Uppdaterat 2021-05-17


Vad borde man packa ner i hundens reseapotek när man ska ut och resa?


Vi brukar skämta om att vår hund Stinas necessär är större än vår när vi reser eftersom att vi alltid har med så mycket grejer till henne. Hon har nämligen varit expert på att dra på sig både den ena och den andra sjukdomen, men nu har vi äntligen fått en diagnos på att hon är allergisk mot damm. Dammallergi är nämligen en underliggande faktor till många av sjukdomarna hon haft, främst öron- och ögoninfektioner, så vi har därför blivit experter på det här med vad som kan vara bra att ha med i hundens reseapotek. Förhoppningsvis kommer vi inte behöva använda dessa grejer lika ofta nu när Stina påbörjat en behandling för sin allergi, men tänkte ändå tipsa om vad som kan vara bra att packa ner när man ska ta med hunden på resan.Vad ska man ha i hundens reseapotek?Bomullspads

Världens bästa grej. Funkar utmärkt för att rengöra både öron, ögon och mellan tassarna.


Fästingpincett

Oavsett vilken typ av fästingmedel man använder, är det alltid bra att ha med en fästingpincett om en envis fästing biter fast.


Termometer

Misstänker man att hunden är sjuk är det alltid bra att kunna ta tempen för att bekräfta om hunden har feber eller inte. Ringer man en veterinär för rådfrågning kommer de alltid fråga om hunden har feber och hur allmäntillståndet är.


Vaselin

En sån där all around-grej som är himla bra att ha i hundens reseapotek. Vi använder bland annat vaselin när vi tar tempen på Stina för att göra en annars ganska obehaglig situation lite smidigare. Vaselin kan även fungera bra att smörja in torra tassar med.


Desinficeringsmedel

Bra att ha för att ta bort bakterier på till exempel termometern innan den ska användas. Finns att köpa som engångsservetter vilket är himla smidigt att ta med på resan.


Öronrengöring

Man bör kolla och lukta i hundens öron varje dag och om de ser smutsiga ut eller luktar illa – rengör dem. Öroninflammation är vanligt hos hundar, speciellt de med längre öron, och att rengöra vid minsta förändring kan stoppa en öroninflammation från att bryta ut.Hundens reseapotek


Tassalva

På resan kanske man är ute och går mer än vad man brukar, så att kunna smörja in trötta och torra tassar brukar vara uppskattat! Det ger en även möjlighet att kolla igenom tassarna ordentligt efter eventuella små sår som kan ha uppstått under dagen.


Schampo

Resor är ofta synonymt med nya platser – och nya grejer som kan irritera hundens hud. Tvättmedlet på hotellets lakan, vattnet i sjön eller vad som helst kan trigga klåda, och då är det skönt att få ett ordentligt bad.


Klosaxen

Ska ni vara borta i ett par dagar? Glöm inte klosaxen för att hålla klorna i trim.


Ögonrengöring

Det går att köpa receptfria ögondroppar med koksaltslösning på så gott som varenda apotek som kan vara bra att ha med om det uppstår en situation där hundens öga måste rengöras.


Eventuella mediciner

Brukar hunden äta några särskilda mediciner? Se då till att inte glömma packa ner dem på resan.


Annat som kan vara bra att tänka på:

  • Kolla upp var närmsta veterinär med akutmottagning ligger på din destination innan du reser
  • Ha som vana att kolla igenom hunden noggrant varje dag
  • Att hunden inte äter eller sover som den brukar är vanligt när rutiner rubbas på en resa, så var extra uppmärksam på hundens mående


Läs fler tips om att resa med hund

Resa med löptikResa inrikes med hundMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

28 kommentarer

    1. Det har ju varit min främsta anledning tidigare till varför jag inte velat ha djur, för att jag tänkt att det blir så bökigt när man reser vilket jag ändå gör ofta. Har ju dock insett att med lite planering och framförhållning behöver det inte alls vara några som helst problem 🙂

  1. Man tänker nog inte på att en hund i stort sett behöver lika mycket saker med sig på en resa som en liten bebis. Förutom vagn då kanske. Älskar Stinas sjukväska…så himla fin

  2. Så himla bra inlägg! Min hund har haft massa problem senaste året med många veterinärbesök, mediciner, salvor och annat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *