Swedish Passport

Dagsutflykt till Uppsala | Resedagbok

Publicerat: 19-04-18 | Uppdaterat: 2024-02-08

Dagen innan jag blev sjuk i influensan och knappt orkade lämna sängen på två månader åkte jag på en dagsutflykt till Uppsala.

Det blev en ganska spontan resa. Jag kände nämligen att jag ville se något nytt och insåg att jag aldrig utforskat Uppsala. Eller ja, jag har varit där flera gånger, men har som aldrig riktigt turistat. Detta trots att det bara tar 40 minuter att resa dit med tåg från Stockholm. Snacka om att Uppsala är en perfekt destination för en dagsutflykt!

Det krävdes inte mycket för att gå från tanke till handling. Jag bokade en tågbiljett och morgonen efter rullade jag in på Uppsala centralstation. Häng med!

RESEDAGBOK UPPSALA | 13 FEBRUARI 2019

Soluppgång vid Uppsala slott

Jag valde att ta ett tåg som skulle komma fram till Uppsala strax innan gryningen. Det var definitivt planerat då jag ville hitta en fin plats att se soluppgången från. Jag hade planer på att gå till Uppsala domkyrka, men direkt när jag klev av tåget och såg Uppsala slott uppe på kullen visste jag att det var dit jag skulle gå.

Tyvärr var det ganska molnigt den här dagen och en hel del träd som skymde utsikten. Fick därför varken de spektakuära färgerna eller den oslagbara utsikten jag hade hoppats på. Men vad gör det? Det var faktiskt ganska fint ändå.

Soluppgång vid Uppsala slott
Soluppgång vid Uppsala slott
Soluppgång vid Uppsala slott

Linneanum på vintern

När solen var uppe promenerade jag ner till Linneanum som ligger precis nedanför slottet. Måste erkänna att den inte var superspännande i februari. Men kan tänka mig att den är helt magiskt vacker på sommaren när allt är grönt. Och levande.

Linneanum på vintern​

Uppsala Universitet

Det är väl ingen hemlighet att Uppsala är en studentstad. Och en riktigt gammal sådan också. Många av universitetsbyggnaderna är flera hundra år gamla så jag behövde självklart smita in och kika på ett par. Var både inne i universitetsbiblioteket och huvudbyggnaden.

Uppsala Universitet​
Uppsala Universitet​
Uppsala Universitet​

Uppsala domkyrka

Jag fortsatte spana in arkitektur och besökte Uppsala domkyrka. Den är 600 år gammal och både Gustav Vasa och Carl von Linné ligger begravda här. Dock förknippar jag den mest med Pelle Svanslös, haha. Någon annan som minns filmen Pelle Svanslös och den stora skattjakten?

Uppsala domkyrka​
Uppsala domkyrka​
Uppsala domkyrka​
Uppsala domkyrka​

Lunch på Melrose Café

Då jag endast hade ätit en macka på tåget började magen kurra. Vände mig då till Instagram för att hitta ett trevligt brunchställe och hamnade på Melrose Café. Det satt ganska fint med en kopp te, en avokadotoast och en acaibowl vill jag lova.

Lunch på Melrose Café​

Gamla Uppsalas högar på vintern

Hade fått ett tips om Gamla Uppsala högar som är ett stort fornlämningsområde som jag självklart behövde besöka. Jag är den typen av människa som anser att man kan gå överallt så skippade därför bussen och promenerade dit. Det tog nästan en och en halv timme. Jag bar på en otroligt tung ryggsäck. Jag var svettig och trött när jag kom fram. Värt. Haha.

Väl på plats gick jag omkring och utforskade de tre högarna Kungshögarna som enligt nordisk mytologi är gudarna Tor, Oden och Frejs gravar. Tidigare har man kunnat klättra upp på kullarna, men nu var de avstängda för att bevara dem.

Gamla Uppsala högar på vintern​
Gamla Uppsalas högar på vintern​
Gamla Uppsalas högar på vintern​

Fika på Café Linné

Av någon anledning tyckte jag det var en bra idé att även promenera tillbaka till stan? Varför vet jag inte. Som om det skulle vara mer behagligt den här gången? Det var det inte. Lyckades även halka och skada höften vilket gjorde att jag haltade halva vägen. Så himla dumt att resa ensam när man är envis, haha.

Mina kropp hade i alla fall ont när jag kom tillbaka centrala Uppsala. Bestämde mig därför för att sätta mig på Café Linné för en nästan två timmar lång fika. Ganska välbehövd, om man säger så.

Fika på Café Linné​

Solnedgång vid Uppsala slott

Jag hade bokat ett tåg hem så att jag skulle hinna se solnedgången i Uppsala. Jag bestämde mig för att ta mig tillbaka till platsen där dagen började – Uppsala slott. Tydligen var jag inte klar med allt gående, haha.

Sedan hoppade jag på tåget, nöjd med min dagsutflykt till Uppsala. Dock var jag helt slut när jag kom hem. Tänk om jag hade vetat då att det inte alls berodde på allt gående, utan för att jag hade ett virus i kroppen som jag inte skulle återhämta mig från förrän två månader senare? Helt galet egentligen.

Solnedgång vid Uppsala slott​
Karta över platserna jag besökte i Uppsala

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

23 Kommentarer

 • Vilka vackra bilder! Och vad otäckt, hoppas du är helt bra nu! ?

 • Så vackra bilder Amanda!! Så roligt att du är tillbaka med bloggandet 😀

 • Men åhhh! Du förstår inte hur sugen jag blir på att göra samma sak nu! Får se om jag lyckas få till det =) Kram <3

 • Uppsala är ju så mysigt. Har inte heller varit där särskilt mycket. Två gånger tror jag, och då var det för Valborgsfirande ena gången så det blev ju inte mycket kultur utan mest öldrickande då 😛

  • Har också varit där tidigare men då har det varit för att göra något specifikt och sedan tillbaka hem igen så detta blev första gången som jag faktiskt såg staden 🙂

 • Vilka jättefina bilder 🙂 Har med vart där på olika danstävlingar 🙂 Kraam

 • åh så fina och mysiga bilder 🙂

 • Men fy va hemskt att du blev så sjuk! Skönt att du mår bättre igen och Stina är ju fantastiskt söt 😀 Jag har aldrig besökt Uppsala men av det jag kan se i dina bilder så verkar det vara en vacker stad 😀 Hoppas att du mår bättre nu och var rädd om dig :*

 • Åh så vackert, Uppsala har jag inte besökt 🙂 Frukosten såg ju sååå god ut, synd att den inte smakade lika bra 🙁 <3

 • Där har jag bara varit en gång under sommaren, minns det knappt, tyckte det såg mysigt ut iaf! Måste tillbaka dit någon gång! Vi besökte förstås Domkyrkan då dock hihi!

 • Tänk att det är så vackert i Uppsala! Jättefina bilder?

 • I enjoyed spending the day in Uppsala with you, what an interesting city, so full of history. Wish we could have shared the cake 🙂
  Amalia
  xo

 • åh otroligt fina bilder verkligen du e så duktig o fota

 • Så fina bilder från Uppsala. Tänk att du var där från gryning till solnedgång.

  • Bokade faktiskt tågbiljetterna utefter när solen skulle stiga och när den skulle gå ner just för att få uppleva båda 😉

 • Jag som inte är ett superstort fan av Uppsala (varför vet jag faktiskt inte) blev plötsligt väldigt sugen på att åka dit och utforska 🙂 Har lika nära till Uppsala som jag har till Stockholm haha!

  • Åh gör det! Finns ju så mycket fint att upptäcka som man kanske inte ens är medveten om på nära avstånd 🙂

 • Vilka vackra platser och så fina bilder! 😀 Kramis

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *