Swedish Passport

Fiskebyn Bali på Kreta | Resedagbok

Publicerat: 2024-04-28 | Uppdaterat: 2024-05-05

Välkommen till del två av min resedagbok från Kreta.

Jag var där med släkten för att fira att mamma fyllde 60 år och hyrde i ett hus i den gulliga fiskebyn Bali. Dag 3, 4 och 5 på resan bjöd på promenader och poolhäng – samt ett 60-årsfirande med komönstrade ballonger och privat kock. 

Resedagbok Kreta | 8 april 2024

Soluppgång från balkongen

Ett stort plus med vårt hus? Man kunde sitta ute på balkongen och se solen gå upp över havet. Något jag gjorde i princip varje morgon. Bästa sättet att starta dagen på! Denna morgon var lite extra spektakulär då det var rätt så molnigt vilket skapade häftiga strålar från solen.

Soluppgång från balkongen​

Utryckning till apoteket i Bali

Vädermässigt var det här helt klart den sämsta dagen. Och kanske även hälsomässigt, haha. Tror nästan halva resesällskapet hade dragit på sig något? Allt från förkylning till skoskav eller lock för öronen. Så några av oss som var friska gjorde en liten utryckning till apoteket och fick uppleva ett molnigt och blåsigt Bali på vägen.

Väl tillbaka i huset hade kusinbarnen ritat biobiljetter till alla och bjöd in till bio i husets biorum. Så mys! 

Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta

Hamnen i Bali

Efter bio och lunch i huset tog jag, min man och min pappa en liten promenad. Vi hade hängt mycket vid hamnen i Bali och var lite sugna på att se vad som låg bortanför den.

Hamnen i Bali​
Hamnen i Bali​
Hamnen i Bali​
Hamnen i Bali​

Caves Beaches i Bali

Först kom vi till det som enligt kartan heter Caves Beaches. Rimligt namn med tanke på alla grottor. Orimligt namn då det var allt annat än en strand, haha. Det blir ju så platt på bild, men dessa grottor var riktigt mäktiga i verkligheten. Och blåsten skapade höga vågor som verkligen bidrog till den mäktiga känslan.

Caves Beaches i Bali​
Caves Beaches i Bali​

Karavostasi Beach och North Ness Top

Bortanför klipporna låg udden North Ness Top och det var klart vi behövde gå ut på den. Jag passade även på att använda min nya 360°-kamera “ute på fältet” för första gången. Vi får väl se om det blev något av det materialet, i så fall kommer det så småningom upp på min Instagram. @swedishpassport heter jag där!

Karavostasi Beach och North Ness Top​
Karavostasi Beach och North Ness Top​
Karavostasi Beach och North Ness Top​

Den nordligaste vägen i Bali

Vi följde sedan en väg som jag skulle vilja beskriva som Balis nordligaste väg då det inte fanns annat än berg, och getter, bortanför den. Det innebar ju dock att vi verkligen fick en ordentlig utsikt över HELA Bali. Byn är alltså inte jättestor. Skulle tippa på att det tar 30-40 minuter att gå från den nordligaste punkten till den sydligaste.

Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta
Fiskebyn Bali på Kreta

Den branta vägen till ingenting

Håll i hatten nu, för här blir det story time. Vi hade sett någon form av torn och något som såg ut som en kyrka uppe på ett berg bakom byn. Flera gånger hade vi funderat på vad det kunde vara då det inte fanns något utmarkerat på kartan. Men när vi gick där längs “Balis nordligaste väg” dök plötsligt en fruktansvärt brant väg rakt upp i berget upp. Vi kom snabbt fram till att det måste vara vägen till tornet och kyrkan och påbörjade det som endast går att beskriva som bergsbestigningen.

Alltså omöjligt att fånga på bild hur brant det faktiskt var. Men vägen måste varit mer vertikal än horisontell. Och mycket tydde på att detta var en bilväg? Crazy bananas. Vad som fanns på toppen vet vi dock fortfarande inte då vägen halvvägs upp blockerades av en enorm grind. Kunde inte den grinden varit nere vid vägen istället? Haha. Jaja, vi fick oss ett ordentligt benpass i alla fall.

Något besvikna över att inte ha tagit oss till tornet och kyrkan promenerade vi tillbaka till huset och hängde där resten av kvällen.

Fiskebyn Bali på Kreta

Resedagbok Kreta | 9 april 2024

60-årsfirande på Kreta

Hela den här resan gjordes för att fira att min mamma fyllde 60, och den här dagen var hennes födelsedag. Hon älskar svartvita kossor så vi överraskade henne på morgonen med att pynta vardagsrummet med komönstrade ballonger.

Hela dagen spenderades sedan vid poolen då vädret visade sig från sin allra bästa sida med strålande sol och 25°c varmt.

60-årsfirande på Kreta
60-årsfirande på Kreta
60-årsfirande på Kreta
60-årsfirande på Kreta

Seneftermiddag på balkongen

Hur många bilder fotograferade jag på utsikten från vår balkong under den här resan? Ungefär en trillion tror jag. Men alltså TITTA! Lite extra fint i seneftermiddagsljus.

Seneftermiddag på balkongen​
Fiskebyn Bali

Grekisk grillbuffé med privat kock

Till middagen hade mamma hyrt in en privat kock som kom till huset och lagade grekisk grillbuffé till oss. Nej men alltså snälla. Har du hört något trevligare eller? Vi kände oss otroligt bortskämda vill jag lova! Och vilken mat han lagade. Det var mycket fokus på råvaror från Kreta vilket jag verkligen älskade. Och gott var det också.

Grekisk grillbuffé med privat kock​
Grekisk grillbuffé med privat kock​

Resedagbok Kreta | 10 april 2024

Eftermiddagsdopp på Varkotopos i Bali

Om vi verkligen tog tillvara på att vi bodde i ett helt otroligt hus med egen pool? Svar: Ja. Haha. Vi hängde vid poolen även denna dag, men framåt eftermiddagen var vi ett gäng som gick ner till en av stränderna i Bali för att ta ett dopp i havet. 

Stranden Varkotopos i Bali​

Stammisrestaurangen Akrogiáli i Balis hamn

Efter två kvällar med middag i huset var det dags att återigen besöka vårt stammisställe Akrogiáli, aka. enda restaurangen som hade kvällsöppet i lågsäsong. Och här är väl min näst mest fotograferade vy på den här resan: Utsikten från trappan påväg ner till hamnen där restaurangen låg, haha.

Stammisrestaurangen Akrogiáli i Balis hamn
Stammisrestaurangen Akrogiáli i Balis hamn

Kväll i Bali

Om det blev en kvällsbild från trappan också? Japp. Fick mig även en bild på vårt hus med utebelysningen tänd. Vi hade ju inte direkt svårt att hitta hem på kvällarna då man kunde se lamporna från mer eller mindre hela Bali, haha.

Kväll i Bali​
Kväll i Bali​
Karta över platserna vi besökte på Kreta

Resedagböcker från Kreta 2024

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

18 Kommentarer

 • Vilka maffiga bilder från er vistelse i Bali, Kreta.

  Kram

 • Alltså WOW, vilket hus! Mäktigt att få bo där tillsammans med nära och kära och ha en alldeles egen pool att svalka sig i. Låter även som om ni firade din mammas 60 års dag på bästa sätt! 😍

 • Va arg jag hade blivit om jag hade gått upp för den backen och sedan mötts av grinden 🤣

 • Vilket magiskt ställe och vad härligt att ni fick se hela solnedgången från balkongen. Så roligt att ni firade en födelsedag och så fint ni hade pyntat. Kramis <3

 • alltså så vackert, vilka otroliga bilder! å vilket härligt firande 😀

 • Vilka fina bilder och det ser verkligen helt underbart ut 🙂 <3

 • Men så vackert allt är, och vilket hur ni bodde i! wow! KRAM!

 • Ååh vad häftigt med grottorna! Det är ju något magiskt mäktigt med kraftiga vågor som slår emot så där. 😀

 • Vilken underbar resa 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *