Swedish Passport

REKLAM - Inlägget innehåller reklamlänkar

Resa med hund på tåg | Mina bästa tips

Publicerat: 2021-07-31 | Uppdaterat: 2024-06-02

Planerar du att ta med dig hunden på en tågresa?

Då har du kommit helt rätt. Jag har haft möjlighet att resa ganska mycket med vår hund Stina på tåg. Har därför samlat på mig en hel del erfarenheter och knep som jag tänkte dela med mig av. Här kommer mina bästa tips om du ska resa med hund på tåg. Allt från att boka tågbiljetter med hund, vad man bör packa och hur man gör med rastning ombord på ett tåg.

Boka tåg med hund

1. Boka en djurplats

För att visa hänsyn till andra ombord på tåget måste man boka en plats i djurvagn om man planerar att ta med sig hunden. Hur man gör rent konkret skiljer sig mellan tågbolagen, men man brukar antingen få välja att man reser med djur, eller själv välja en plats i djurvagnen vid platsbokningen.

Kontakta tågbolaget du tänkt åka med om du känner dig osäker.

2. Var ute i god tid med bokningen

Det finns inte alltid jättemånga platser i djurvagnarna, så se till att boka din biljett tidigt för att få plats ombord. Särskilt om du planerar att resa vid högtider eller skollov.

3. Välj en avgång då färre reser

Om det är möjligt, såklart. Att åka klockan 17:00 en fredag brukar ju sällan beskrivas som “lugnt och skönt”. Allt för att ge hunden en mindre stressig upplevelse.

Planera inför tågresa med hund

4. Passitivitetsträna hemma

Om din hund inte klarar av att vara passiv lär tågresan bli jobbig för alla inblandade. Djurvagnarna kan vara trånga och fulla av både människor, hundar, katter och andra djur. Det kan självklart bli stressigt för hunden om den inte är van.

Är hunden tränad på att kunna ligga passiv även när det händer mycket runt omkring underlättar det något enormt. Så se till att öva mycket på det innan tågresan.

5. Rasta hunden innan avfärd

Kom till tågstationen i god tid och gå en runda innan så att hunden får göra ifrån sig ordentligt.

6. Avstå mat om det finns risk för åksjuka

Har hunden en tendens att bli åksjuk kan det vara bra att undvika att ge mat ett par timmar innan resan.

Packning för resa med hund på tåg

7. Ta med vatten

Det är din uppgift som djurägare att se till att hunden alltid har tillgång till vatten. Vi reser alltid med en vattenflaska för hund* som fungerar super.

8. Ta med något hemifrån att ligga på

Det räcker oftast med en liten filt eller en handduk, och det är extra bra om den använts i samband med passitivitetsträning så att hunden vet var den ska ligga. Lukten av hemma kan även lugna hunden vilket kan hjälpa i en stressig miljö.

Noras turistbyrå​

9. Ta med en kyldyna

Detta kan vara bra att ha med sig framförallt på sommaren när det finns risk att tågen blir väldigt varma. Hundar kan nämligen inte kyla ner sig själva genom att svettas som vi människor. En kyldyna* innehåller en form av gel som blir kall när hunden ligger på den.

10. Ta eventuellt med en bur

Har du en mindre hundras kan det vara smidigt att låta den resa i en bur då den på så sätt får sitt eget space som den kan vara trygg i – och slipper riskera att bli trampad på av förbipasserande. Ska hunden resa i bur är det viktigt att träna på att vara i buren hemma innan resan så att det inte blir en traumatisk upplevelse.

11. Ta med någon form av belöning

Se till att tågresan förknippas med något positivt! Att ge extra mycket kärlek, lite godis eller en ny leksak kan hjälpa till med det.

Rasta hunden på tåg

12. Rasta hunden på perrongen

Vid kortare tågresor på bara ett par timmar behöver man oftast inte tänka på rastning, men ibland har nöden ingen lag. Då kan du behöva rasta vid ett stopp som inte varar längre än 2-3 minuter. När du kliver av tåget, håll dig nära dörrarna så att du kan hoppa ombord igen när de blåser i visslan. Att ha tränat hunden på att rastas på kommando är himla fördelaktigt när det är ont om tid.

13. Prata med konduktören

Känner du dig orolig över rastningen? Leta upp konduktören och fråga var det passar bra att gå ut och rasta en sväng. Då har du även någon ombord på tåget som har koll på att du kommer kliva av, och även har koll så att du inte blir kvarlämnad på stationen.

Tips till husse och matte

14. Res med ryggsäck

Jag förespråkar visserligen alltid att resa med resväska, men framförallt när man reser med hund. Då har du händerna fria att hålla i koppel, och kan lyfta hunden av och på tåget om det skulle behövas.

15. Ha extra uppsikt vid av- och påstigning

Avståndet mellan vagn och plattform kan vara knepigt för vissa hundar. Så se till att ha full fokus på hunden vid det momentet och inte packningen, biljetten eller andra resenärer.

16. Planera för dina egna behov

Detta är något som är extra viktigt att tänka på om man reser själv med hund. Då kan man inte bara ta en sväng till restaurangvagnen eller smita in på toaletten. Se därför till att ha med dig mat och dryck, samt planera dina toalettbesök.

17. Med en positiv inställning kommer man långt

Nej det är inte alltid supersmidigt att resa med hund på tåg, men att vara irriterad och otrevlig mot sina medresenärer eller konduktör leder sällan till något bra. Försök vara trevlig och hjälpsam så får du oftast samma bemötande tillbaka.

*reklamlänkar

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

28 Kommentarer

 • Vilka bra och användbara tips!

 • Åh vilka bra tips du hade <3

 • Så bra tips! 🙂 Ha en fin torsdag<3

 • Vilka bra tips. Många tänker nog inte på att det är lite planering med att ta med sig sin hund på tåget. Kram

 • Så kul å få høre og se bildene 😀

 • Det är verkligen mycket att tänka på när man reser med en hund och så himla bra tips. Kramis <3

 • Mirre

  Toppenbra tips jag reste med vår vovve vi hade några gånger och jag bokade då tåg med mer stopp för att hinna rasta honom =D

 • Sjukt bra tips! Väldigt välgjort blogginlägg som alltid. Uppskattar att det är lätt att läsa och bra avdelat 😀

 • Har åkt tåg flera gånger med hund, sååå smidigt + att man nästan alltid är ensam i ”djurkupén” ⭐️

  • Åh då har vi verkligen helt skilda upplevelser, lyllos dig som haft det så smidigt haha! För min del har det hänt betydligt fler gånger att djurkupén varit överfull än att vi fått sitta själva. En gång när vi reste dagen innan julafton var det så illa att det satt människor och hundar i gången då det blivit något knas med bokningen och det var fler sällskap inbokade än vad det fanns platser, haha 🙂

 • Ja ska hunden med o resa så får man faktiskt tänka på dessa saker 🙂 asbra där bruden

 • vilket bra inlägg man kanske rest på bussen några min men är ju knappast samma . bra du berättar o är van

  • Nä det är ju en helt annan sak att få hunden att vara passiv i flera timmar på ett tåg jämfört med en stund på en buss 🙂

 • Jättebra tips! 🙂 Har hund, men har än så länge inte åkt tåg med henne, men vet ju aldrig i framtiden 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *