Swedish Passport

Medeltidsmarknad på Gotland | Resedagbok

Publicerat: 2019-09-12 | Uppdaterat: 2024-06-02

Här kommer den andra och sista delen av min resedagbok från Medeltidsveckan på Gotland.

Under de två första dagarna hade vi bland annat druckit en massa alkoholfri mjöd, varit på tornerspel och njutit av att få gå omkring i medeltida klänningar. De två sista dagarna bjöd på medeltidsmarknad, lite mer mjöd och en spökvandring i Visbys ruiner. Häng med!

Resedagbok Medeltidsveckan på Gotland | Dag 3 | 8 augusti 2019

Gycklargruppen Narrarna

Efter en natt med alldeles för lite sömn gav vi oss ut för vår sista heldag på Medeltidsveckan. Vi började dagen på medeltidsmarknaden där vi satt i gräset och kollade på lite uppträdanden – allt från eldslukare till luftakrobatik. Sedan var det dags för Narrarna.

Kvällen innan hade vi varit på tornerspel där gycklargruppen Narrarna uppträdde, och det var längesedan jag skrattade så mycket som under deras uppträdande. Vi såg att de hade en egen show i ruinen St. Clemens den här förmiddagen och självklart satt vi bänkade. Och skrattade mer än alla barn.

Gycklargruppen Narrarna

Medeltidsmarknad i Visby

Sedan blev det ett stopp på Visbys medeltidsmarknad igen. Vet inte hur många timmar vi spenderade där under våra tre dagar, men vi hittade alltid något nytt varje gång vi gick dit. Vi köpte lite mat och brända mandlar och njöt av den härliga stämningen.

Medeltidsmarknad i Visby
Medeltidsmarknad i Visby

Svenska mästerskapen i bågskytte

Vi gick sedan och kikade lite på de svenska mästerskapen i en särskild sorts bågskytte som jag inte för mitt liv kan komma ihåg vad det hette. Men visst ser allting lite mer badass ut i medeltida kläder?

Svenska mästerskapen i bågskytte
Svenska mästerskapen i bågskytte

Solnedgångspicknick med medeltidsmusik

När solen började gå ner gick vi upp på en kulle och lyssnade på en konsert som spelades i ruinen St. Nicolai. De spelade fantasy-låtar på medeltida instrument, och även om vi inte såg konserten var det helt magiskt att sitta där och lyssna. Med ryggen mot ringmuren och utsikt över ett guldfärgat Visby. Nej men alltså snälla. Detta kan ha varit den finaste stunden på hela sommaren.

Solnedgångspicknick med medeltidsmusik
Solnedgångspicknick med medeltidsmusik
Solnedgångspicknick med medeltidsmusik

Visby i skymningsljus

Vi lämnade inte våra platser på kullen förrän solen hade gått ner. Vi tog då en liten skymningspromenad och konstaterade att Visby är vackert i exakt alla ljus.

Visby i skymningsljus
Visby i skymningsljus

Mjöd på Kapitelhusgården

Vi tog oss till Kapitelhusgården där vi hade ätit middag vår första kväll på Medeltidsveckan. Den här gången nöjde vi oss med att dricka alkoholfri mjöd, sittandes på en filt då alla bord var upptagna. Jag är inget större fan av att “gå ut” då jag inte gillar högljudda miljöer med mycket fylla. Men detta var verkligen helt annorlunda. Stämningen var bara så mysig.

Mjöd på Kapitelhusgården
Mjöd på Kapitelhusgården
Mjöd på Kapitelhusgården

Spökvandring i Visbys ruiner

Vid midnatt fick vi lämna Kapitelhusgården då vi skulle gå på spökvandring i Visbys ruiner. Nej men har du hört något så spännande? Vi följde en man med lykta och huva runt Visby och fick besöka en massa platser som vanligtvis är låsta på natten. Vid varje stopp berättade han historier, både sanna och legender, om vad som hade hänt där. Så intressant! Sedan var vi mer än redo för sängen.

Spökvandring i Visbys ruiner

Resedagbok Medeltidsveckan på Gotland | Dag 4 | 9 augusti 2019

Hejdå Medeltidsveckan

Vi började vår sista dag i Visby betydligt tidigare än planerat. Vi hade nämligen missat att man behövde förboka biljetter till spökvandringen kvällen innan, men guiden var snäll och lät oss följa med ändå. På ett villkor. Att vi lovade att gå till Gotlands Museum på morgonen och betala. Sagt och gjort fick det bli en sväng förbi museet innan vi kunde hoppa på båten tillbaka till fastlandet.

Detta var min första Medeltidsvecka men verkligen inte min sista! Älskade varenda sekund av den och kommer helt klart åka tillbaka igen. Kanske redan nästa år. Hoppas! Vi spenderade tre heldagar på Medeltidsveckan, och med tanke på det tempot vi hade var det alldeles lagom. Hade vi stannat längre hade vi nog behövt betydligt fler tupplurar mitt på dagen, haha. Var nämligen helt slut efter dagar med fullproppat schema och sena nätter.

Medeltidsveckan på Gotland
Karta över platserna vi besökte i Visby

Resedagböcker från Medeltidsveckan på Gotland 2019

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

18 Kommentarer

 • Åh underbara medeltidsveckan 🙂
  Vi har varit där hur många gånger som helst, tog dock en paus i år, får se om vi åker tillbaka till Öjn i sommar 🙂 Eller kanske Medeltidsjul, den helgen är också supermysig!

 • Så kul 😀 Vet att vi varit på medeltidsveckan när jag var liten men inte på Gotland utan typ i Skara eller något? Tyckte det var sååå kul!

  • Finns faktiskt ganska många medeltidsevent i Sverige, men skulle nog vilja påstå att veckan på Gotland är det största! 🙂

 • aldrig varit på Gotland men det ser så mysigt ut!

 • Amanda, dina bilder är så beundransvärda! <3

  Kram

 • Hade lätt velat spendera tid där! 😀

 • Vilken himla fantastisk upplevelse alltså, så kul! Bilderna är otroliga 😀 <3

 • Åh hade velat åka till Gotland nån sommar 🙂

 • Så roligt att se andras bilder och historier från Medeltidsveckan!
  Det där med att inte tycka om att gå ut på krogen känner jag igen mig i så mycket, har aldrig gillat fester och liknande pga alla intryck och känner mig obekväm kring främlingar som är alkoholpåverkade men i medeltida sammanhang är det verkligen helt annorlunda, det är svårt att sätta exakta ord på det men det är en fantastisk känsla.

  Btw, vet inte om du sett den men finns en dokumentär om Mtv som heter 7 Dagar, den finns på youtube och jag rekommenderar den starkt! 😀

  • Åh, måste helt klart spana in den dokumentären! Jag har en teori om varför jag inte gillar krogen och det är att det alltid är så många som måste hävda sig, och de som dricker för att våga vara sig själva. Människor som är på medeltidsveckan känns ju ändå så pass trygga i sig själva att de kan gå omkring i medeltidskläder ute på stan utan att vara rädda för att få en “töntstämpel” så blir inte alls samma klimat. Alla är mer respektfulla och öppna på något sätt liksom 🙂 Kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad det är, men tror verkligen att det har något med det att göra 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *