när vi reste dagen innan julafton var det så illa att det satt människor och hundar i gången då det blivit något knas med bokningen och det var fler sällskap inbokade än vad det fanns platser, haha 🙂

  2. Toppenbra tips jag reste med vår vovve vi hade några gånger och jag bokade då tåg med mer stopp för att hinna rasta honom =D

  3. Vilka bra tips. Många tänker nog inte på att det är lite planering med att ta med sig sin hund på tåget. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *