Swedish Passport

Matresa till Ungern

Publicerat: 2020-06-03 | Uppdaterat: 2024-02-22

Temat "matresa" fortsätter och den här veckan reste vi till Ungern.

Ungern är ett land jag har en nära relation till utan att egentligen ha någon relation. Är väl rent biologiskt 50% ungrare då min farmor och farfar var från Ungern, men jag har aldrig varit där och kan inte ett enda ord ungerska. Jag har släkt i Ungern så en dag ska jag ta mig dit. Men tills dess får jag nöja mig med en matresa till Ungern.

När jag och sambon gör en matresa tillagar vi en trerättersmiddag hemma med traditionella rätter från ett specifikt land i vegansk tappning. Ett perfekt sätt att få resa utan att resa. Det ungerska köket är kanske mest känd för sin gulasch, men även för att göra grytor och använda mycket paprika. Välkommen på vår matresa till Ungern!

Matresa till Ungern

Förrätt: Lángos

Namnet kommer från det ungerska ordet för “flamma” och är en friterad och jäst deg som traditionellt serveras med gräddfil, fårost och lök. Vi skippade fårosten och serverade med en havrebaserad fraiche istället för att göra den vegansk och det blev SÅ gott!

Vi utgick från det här receptet: Lángos

Varmrätt: Töltött paprika

Jag kan numera ett ord på ungerska, töltött som betyder “fylld”, haha! I och med att paprika är en så vanlig ingrediens i det ungerska köket kände vi att vi behövde göra något med paprika, och det fick helt enkelt bli en fylld paprika. Vi fyllde våra med svarta bönor, ris och en tomatsås och tillagade i ugnen. 

Notera förresten min otroligt kreativa lösning att använda selleri som dekoration då vi tydligen inte hade någon sallad kvar hemma, haha!

Vi utgick från det här receptet: Fyllda paprikor med ris

Efterrätt: Vaníliás Kifli

Eller “farmors månkakor” som vi kallar dem på grund av deras form. Dessa kakor bär på så mycket nostalgi för mig då farmor alltid bakade dem när vi var små. Tyvärr var det aldrig någon som tog receptet på dem så jag har inte ätit en enda “månkaka” sedan farmor gick bort 2011. Så förstå min lycka när detta recept dök upp av en slump medan jag sökte på “hungarian dessert” på Pinterest. 

Det är en ganska simpel kaka egentligen, gjord på mandel som toppas med en florsockerblandning. Dessa blev tyvärr inte helt veganska då jag inte vågade mixtra med receptet utan hoppades få fram samma kaka som farmor bakade. Jag tog med mig kakorna som blev över till morsdagsfika hemma hos mina föräldrar i helgen och de kan intyga på att smaken nästan var identisk. Gissa om jag kommer baka dessa kakor ofta hädanefter!

Vi utgick från det här receptet: Vanilla Kifli

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

26 Kommentarer

 • Vi gjorde också langos, det är ju verkligen supergott! 😀

 • Vilka härliga matbilder!<3
  Kram

 • Wow vilken rolig idé! Tänk om man gjorde det med lite kompisar och åt olika rätter hos olika personer. Detta ska jag framföra till mina kompisar! Kommer genast testa veganska langos. Äter ni mycket veganmat? Kram

  • Åh, men hur kul lät inte detta då? Tycker du helt klart ska göra det! 😀 Sambon är vegan så vi äter väl i princip bara veganskt hemma, jag äter dock ost och ägg när jag äter själv eller på restaurang 🙂

 • Men åh så spännande, Ungern har jag verkligen själv inte någon koppling till så extra spännande att se vad ni lagade då! 🙂 Fylld paprika gör jag dock ofta, älskar det! Och langos har jag inte testat, måste göra det om de öppnar det där Langos-stället i Tofta i sommar igen 🙂

  • Åh så kul att höra! Fylld paprika är ju så himla gott så måste helt klart börja göra det oftare känner jag 😉 Åh, finns det ett langosställe i Tofta? Dit måste jag helt klart åka! 😀

 • Så mye godt ? Ha en bra helg!

 • Det såg verkligen riktigt gott ut det där och att det är vegansk är ju perfekt för mig. Tack för tipset, ska definitivt prova det 🙂 Kram <3

  • Ja men det håller jag verkligen med om! 🙂

   Tack för tips, sånt uppskattar jag alltid! Just Jetpack har jag dock haft tidigare men avaktiverat det då jag upplever att det är krångligare att kommentera, haha. Tycker det blir så grylligt med för mycket information överallt och vill hålla det så “cleant” som möjligt 🙂 Tycker det räcker med att kommentera med ett WordPresskonto eller fylla i namn och mejladress, fler alternativ blir bara överväldigande enligt mig så det är väl en smaksak egentligen 🙂

 • Blev lagom hungrig nu alltså!

 • Nämen GUD vilket roligt koncept ni har kommit på där hemma! Det ska jag absolut ta med mig så jag och pojkvännen kanske kan göra något liknande 😀 SUPER

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *