Swedish Passport

Dagsutflykt till Sandhamn | Resedagbok

Publicerat: 2020-08-12 | Uppdaterat: 2024-06-15

Den första augusti tog jag, sambon och vår hund Stina en dagsutflykt till skärgårdsön Sandhamn.

Eller det är fel. Ön heter egentligen Sandön. Men för att inte blanda ihop den med Gotska Sandön brukar man istället kalla den för Sandhamn efter det största samhället på ön. Sandhamn är en populär sommardestination, men jag har faktiskt bara varit där vintern 2018. Denna gång var det lite mindre snöstorm. Haha. Häng med på vår dagsutflykt till Sandhamn!

RESEDAGBOK SANDHAMN | 1 AUGUSTI 2020

Båt till Sandhamn från Stavsnäs

Det finns en massa olika sätt att ta sig till Sandhamn på, men vi valde att åka med Waxholmsbolaget från Stavsnäs. Då båtarna bara fylls till hälften i corona-tider var vi i Stavsnäs nästan en timme innan båten gick. Ett himla bra beslut då vi fick kliva ombord bland dem första och kunde därför knipa platser utomhus. Så härligt att sitta och njuta av utsikten under de 40 minuter det tar mellan Stavsnäs och Sandhamn.

Båt till Sandhamn från Stavsnäs
Båt till Sandhamn från Stavsnäs
Båt till Sandhamn från Stavsnäs

Mysiga trähus och svindyra burgare

Väl framme på Sandhamn gick vi mest omkring och tittade på alla gulliga små hus och njöt av den härliga miljön. Vägen närmast hamnen var verkligen packad med människor, men vi gick in bland husen, bara en bakgata bort, och var i princip ensamma. Vi gick dock tillbaka till hamnen för att äta lunch och betalade 255 kronor för en varsin vegansk burgare på Dykarbaren. Alltså jag kan acceptera att Sandhamn har ett rykte av att vara “stekigt”, men att betala över 600 kronor för en burgarlunch för två är ärligt talat allt annat än rimligt.

Mysiga trähus och svindyra burgare​
Mysiga trähus och svindyra burgare​
Trähus på Sandhamn
Mysiga trähus och svindyra burgare​
Mysiga trähus och svindyra burgare​
Resa med hund till Sandhamn
Mysiga trähus och svindyra burgare​

Bad vid Västerudden

Vi följde en liten stig ut i skogen och hamnade vid Västerudden. Det är en liten strand där vi var helt ensamma, så vi passade på att låta Stina få bada lite i sommarhettan. Så himla kul att Stina gått från att hata att bada till att frivilligt gå ner i vattnet. Min lilla tjej! Riktigt mysigt också att ha en egen liten badstrand istället för att trängas på den populära stranden Trouville på andra sidan ön.

Bad vid Västerudden​
Bad vid Västerudden​
Bad vid Västerudden​

Strandsatta på Sandhamn

Efter att par timmar på Sandhamn kände vi oss nöjda och bestämde oss för att börja ta oss hem igen. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att lämna Sandhamn då det var rent utsagt KAOS nere i hamnen. Det går flera olika båtar till och från Sandhamn till olika hamnar med olika bolag och det är ingen riktig struktur kring vilka båtar som är vilka. En massa förvirrade människor som är oroliga över att inte komma med sin båt är ingen bra kombo. Den stackars personalen som jobbade på båtarna stod mest bara och skrek “HÅLL AVSTÅND” samtidigt som de försökte hjälpa alla att hitta rätt båt. Det hela slutade med att vi missade vår båt till Stavsnäs och nästa båt skulle inte gå förrän två timmar senare.

Jag kollade på alternativa båtar och hittade en till Dalarö, men med den resan skulle det ta oss totalt fyra timmar att komma hem. Det kändes väl inte helt optimalt så jag tog en chansning och ringde min pappa och kollade om han hade lust att hämta upp oss med bil i Dalarö. Då min pappa är världens bästa gjorde han det och det hela slutade med att vi blev bjudna på grillmiddag hemma hos mina föräldrar. Vilket perfekt avslut på dagen.

Bortsett från svindyra burgare och kaos i hamnen måste jag ändå säga att vi hade en riktigt härlig dagsutflykt till Sandhamn. Så mysigt med en dag i skärgården.

Strandsatta på Sandhamn​
Resa med hund på båt i skärgården
Strandsatta på Sandhamn​
Strandsatta på Sandhamn​
Karta över platserna vi besökte på Sandhamn

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Mmm, fint där också, ?.. Kanske tar en tur dit igen men nu får man nog skynda sig ty snart är hösten här, vackra bilder, ?..

 • Väldigt fin plats! Vilken lyckad avslutning på dagen med grillat också ? Håller helt med om att det är väldigt orimligt med så dyra burgare! Ett rån är vad det är. Visst jag fattar att man vill tjäna pengar men det där är bara galet!

  • Ja men eller hur! Sandhamn har ju dock ett rykte om att människor med stora båtar och mycket pengar hänger där på sommaren, men ändå så orimligt pris på burgarna!

 • Vilken härlig utflykt. Underbara bilder 🙂 Det är verkligen fint där. Har aldrig varit i Sandhamn men skulle verkligen vilja åka dit. Är det där dom spelar in tvserien “Morden i Sandhamn” ? Kram <3

  • Tusen tack! Ja, serien är inspelad där 🙂 Vi gick faktiskt och funderade på om alla platser i serien var på Sandhamn eller om de bara använt sig av hamnen, och precis då gick vi förbi “Noras” hus, haha 😉

 • Det här är verkligen en idyll! Sandhamn har jag alltid tyckt ser så vackert ut & detta fick mig att komma ihåg att “Morden i Sandhamn” börjar på tv:n idag, så bra program :> Tack för att du delar detta! KRAM

 • Wow så vackert! Men sjukt dyra hamburgare! ??

 • Men bilden på er söta hund när hon kramade din killes ben <3333 Jag doooooog!

 • Så vackra bilder! Och en utflykt blir extra mysig och även rolig när hunden är med 🙂

 • Så fine bilder, ser så herlig ut! Og hunden din ? Så bra det ordnet seg med hjemreisen, er ikke alltid så lett! Hørtes ut som dere fikk en super dag 🙂

 • Jobbigt med så mycket folk i hamnen!
  Men mysigt att ni fick lite ensamtid och en egen strand 🙂
  Så sjukt söt bild på Stina när hon kramar benet 😛 Den på dig och Stina är också jättehärlig! 😀

  • Ja men verkligen, skönt att vi lyckades ta oss hem i alla fall 😉 Och platser utan andra människor uppskattas ju alltid!

 • Vilka härliga bilder från Sandhamn. Själv har jag inte varit där men det såg tilltalande ut minst sagt. Nog för att det är dyrt på många semesterorter men inte ens här hos oss är hamburgarna så dyra.

  • Sandhamn är ju verkligen så fint, men otroligt populärt på sommaren så uppskattade nästan mitt besök dit på vintern mer 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *