Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-07

För tre veckor sedan gjorde jag en kort resa till Finlands huvudstad.


Jag har varit i Helsingfors flera gånger tidigare, och senast var år 2018. Den gången åkte jag dit på en gratisresa, och det var faktiskt denna också! Fick nämligen en kryssning till Helsingfors som en julklapp från Viking Line då jag är medlem i deras kundklubb, och vem tackar nej till en gratis resa? Inte jag!


RESEDAGBOK HELSINGFORS | DAG 1-2 | 17-18 FEBRUARI 2020Kryssning till Helsingfors

Jag tog med mig min kusin Mimmi och vi lämnade Stockholm på kvällen den 17 februari. Vi spenderade kvällen med mocktails i en av barerna och köpte sedan lite för mycket godis i tax-freen. Efter det gick vi faktiskt och la oss då vi båda var supertrötta och behövde lite sömn – vilket vi tyvärr inte fick. Det var nämligen storm och därmed enorma vågor. Vi kunde på riktigt ligga ner och rullas runt för att det gungade så mycket. Jag blir också sjösjuk otroligt lätt, och varje gång vågorna slog mot fartyget lät det som att det skulle gå sönder.

Så härlig natt, eller inte. Haha. Vi överlevde i alla fall och anlände till Helsingfors på morgonen. Vi var bland de första som klev av och tog oss från hamnen, förbi SkyWheel och in i stan.Kryssning till Helsingfors


Helsingfors domkyrka

Vi började dagen med att besöka Uspenskijkatedralen och Helsingfors domkyrka. Domkyrkan är nog en av mina favoritbyggnader i Helsingfors då den dels är otroligt vacker, men den är även så mäktigt placerad.Helsingfors domkyrka
Helsingfors domkyrka


Finlands nationalbibliotek

Bredvid Helsingfors domkyrka ligger Finlands nationalbibliotek som var stängt senast jag var i Helsingfors. Den här gången var det dock öppet så vi passade på att gå in och kika på den vackra arkitekturen.Finlands nationalbibliotek


Kajsaniemi botaniska trädgård

Vi promenerade över till Kajsaniemi botaniska trädgård då jag hade sett ett par bilder på deras växthus som är fantastiskt vackert. Tråkigt nog var själva trädgården ganska död. Jag menar hallå, det var mitt i februari så inte så konstigt. Vi var inte supersugna på att betala för att gå in i växthuset så det slutade med att vi gick och åt en saladsbuffé på ett gulligt litet kafé bredvid.Kajsaniemi botaniska trädgård
Kajsaniemi botaniska trädgård


Tempelplatsens kyrka

Fyllda med ny energi från lunchen promenerade vi över till Tempelplatsens kyrka. Det är en kyrka som är insprängd i ett berg och har ett tak som består utav glas och koppar. Otroligt häftig byggnad. När vi var där var det en man som spelade orgel så vi passade på att sitta ner en stund och lyssna på den vackra akustiken.Tempelplatsens kyrka
Tempelplatsens kyrka


Våfflor på Pause Café 21

Vi hade läst att Helsingfors har ett katt-kafé där man kan sitta och fika bland en massa katter. Det lät supermysigt, så vi gick dit men det visade sig att man måste förhandsboka bord. Det hade vi inte gjort så vi gick en runda i kvarteret och hittade istället Pause Café 21 där vi åt ett par fantastiska våfflor. Himla bra ändå, trots bristen på katter.Våfflor på Pause Café 21


Alnilam & tillbaka mot fartyget

Efter att ha ätit upp våra våfflor, hittade vi en liten butik vid namn Alnilam som sålde en massa saker relaterade till resor och Harry Potter. Var detta en butik som var gjord för mig? Tror det. Jag var tydligen för exalterad för att faktiskt ta några bilder, men Google har en 360°-vy över butiken. Det kunde ha slutat med att jag köpte hela butiken, men kunde sansa mig och gick endast därifrån med en poster med alla världens länder.

Vi var båda kalla och trötta och valde att gå tillbaka mot fartyget innan vi egentligen behövde det, och passerade Esplanadparken och Salutorget på vägen. Vi gick upp på däck för att fotografera Helsingfors skyline innan vi gick till skeppsbion och kollade på Frozen 2. Sedan hade vi en ganska lugn kväll som inkluderade popcorndrinkar från barnmenyn och bingospel innan vi vaknade upp i Stockholm morgonen efter. Så nöjda med vår kryssning till Helsingfors.

Måste ju bara lägga till en grej angående bingot. Det var väl kanske 70-80 personer som spelade och det var totalt 7 vinster. Mimmi och jag köpte en varsin bingobricka och det slutade med att hon vann ett pris och jag vann TVÅ. Vi vann alltså 3 av 7 priser, hur sjukt är inte det? Vad som nästan är ännu sjukare dock är att jag i och med bingovinsten faktiskt tjänade mer pengar än vad jag totalt spenderade på den här resan. Vem har sagt att det måste vara dyrt att resa? Haha.

Läs mer: Resa gratis – så gör duKryssning till Helsingfors


Kryssning till Helsingfors


Kryssning till Helsingfors


Karta över platserna vi besökte i HelsingforsFler resedagböcker från Finland

Gratisresa till Helsingfors (2018)Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

24 svar

  1. Vilket härligt inlägg! Underbar bilder och tack för bra resetips inför nästa resa jag tar till Helsingfors! Har bara sett dessa byggnader från utsidan innan! Så kul att du vann på bingon – underbart när man tjänar ekonomisk på att göra en resa ? Hemska dock med resan dit – hatar verkligen när det blir sjögång!!! Stor kram finaste Amanda och ha en underbar tisdag ???

  2. Så himla fina bilder! 🙂 Jag har varit så dålig på att besöka våra grannländer, har bara varit i Danmark en gång. Måste verkligen bli bättre på att åka till länderna i närheten, det ser ju så otroligt fint och härligt ut 🙂

    1. Fördelen med att bo i Europa är ju ändå att det är så himla enkelt att ta sig till ett annat land! Jag brukar förespråka att man ska försöka att resa nära, men ska ju vara ärlig med att första gången jag var i Norge var 2017 (trots att det typ tar lika lång tid för mig att ta mig dit som till Göteborg!) och Lettland och Polen på andra sidan Östersjön besökte jag inte förrän förra året. Ska se till att få till en resa till Litauen, Ryssland (Kaliningrad) och Tyskland också så att jag verkligen kan säga att jag bockat av alla grannländerna 😉

  3. Åh den trädgården blev jag verkligen nyfiken på, ser så himla fint ut!! Det är alltid så kul att kika in hos dig för man får se platser man aldrig hört eller sett innan 😀 Nyfiken! <3

  4. Alltså jag får ju nästan skämmas, finsk medborgare och aldrig varit i Helsingfors. Ser ut att vara en så mysig stad, katedralen hade jag velat besöka och taket i biblioteket var helt otroligt vackert.

  5. Vilka fina bilder 🙂 Vad mycket ni hann med att se 🙂 Jag har också varit i den där kyrkan i berget, den är verkligen mäktig. När jag var i Helsingfors fanns inte det där pariserhjulet. Det måste vara ganska nytt. Antar att det är lite som London eye. kram <3

  6. Stenkyrkan vore coolt att besöka, och domkyrkan är verkligen så vacker! 🙂 Tack för de andra tipsen också, ska försöka hålla i minnet nästa gång jag besöker huvudstaden 🙂 Skulle vilja åka dit på en riktigt turistisk weekend nån gång, kanske i sommar 🙂 Man är inte alltid så bra på att leka turist i egna landets städer..

    1. Åh, låter ju som en alldeles strålande idé! Jag själv älskar att resa runt i Sverige, mest för att jag ofta tycker man glömmer bort hur mycket fint och intressant hemlandet kan erbjuda 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *