Swedish Passport

Guidade turer i Göteborg | Resedagbok

Publicerat: 2022-10-30 | Uppdaterat: 2023-12-28

I somras hade jag en heldag för mig själv i Göteborg.

Jag passade nämligen på att blanda nytta med nöje en solig fredag. Helgen skulle spenderas med min mans familj i Hillared och medan han var ledig och åkte dit direkt jobbade jag med att åka på guidade turer i Göteborg. Som man gör en vanlig arbetsdag liksom. Ibland är det allt lite lyxigt att jobba som kommunikatör inom turismbranschen. 

Häng med på sightseeing med både båt och buss, i skärgården och i centrala Göteborg.

Resedagbok Göteborg | 8 juli 2022

Morgonmöte i Göteborgs Palmhus

Jag tog morgontåget och var framme i Göteborg lagom till att Palmhuset öppnade klockan 10:00. Palmhuset är en av mina favoritplatser i Göteborg och jag hade ett Teams-möte. Så ja, jag slog upp kontorsplats bland palmerna en stund. Så otroligt härlig miljö med en massa exotiska växter. Inträdet är för övrigt gratis!

Lilla skärgårdsturen ombord M/S Göteborg

Sedan promenerade jag till Lilla Bommen där det var dags för Lilla skärgårdsturen. Det är en tre timmar lång guidad tur i skärgården ombord det anrika fartyget M/S Göteborg. Ut mot Donsö och tillbaka. Man kan även lägga till lunch på turen, vilket jag självklart gjorde. Så trevligt att äta lunch med skärgården utanför fönstret.

Jag har aldrig varit i Göteborgs skärgård innan. Och jag har nog aldrig riktigt förstått hur nära havet Göteborg faktiskt ligger. Jag menar, jag vet ju att det är en hamnstad och har ju självklart sett Göteborg på en karta. Men blev ändå överraskad hur fort det gick ut i skärgården och hur mycket man faktiskt hann att se på de där tre timmarna. Ska helt klart se till att utforska mer av Göteborgs skärgård nästa sommar!

Hop on-Hop off-båt i Göteborg

Tillbaka vid Lilla Bommen igen bytte jag båt till en Hop on-Hop off-båt. Det är en liveguidad sightseeing-tur som bland annat åkte förbi den kända kranen i Eriksberg och Feskekörkan. Så himla kul med liveguidning också som bestod av 50% information om Göteborg, och 50% Göteborgsvitsar, haha!

Café Husaren i Haga

Efter den guidade båtturen promenerade jag till ett annat favoritområde i Göteborg: Haga. Så himla mysiga gator där! Det blev ett stopp på Café Husaren där jag köpte med mig något jag velat testa otroligt länge. Fortsättning följer…

Hop on-Hop off-buss i Göteborg

Jag hoppade sedan på en Hop on-Hop off-buss och fick en guidad tur över centrala Göteborg. Jag har formgett kartan som finns på alla Hop on-Hop off-bussar, så det var lite extra kul att faktiskt se hela rutten i verkligheten.

Hagabullen på Kungsportsplatsen

Sedan hade jag en liten paus vid Kungsportsplatsen där jag passade på att titta på förbipasserande sightseeing-båtar och äta det jag köpt på Café Husaren i Haga. Det vill säga den enorma kanelbullen vid namn “Hagabullen”. Alltså den var ju större än mitt huvud?? Helt fantastiskt!

Hagabullen i Göteborg

Paddan på Säveån

Sedan var det dags för dagens sista guidade tur i Göteborg: Paddan på Sävåen. Paddan-båtarna är nog en av Göteborgs kändaste och mest populära sightseeing-produkter. Så detta var som den klassiska Paddan-turen i centrala Göteborg, fast med en avstickare på Säveån som ibland kallas för “Göteborgs Amazonas”. Så himla kul att få se!

Efter det hoppade jag på bussen mot Hillared. Fyra guidade turer i Göteborg fick räcka för den här gången. Känner mig faktiskt lite som en expert på Göteborg efter den här dagen, haha.

Karta över platserna jag besökte i Göteborg

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

24 Kommentarer

 • Så många fantastiska bilder du fångade på min hemstad Göteborg! Det är en väldigt vacker hamnstad – nära det stora blå öppna havet. En kontrast till Stockholms skärgård vill jag starkt påstå. Hoppas att du besöker staden fler gånger. Haga är bland annat ett av de områden som alltid är en stadsdel värd att besöka – året om.
  Kram

  • Åh men tack så hemskt mycket! Och håller verkligen med, man kommer som så fort ut i ytterskärgården i Göteborg jämfört med Stockholm 🙂

 • Men vad kul att verkligen *insupa* stan! Låter som en otrolig arbetsdag minsann. 🙂

 • Kul att läsa! Måste verkligen turista lite i Göteborg jag också någon gång 🙂
  Får kanske bli nästa år, sambon har ju ändå släkt däromkring 😛

 • Ska komma ihåg detta inlägg om jag ska leka turist i Göteborg nästa sommar! 😊

 • Men åh Göteborg är ju så himla vackert! 🥰

 • underbart inlägg, det var inte en liten bakelse det där hahahah!! 😀

 • Jag har inte heller förstått hur nära havet Göteborg ligger. Jag har aldrig tänkt tanken på en skärgård så nära staden.

  • Men eller hur! Trots att jag bor i Stockholm och har skärgården så nära så går det som inte att koppla att det ligger så nära stan liksom?

 • Åh vilka härliga bilder! Och man blir ju inte lite sugen på den där jättestora bullen! 😀

 • Så härligt inlägg! älskar såna här inlägg när man får följa med! Palmhuset vill jag besöka. ÄLSKAR palmer!

 • Såå många härliga bilder och stunder 😍

 • Vilken dag! Göteborg har mycket att ge.
  Utbildade mig som stadsguide där i slutet av 1980-talet och har guidat många turistbussar i Göteborg.
  Så det mesta är välkänt för mig. Har däremot inte åkt på Säveån, det var nytt.
  Tack för trevlig inlägg från min stad!
  Ha det bra!

  • Men så härligt, då gissar jag att du kanske är på gränsen till mer expert på Göteborg än mig. Men bara på gränsen 😉

 • Men wow så mycket härligt och kul att man får följa med på äventyret med alla bilder<3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *