Swedish Passport

Bullar och gruvor på Utö | Resedagbok

Publicerat: 2020-08-10 | Uppdaterat: 2024-02-11

Jag har varit iväg på nya skärgårdsäventyr tillsammans med Annie.

Att besöka skärgårdsöar har verkligen gått och blivit lite av vår grej, haha. Den här gången hade vi hade bestämt oss för att åka till Utö som är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. Det var en dag som bjöd på vacker natur, goda bullar och gamla gruvor på Utö.

RESEDAGBOK UTÖ | 29 JULI 2020

Båt från Årsta brygga till Utö

I och med att de under corona-pandemin fyller båtarna till hälften för att undvika trängsel var vi på plats vid fastlandshamnen Årsta brygga 40 minuter innan båten gick. Himla bra idé måste jag säga, dels för att många ville med första morgonbåten ut och dels för att jag hann äta lite frukost i hamnen. Sedan bar det av på den 40 minuter långa båtresan ut till Gruvbryggan på Utö.

Båt från Årsta brygga till Utö
Båt från Årsta brygga till Utö

Utö kvarn

Annie hade tjatat om att köpa bullar på Utö Bakgård i säkert en vecka innan vi åkte. Men då halva båten gick dit bestämde vi oss för att kolla in Utös kvarn först. Den är byggd 1791 och har länge varit en symbol för Utö. I vanliga fall kan man få gå upp i kvarnen, men tyvärr är den stängd hela 2020. Den står i alla fall uppe på en kulle så man har utsikt över havet därifrån.

Utö kvarn​
Utö kvarn​
Utö kvarn​

Utö Bakgård & hamnen vid Gruvbryggan

Efter att ha fotat lite bilder på kvarnen och njutit av utsikten gick vi tillbaka ner till Gruvbryggan. Där spanade vi in de söta små fiskebodarna och köpte med oss de omtalade bullarna från Utö Bakgård. Så himla gulligt litet “samhälle”.

Utö Bakgård & hamnen vid Gruvbryggan​
Utö Bakgård & hamnen vid Gruvbryggan​
Utö Bakgård & hamnen vid Gruvbryggan​

Fikapaus med havsutsikt

Vi hade kikat lite på en turistkarta och bestämde oss för att följa en grusväg mot en plats som var markerad med en kamera. Det vill säga en plats som skulle vara fotovänlig. Det var den också så vi bestämde oss för att slå oss ner, äta våra bullar och njuta av utsikten. Det var först då jag förstod varför Annie hade tjatat om de där bullarna för alltså ÅÅÅH så goda de var!

Fikapaus med havsutsikt​
Fikapaus med havsutsikt​
Fikapaus med havsutsikt​
Fikapaus med havsutsikt​

Vandring längs med Utös norra udde

Efter det gav vi oss ut på en liten vandring på små stigar som både gick längs med havet och inne i skogen. Det är något särskilt med att vandra i skärgården alltså, så mäktigt att gå i en tät skog som helt plötsligt planar ut till en magisk havsutsikt.

Vandring längs med Utös norra udde​
Vandring längs med Utös norra udde​
Vandring längs med Utös norra udde​

Rävstavik

Efter att ha vandrat i en timme eller två kom vi fram till Rävstavik på Utös östra kust. Utö har fått sitt namn för att den ligger längst ut mot öppet hav. Så här blåste det en hel del. Men vi hittade ett litet vindskydd bakom en sten och passade på att äta vår medhavda matsäck till lunch. Känner att jag misslyckades totalt med bilderna härifrån då det var en riktigt häftig plats i verkligheten. Ser ju lite småtråkig ut på mina bilder.

Rävstavik​
Rävstavik​

Sveriges äldsta järngruvor

Utö har några av Sveriges äldsta järngruvor där man bröt järnmalm redan på 1100-talet. Så dem behövde vi ju självklart spana in. Det ska ha funnits totalt 9 stycken gruvor på ön men de flesta förstördes när ryssarna invaderade Utö 1719, precis som Sundbys första säteri på Ornö som vi besökte ett par veckor tidigare. Några av gruvorna gick dock att rädda och användes fram till slutet av 1800-talet. 

Numera är gruvschakten vattenfyllda och jag ska väl vara ärlig med att de kanske inte är superspännande att titta på. Men de har trots allt spelat en stor roll i den svenska historien. Det finns ett gruvmuseum bredvid gruvorna om man vill lära sig mer.

Sveriges äldsta järngruvor​
Sveriges äldsta järngruvor​
Sveriges äldsta järngruvor​

Ett till stopp på Utö Bakgård

Vi var tillbaka i hamnen vid Gruvbryggan ungefär en och en halv timme innan båten hem skulle gå för att vi skulle kunna hålla koll på om det blev någon kö. Vi pratade om att vi skulle gå och köpa en glass och sätta oss nere vid vattnet, men det slutade med att vi gick tillbaka till Utö Bakgård och köpte en varsin bulle till, haha! Vad ska jag säga, de var supergoda.

Ett till stopp på Utö Bakgård​

Båtresan hem från Utö

När det var ungefär en timme kvar tills att båten skulle gå började en massa människor att köa nere vid båtarna. Det kändes ju lite orimligt tidigt, men vi ville vara säkra på att komma med så vi ställde oss i kön – innan vi insåg att vi köade till en tidigare båt, haha. Så himla svenskt ändå att köa utan att veta vad man köar till. Men när vi ändå var där kunde vi ju lika gärna åka med den tidiga båten hem. Jag var ganska trött också och lyckades somna sittandes på båten, haha. Så nöjd med vår dag ute i skärgården!

Läs Annies blogginlägg från Utö här: Bullar och gruvor

Båtresan hem från Utö​
Karta över platserna vi besökte på Utö

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

29 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *