Swedish Passport

REKLAM - Detta är en BETALD pressresa i samarbete med Destination Uppsala

Takvandring på Uppsala slott | Resedagbok

Publicerat: 2021-12-12 | Uppdaterat: 2024-02-06

Detta är den andra delen av min resedagbok från Uppsala.

Jag spenderade större delen av de två första dagarna på egen hand, men nu hade Mimmi kommit och joinat mig. Vi vaknade tidigt på söndagsmorgonen, redo för en dag som skulle bjuda på allt från adventsmässa i Uppsala domkyrka till takvandring på Uppsala slott. Häng med!

Resedagbok Uppsala | Dag 3 | 28 november 2021

Adventsmässa i Uppsala domkyrka

Vi hängde på låset till hotellfrukosten för att sedan promenera över till Uppsala domkyrka. Där skulle vi för första gången någonsin gå på en adventsmässa! Uppsala domkyrka känns ju som en ganska bra plats för en sån premiär. Jag menar Skandinaviens största kyrka. Sveriges rikshelgedom. Och sådär. Måste erkänna att jag har lite svårt för allt “Jesus-snack”. Men musiken alltså. WOW. Kyrkkören sjöng flera jullåtar och det var GÅSHUD. Så otroligt vackert. Och akustiken i kyrkan gjorde det magiskt på riktigt.

Efter mässan tog vi ett varv inne i kyrkan. Dels är domkyrkan fantastiskt vacker, men den har också mycket intressant historia. Till exempel ligger både Carl von Linné och Gustav Vasa begravda här. Och kyrkan i sig är en av få byggnader som klarade sig från den stora stadsbranden i Uppsala på 1700-talet.

Adventsmässa i Uppsala domkyrka​
Adventsmässa i Uppsala domkyrka​
Adventsmässa i Uppsala domkyrka​
Adventsmässa i Uppsala domkyrka​

Stilla morgon i Uppsala

Gillar verkligen städer tidigt på morgonen när det känns som att man typ är ensam i hela världen. Den känslan hade vi när vi lämnade kyrkan och promenerade tillbaka till hotellet för att checka ut.

Stilla morgon i Uppsala​
Uppsala domkyrka
Stilla morgon i Uppsala​
Stilla morgon i Uppsala​
Stilla morgon i Uppsala​
Stilla morgon i Uppsala​
Uppsala Domkyrka
Stilla morgon i Uppsala​

Fika på Güntherska

Sedan besökte vi ett flerfaldigt White Guide-rekommenderat kafé: Güntherska Hovkonditori och Schweizeri. Utöver att servera magiskt goda saffransbullar har de en tradition att vid jul göra ett stort pepparkakshus i ett av skyltfönstren. Vi valde, hör och häpna, att sitta utomhus bara för att ha utsikt över pepparkakshuset. Ja, på en inglasad veranda med filtar. Såklart.

På sidan av Güntherska finns ett litet fönster där man även kan kika in i ett litet “muskafé”.

Fika på Güntherska​
Fika på Güntherska​
Fika på Güntherska​

Vinterbyn på Forumtorget

Sedan blev det julmarknad! Jag besökte Vinterbyn på Forumtorget själv dagen innan, men det var ju så mysigt så självklart behövde även Mimmi få uppleva den. Jag hade Rudolf-tröja på mig och köpte en enorm klubba. Julstämningen var på topp.

Vinterbyn på Forumtorget​

Takvandring på Uppsala slott

Sedan var det dags för dagens höjdpunkt i dubbel bemärkelse – takvandring på Uppsala slott. Vi fick följa med fantastiska Ine från Go Adventure ut och utforska Uppsala från en alldeles unik vinkel. Nej men alltså snälla, ser du utsikten eller? Och det magiska ljuset vi möttes av? Jag NJÖT verkligen där uppe vill jag lova. Kan inte göra annat än att varmt rekommendera detta!

Det går att gå på takvandring på Uppsala slott året om, tack och lov lånar de ut ordentliga overaller. Hela upplevelsen tar cirka 90 minuter och avslutades med att vi fick en utmaning av Ine – luta oss ut över takkanten. Så kul!

Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott på vintern
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott​
Takvandring på Uppsala slott på vintern

Skymning över Uppsala

Vi satt faktiskt kvar ett bra tag efter takvandringen och drack te tillsammans med Ine. Men sedan var det dags att hoppa på tåget tillbaka till Stockholm. Är SÅ nöjd med min weekend i Uppsala alltså. Det är ju verkligen en så mysig juldestination.

Skymning över Uppsala​
Skymning över Uppsala​
Skymning över Uppsala​
Karta över platserna vi besökte i Uppsala

Resedagböcker från Uppsala 2021

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

42 Kommentarer

 • 1. Måste ta och besöka Uppsala domkyrka, har pratat om det i flera år men det har aldrig blivit av.
  2. Hela inlägget ger julstämning (även om jul är över hahah)
  3. Taggad på att gå på taket jag med, det vill jag verkligen göra! 😀
  4. Älskar ljuset i bilderna, wow!

 • Men gud vad häftigt! 😮

 • Otroligt vacker kyrka! Och takvandring lät så roligt. Verkligen fina bilder! Så roligt aty läsa resesagböcker 😊

 • Den takvandringen verkar intressant och spännande och samtidigt VÄLDIGT läskig… Tror jag nöjer mig med att titta på bilderna 😀

 • Wow så mange fine bilder 😍

 • Bilden på dig och klubban var ju för söt 😀 Och vilken otroligt vacker kyrka. Lugnet som infann sig där lyckades du verkligen förmedla i dina bilder. Jag är inte kristen men känner ändå en dragningskraft till kyrkor och har gjort under många år. Jag får ett lugn där vilket min oroliga själ behöver. Har dock aldrig tagit mig modet att gå in i en kryka men jag borde nästan ta och göra det 🙂

  • Haha åh, tack så mycket 🙂 Och tycker helt klart att du ska besöka en kyrka! Jag är inte det minsta troende men besöker ofta kyrkor när jag reser då de ofta har ett sånt kulturellt värde med lång och intressant historia 🙂

 • Uppsala är en stad jag bara varit i en enda gång, bara några timmar! Domkyrkan hann vi se, men inte så mycket mer.
  Takvandring låter riktigt häftigt! Du ha så många läckra bilder därifrån!

 • Du bjuder på ännu ett inspirerande inlägg från Uppsala – stort tack! Jag blir sugen på att besöka denna stad, som ju inte ligger alltför långt från Stockholm. Domkyrkan är absolut värd ett besök, det vittnar dina bilder om. Och de mysiga gatorna!

  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  • Åh men tack så hemskt mycket, så himla kul att höra 😀 Och Uppsala är verkligen en perfekt weekenddestination från Stockholm – eller till och med dagsutflykt med tanke på att det bara tar 30 minuter med direkttåget 🙂

 • Vilken vacker kyrka 🙂

 • Älskar också stilla mornar, och att fortsätta promenera och se staden vakna till liv och sakta fyllas med folk. Så häftigt med takvandring och den fina utsikten. Jag hade nog varit bra skakig i benen, samtidigt som jag älskat det.

 • Uppsala är verkligen en stad jag gillar och jag är där ganska ofta. Så hörg igenkänningsfaktor i de väldigt vackra bilderna. Wow!
  Takvandringen har jag inte/aldrig gjort. Skulle gärna testa. Men kanske faller jag för det övre åldersstrecket. Måste ta en titt på detta. Ä ri alla fall hyfsat pigg för min ålder.
  Förstår att du hade en fin helg här.

  • Åh men tack så hemskt mycket! Och jag tror inte att de har några åldersgränser, så länge man känner sig pigg och frisk i övrigt liksom. Finns däremot begränsningar i längd och vikt för att kunna sitta säkert i selen 🙂

 • Åh takvandring! <3 Har tänkt flera gånger att jag borde testa det när man ser folk där uppe på slottet, men så är jag tyvärr extremt höjdrädd.. haha ^^

  • Åh men då tycker jag helt klart att det är en rädsla att bemöta om du verkligen vill! Jag tror på dig! 😀

 • Ja, det kan man kalla en höjdare. Vilket äventyr, spännande och skrämmande. En vinkel jag aldrig sett Uppsala ur.
  Härlig vandring genom Uppsala och Gunterska, där har det slunkit ner några semlor och kanske också kanelbullar.
  Ha det bra!

 • Men wow så mäktigt !

 • Men oj vad maffig kyrkan är, jag har aldrig sett insidan förrut 😀

  Om jag ska vara ärlig så vet jag faktiskt inte om jag hade vågat mig på en sån takvandring, jag har kommit på att jag är sjukt höjdrädd. Dessutom så blir jag sjukt åksjuk när det rör sig, vilket jag antar att det gör så där högt upp.

   • Jo rädslor, men när det går över till åksjuka a la kräkningar – då vill man inte vara högt upp 😀

 • men gud hade aldrig gjort jag får hiss skräck utav höjden på bild tom . jua
  men säkert en rolig grej och väldigt fina bilder

 • Men vilken härlig upplevelse! 🤩

 • Det är så himla kul att läsa om sin hemstad ur ett annat perspektiv. Det där är platser jag alltid bara går förbi för jag är ju på väg någonstans, aldrig riktigt tänkt på hur fint det faktiskt är på massa platser i Uppsala. Du bjuder verkligen på så fina bilder! 😊

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *