Swedish Passport

Skärgårdsön Nämdö | Resedagbok

Publicerat: 2020-02-04 | Uppdaterat: 2024-02-11

I slutet av januari åkte jag på en utflykt till Stockholms skärgård.

Jag och min vän Annie tog båten till skärgårdsön Nämdö. En ö jag aldrig varit på innan så det var en helt ny plats att utforska som bjöd på både grottäventyr och en utsiktsplats. Häng med på en gråmulen dag i skärgården på vintern.

RESEDAGBOK NÄMDÖ | 18 JANUARI 2020

Båt från Stavsnäs till Nämdö

Vi tog en tidig morgonbuss från Slussen till Stavsnäs, och hoppade sedan på båten till Nämdö. Detta är något som förresten är “gratis” på vintern om man har månadskort på SL. Vi kom fram till hamnen Nämdöböte vid tiotiden och var redo att utforska.

Båt från Stavsnäs till Nämdö​

Utsiktstornet vid Nämdöböte

Det finns flera hamnar man kan åka till på Nämdö, och vi valde Nämdöböte då det skulle finnas ett utsiktstorn i närheten. Så vårt första mål för dagen var att ta oss till utsiktstornet. Vilket visade sig vara enklare sagt än gjort. Vi missade nämligen att det fanns en stig direkt från hamnen, så vi sprang omkring off-road i skogen och försökte hitta en bra väg upp för kullen. Oh well. Tillslut tog vi oss till utsiktstornet på toppen av kullen och kunde njuta av utsikten.

Utsiktstornet ligger på Nämdös högsta punkt, 42 meter över havet.

Utsiktstornet vid Nämdöböte​
Utsiktstornet vid Nämdöböte​
Utsiktstornet vid Nämdöböte​

Grottan Ingemans Kula

På väg ner från kullen såg vi en skylt som pekade mot “Grottan”. Det lät ju himla spännande så vi påbörjade vandringen dit direkt. Grottan heter Ingemans Kula och det var en skylt utanför som uppmuntrade besökare att krypa in. Så självklart behövde vi göra det. Vägen in var ganska klaustrofobisk, men väl inne var grottan så stor att man kunde stå raklång utan problem.

Grottan Ingemans Kula​
Grottan Ingemans Kula​
Grottan Ingemans Kula​
Grottan Ingemans Kula​

Promenad till Östanvik

Leriga från topp till tå efter att ha krupit omkring i grottan, fortsatte vi sedan promenera till Östanvik. Allt kändes ganska öde, och jag tror inte vi träffade mer än 7 personer på hela dagen. De flesta var jägare som var där för att jaga hjortar.

Promenad till Östanvik​
Promenad till Östanvik​
Promenad till Östanvik​

Blix kyrkoruin

Lagom till lunch hittade vi en stig som tog oss till en kyrkoruin vid vattnet. Vi fotograferade lite innan vi satte oss ner på de kvarvarande stenarna och åt vår medhavda lunch. Det är ju inte vare dag man får äta i en ruin med havsutsikt!

Blix kyrka byggdes på 1700-talet men tålde inte skärgårdsvädret så bra. Den revs därför så småningom och mycket av materialet återanvändes till att bygga kyrkan i Solvik som står kvar än idag.

Blix kyrkoruin​
Blix kyrkoruin​

Hamnen i Solvik

Vi hade bestämt oss för att ta en båt hem klockan 14:00 från hamnen i Solvik. Så efter lunchen gick vi dit och hade lite tid över till att utforska området. Här fanns kyrkan som byggts med material från Blix kyrka, samt själva hamnen.

Lagom till att solen visade sig för första gången på hela dagen var det dags att hoppa på båten. Vi köpte en varsin (enorm!) kanelbulle i båtkaféet och njöt av det vackra solljuset medan vi lämnade skärgårdsön Nämdö. Båda två otroligt nöjda med vår dag.

Läs Annies blogginlägg från Nämdö här: Grottbesök och trolsk skärgårdsskog

Hamnen i Solvik​
Hamnen i Solvik​
Hamnen i Solvik​
Hamnen i Solvik​
Hamnen i Solvik​
Karta över platserna vi besökte på Nämdö

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

28 Kommentarer

 • Wow vilka härliga bilder och vilken mysig utflykt!!

 • Gud så fina bilder! Och vad fin miljö!? Så fint när de är lite disigt!? Det är verkligen så, man behöver inte åka till andra sidan jordklotet för att få se fina platser! Dom finns ofta nära en med!

  • Tusen tack! 😀 Och visst är det verkligen så, man blir ju så himla lätt hemmablind så gillar att “utmana” mig själv med att upptäcka såna här platser 🙂

 • Vad mysigt det ser ut!
  Ser även att du ändrat om i designen? Jättefint!:)

 • Så mysiga bilder!

 • Så fina bilder <3

 • Så härlig och rolig utflykt! 😀 Grottan var verkligen pricken över i:et 😀
  Kul att se dina fina bilder från dagen också 😀

 • Supersmart att resa i närheten 🙂

  • Ja men det är ju verkligen det! Lätt att bli hemmablind liksom och missa allt fint som finns i närområdet 🙂

 • Vilka underbara naturbilder 😀

 • Så härliga bilder från er dag och låter verkligen fridfullt att få gå omkring sådär och utforska! 🙂

 • Vad roligt att få läsa din resa till Nämdö också. Läst tidigare Annies bloggpost om den här visiten 😀
  Som jag då skrev till henne skulle jag också vilja besöka skärgårdar i Stockholm, så dumt att man aldrig gör det när man bor där. Älskar att utforska och se nya saker 😀

  • Åh, då tycker jag helt klart att det är dags nu! Nu under vintern är det ju till och med gratis med SL-kortet så håller tummarna för att du kommer iväg 🙂

 • Så himla mysigt! Har tidigare läst Annies inlägg från när ni var iväg. Underbara bilder och det är verkligen något extra att ta med sig matsäck och äta ute i naturen. På bilden på dina fötter ser det ut som att du står mitt bland ormar ? Kram fina du ?

  • Åh, mer matsäck i naturen åt folket alltså! Haha åh, lovar att det bara var mossa och stenar 😉

  • Kul att höra! 🙂 Finns ju ofta så himla mycket platser i närområdet man missat så älskar att göra såna här “upptäckter” 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *