Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

Dagen innan jag blev sjuk i influensan och knappt orkade lämna sängen på två månader åkte jag på en dagsutflykt till Uppsala.


Det blev en ganska spontan resa, om man säger så. Jag kände nämligen att jag ville se något nytt och insåg att jag aldrig utforskat Uppsala. Eller ja, jag har varit där flera gånger, men har som aldrig riktigt turistat. Detta trots att det bara tar 40 minuter att resa dit med tåg från Stockholm. Snacka om att Uppsala är en perfekt destination för en dagsutflykt!

Det krävdes inte mycket för att gå från tanke till handling. Jag bokade en tågbiljett och morgonen efter rullade jag in på Uppsala centralstation. Häng med!


RESEDAGBOK UPPSALA | 13 FEBRUARI 2019Soluppgång vid Uppsala slott

Jag valde att ta ett tåg som skulle komma fram till Uppsala strax innan gryningen. Det var definitivt planerat då jag ville hitta en fin plats att se soluppgången från. Jag hade planer på att gå till Uppsala domkyrka, men direkt när jag klev av tåget och såg Uppsala slott uppe på kullen visste jag att det var dit jag skulle gå.

Tyvärr var det ganska molnigt den här dagen och en hel del träd som skymde utsikten. Fick därför varken de spektakuära färgerna eller den oslagbara utsikten jag hade hoppats på. Men vad gör det? Det var faktiskt ganska fint ändå.Soluppgång vid Uppsala slott


Soluppgång vid Uppsala slott


Soluppgång vid Uppsala slott


Linneanum på vintern

När solen var uppe promenerade jag ner till Linneanum som ligger precis nedanför slottet. Måste erkänna att den inte var superspännande i februari. Men kan tänka mig att den är helt magiskt vacker på sommaren när allt är grönt. Och levande.Botaniska trädgården på vintern


Uppsala Universitet

Det är väl ingen hemlighet att Uppsala är en studentstad. Och en riktigt gammal sådan också. Många av universitetsbyggnaderna är flera hundra år gamla så jag behövde självklart smita in och kika på ett par. Var både inne i universitetsbiblioteket och huvudbyggnaden.Uppsala Universitet
Uppsala Universitet
Uppsala Universitet


Uppsala domkyrka

Jag fortsatte spana in arkitektur och besökte Uppsala domkyrka. Den är 600 år gammal och både Gustav Vasa och Carl von Linné är begravda här. Ganska viktig del av den svenska historien alltså. Dock förknippar jag den mest med Pelle Svanslös, haha. Någon annan som minns filmen Pelle Svanslös och den stora skattjakten?Uppsala domkyrka
Uppsala domkyrka
Uppsala domkyrka


Lunch på Melrose Café

Då jag endast hade ätit en macka på tåget började magen kurra. Vände mig då till Instagram för att hitta ett trevligt brunchställe och hamnade på Melrose Café. Det satt ganska fint med en kopp te, en avokadotoast och en acaibowl vill jag lova.Lunch på Melrose Café


Långpromenad till Gamla Uppsalas högar

Hade fått ett tips om Gamla Uppsala högar som är ett stort fornlämningsområde som jag självklart behövde besöka. Jag är den typen av människa som anser att man kan gå överallt så skippade därför bussen och promenerade dit. Det tog nästan en och en halv timme. Jag bar på en otroligt tung ryggsäck. Jag var svettig och trött när jag kom fram. Värt. Haha.

Väl på plats gick jag omkring och utforskade de tre högarna Kungshögarna som enligt nordisk mytologi är gudarna Tor, Oden och Frejs gravar. Tidigare har man kunnat klättra upp på kullarna, men nu var de avstängda för att bevara dem.Långpromenad till Gamla Uppsalas högar
Långpromenad till Gamla Uppsalas högar
Långpromenad till Gamla Uppsalas högar
Långpromenad till Gamla Uppsalas högar


Fika på Café Linné

Av någon anledning tyckte jag det var en bra idé att även promenera tillbaka till stan? Vet inte varför jag trodde att det skulle vara mer behagligt den här gången. Lyckades även halka och skada höften vilket gjorde att jag haltade halva vägen. Så himla dumt att resa ensam när man är envis, haha.

Mina kropp hade i alla fall ont när jag kom tillbaka centrala Uppsala. Bestämde mig därför för att sätta mig på Café Linné för en nästan två timmar lång fika. Ganska välbehövd, om man säger så.Fika på Café Linné


Solnedgång vid Uppsala slott

Jag hade bokat ett tåg hem strax efter solnedgången för att hinna se den. Jag bestämde mig för att ta mig tillbaka till där dagen började – Uppsala slott. Tydligen var jag inte klar med allt gående, haha.

Sedan hoppade jag på tåget, nöjd med min dagsutflykt till Uppsala. Dock var jag helt slut när jag kom hem. Tänk om jag hade vetat då att det inte alls berodde på allt gående, utan för att jag hade ett virus i kroppen som jag inte skulle återhämta mig från förrän två månader senare? Helt galet egentligen.Solnedgång vid Uppsala slott


Karta över platserna jag besökte i UppsalaMer från Uppsala

25 saker att göra i Uppsala på vintern | Julmys i Uppsala (Resedagbok 2021)Takvandring på Uppsala Slott (Resedagbok 2021)Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

24 svar

  1. Jag som inte är ett superstort fan av Uppsala (varför vet jag faktiskt inte) blev plötsligt väldigt sugen på att åka dit och utforska 🙂 Har lika nära till Uppsala som jag har till Stockholm haha!

  2. Där har jag bara varit en gång under sommaren, minns det knappt, tyckte det såg mysigt ut iaf! Måste tillbaka dit någon gång! Vi besökte förstås Domkyrkan då dock hihi!

  3. Åh så vackert, Uppsala har jag inte besökt 🙂 Frukosten såg ju sååå god ut, synd att den inte smakade lika bra 🙁 <3

  4. Men fy va hemskt att du blev så sjuk! Skönt att du mår bättre igen och Stina är ju fantastiskt söt 😀 Jag har aldrig besökt Uppsala men av det jag kan se i dina bilder så verkar det vara en vacker stad 😀 Hoppas att du mår bättre nu och var rädd om dig :*

  5. Uppsala är ju så mysigt. Har inte heller varit där särskilt mycket. Två gånger tror jag, och då var det för Valborgsfirande ena gången så det blev ju inte mycket kultur utan mest öldrickande då 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *