Swedish Passport

Detta är ett inlägg i min reportageserie om "once in a lifetime"-resor.

Johanna åkte på en spontan roadtrip till Libanon

Publicerat: 2021-05-20 | Uppdaterat: 2024-02-24

"Är det någon som vet något om Libanon? Jag ska dit."

Detta var vad den då 21-åriga Johanna sa på en fest efter att en kompis precis ringt upp och frågat om hon ville följa med på en roadtrip och hälsa på en gemensam vän i Aaley i Libanon. Resan i december 2009 blev otroligt spontan och bjöd på allt från kortspel på en terass med en fantastisk utsikt över stan och havet, till mutade gränsvakter i Syrien och maffiakvarter. Häng med!

"Once in a lifetime"-resor | Johannas spontana roadtrip till Libanon

Vem är Johanna?

Johanna är en numera 33-årig Mariestadsbo som arbetar som lokalvårdare. Hennes intressen är att resa, laga mat, träna och mysa med sina marsvin. Hon driver även resebloggen Jossus resor där hon skriver om sina resor världen över.

Johanna åkte på en spontan roadtrip till Libanon
Bild från när de lämnade Milano för nya äventyr

En spontan roadtrip till Libanon

Johanna tackade spontant ja till att följa med en kompis på roadtrip för att hälsa på en gemensam vän i Libanon. I och med att resan blev väldigt impulsiv hann hon inte planera så mycket mer än att fråga sin vän om säkerheten i Libanon och om vilken sorts kläder hon skulle packa ner, samt prata med sina föräldrar som försökte övertala henne att inte åka. Johanna beskriver resan som “helt galen” och kan än idag knappt förstå att hon gjort den.

Johanna åkte på en spontan roadtrip till Libanon
Utsikt från färjan mot Igoumenitsa

Resan till Libanon

Resan började i Skövde där Johannas vän plockade upp henne och de körde ner mot Helsingborg och tog färjan över till Danmark. Genom Danmark åkte de sedan till Rödby och tog ännu en färja, denna gång till Puttgarden i Tyskland. Därifrån bilade de ner till Dortmund där de stannade ett par nätter och bland annat tog en dagstur till Essen. Efter det fortsatte resan vidare mot Italien genom Tyskland och Schweiz och sedan blev det ett stopp i Milano innan de åkte vidare till Ancona och tog färjan över till Igoumenitsa i Grekland och vidare till Thessaloniki. Därifrån åkte de vidare via Istanbul och Ankara i Turkiet till Syrien. I Syrien körde de längs med kusten innan de tillslut var framme i staden Aaley i Libanon. Totalt var de bortresta i ungefär en månad.

Karta över hur resrutten såg ut på ett ungefär

Hinder på vägen

Under roadtripen ner till Libanon stötte de på en del hinder. Bland annat slutade deras GPS fungera när de kom över till Grekland. Men det var de beredda på och kunde klara sig med kartbok och frågade andra människor om vägen när de var osäkra. I och med att de korsade så många länder blev det en del väntan vid olika landsgränser. Vid gränsen mot Syrien blev väntan så lång att en vän till Syriens president mutade gränsvakterna så att Johanna och hennes vän kunde få köra vidare.

“Jag hade fram till dess i princip bara sett dom bra sidorna i länderna jag besökt. I Libanon fick jag även uppleva dom sämre sidorna med landet.”

Upplevelsen av Libanon

Väl framme i Libanon fick Johanna se en sida av landet som gav henne en hel del erfarenheter som gjort henne mer hårdhudad. Hon berättar exempelvis om att det var strömavbrott i princip varje dag och att hon gick förbi en djuraffär med apor i burar så små att dom knappt kunde röra på sig. Johanna tyckte det var ofattbart att ingen brydde sig.

Under resan fick hon även se beväpnade vakter för första gången vilket kom lite som en chock. Innan resan hade hon aldrig ens sett ett vapen i verkligheten. Detta var innan det blev vanligt med beväpnade vakter på flygplatser och sevärdheter även i Europa till följd av alla terrordåd. Resan varade över nyår och då var det många som firade genom att skjuta skott rakt upp i luften – en aktivitet som flera människor dör av varje år när kulorna faller tillbaka ner på marken. I Libanon fick Johanna även möjlighet att besöka ett maffiakvarter och tyckte det var en intressant upplevelse – men hon föredrar lugna kvarter dit polisen kan åka in utan att bli ihjälskjutna.

Johanna åkte på en spontan roadtrip till Libanon
Restaurang Papaya Palace, där spenderade de många kvällar

En "Once in a lifetime"-resa

Johanna ser resan som en “once in a lifetime”-resa mycket på grund av säkerhetsläget i området idag då det i nuläget inte är möjligt att genomföra en roadtrip till Libanon. Hon tycker även att en månad var på tok för länge att vara borta från familjen och det vill hon inte uppleva igen, men efter resan känner hon att hon är mer tacksam för allt Sverige har. 

Johanna känner även att hon blivit mer hårdhudad i och med alla upplevelser och erfarenheter hon fick under sin roadtrip till Libanon.

Johanna åkte på en spontan roadtrip till Libanon
Thessaloniki i Grekland

Johannas bästa tips för dig som vill göra en liknande resa

1. Som tjej, var beredd på att killarna är jobbiga
“Till exempel körde män upp bredvid mig och försökte övertala mig att åka med dem trots att de stannade trafiken och alla bakom tutade. Sen gjorde nästa bil samma sak. Ett annat exempel var en vakt vid Syriens gräns som försökte kyssa mig trots att han hade en fru. En annan gick ner på knä och bad om en kyss… Ja, så höll det på.”

2. Gör ordentlig research innan
“Jag känner att vi borde planerat våra stopp bättre och kollat upp vad det fanns för sevärdheter där istället för att bara strosa runt. Vi kom till ett Thessaloniki där det var sönderslagna fönsterrutor här och var och poliserna hade spärrat av gator för att förbereda för en demonstration, inte det ultimata stoppet precis.”

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Gud vad spännande 🙂 vilka bilder också ojoj 😀

 • Äventyr ⭐️. Blir såååå sugen på att resa nu 🌸

 • Varje individs individuella resa är unikt för den =D… det är kul att se hur och vilka resor andra väljer att ta!
  Jag är mer för natur, vandringar och äventyr så mina egna är åt det hållet och det skall förverkars inom snar framtid<33
  Ta hand om dig och ha en TREVLIOG VECKA nu!

  • Ja men så är det ju verkligen, och det är lite därför jag tycker det är så himla kul att få göra de här reportagen för att få ta del av andras resor 🙂

 • Libanon har jag verkligen ingen koll på alls, men det verkar fint där 🙂 <3

  • Har också fruktansvärt dålig koll på Libanon, om man bortser från det libanesiska köket som jag älskar 😉

 • Underbar resa och upplevelse hade gärna åkt dit! 😃

 • Wow, for et utrolig eventyr! For en utrolig kul serie 😍

 • Vilket spännande och annorlunda resmål 😀

 • Hittade till din blogg genom länken på Jossus Travelpics.
  Intressant att läsa om hennes resa.
  Passar också på att önska glad pingsthelg!

 • Shit vad läskigt, vilken jättemodig kvinna!!!

 • Vilken intressant roadtrip!! Visst borde man planera sin resa i förväg. Resan som jag alltid komma ihåg är vår bröllopsrrsa till Barbados. Vi gjorde många utflykter och träffade många vänner som vi fortfarande håller kontakt med. Libanon är ett ovanligt men intressant resemål och säkert minne för livet <3

 • Nämen hur häftig upplevelse? WOW
  Skickade direkt detta till min sambo och la till på vår Bucket List!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *