Uppdaterat 2023-01-24

I slutet av februari gjorde jag en liten dagsutflykt till Sigtuna.


Sigtuna är inte bara en av Sveriges gulligaste städer – det är också en av Sveriges första städer. Kanske till och med den allra första beroende på hur man räknar. Jag har varit i Sigtuna ett par gånger tidigare, men bara på sommaren, så därför var det lite extra kul att upptäcka staden på vintern också. Jag tog med mig min kusin Mimmi och lämnade Stockholm på morgonen, taggade på att utforska ett vintrigt Sigtuna.


RESEDAGBOK SIGTUNA | 26 FEBRUARI 2022



Frukost på Kristers Hantverksbageri

Vi kom fram till Sigtuna strax efter klockan 10 på morgonen och var redo för frukost. Hade sett ett gulligt litet fik på Instagram som jag var sugen att testa, och sagt och gjort gick vi dit. Stället var Kristers Hantverksbageri och det var precis så mysigt som jag hade föreställt mig. Kanske inget megastort frukostutbud, men behöver man något annat än en nybakad fralla och en kopp te? Egentligen?



Frukost på Kristers Hantverksbageri
Frukost på Kristers Hantverksbageri


Promenad längs med vattnet

Efter frukosten tog vi oss ner till vattnet, eller ja, isen. Det var en massa människor ute på isen som både promenerade och åkte skridskor, men förstår inte hur de vågade? Isen verkligen DÅNADE. Det såg visserligen magiskt ut, men hade inte vågat gå ut efter så många dagar med plusgrader och isbrytning.



Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern


Sankt Pers kyrkoruin

Att jag älskar ruiner är ju ingen hemlighet. Och Sigtuna har totalt tre stycken. Eller fyra om man räknar ett gäng stenar vid museet. När jag var i Sigtuna senast höll Sankt Pers kyrkoruin på att restaureras, men nu fick jag äntligen möjlighet att se den! Grindarna var tyvärr låsta, men den var otroligt mäktig även från utsidan. Tänk så sjukt att denna byggnad stått här i nästan 1000 år?



Sankt Pers kyrkoruin


Sankt Pers kyrkoruin


Sankt Pers kyrkoruin


Utsikten från Sigtuna klockstapel

Sedan blev det lite “bergsbestigning” på isiga stigar för att ta oss upp till Sigtuna klockstapel som bjuder på en härlig utsikt. Man ser till och med mer av Sigtuna därifrån på vintern då det inte är några löv på träden som skymmer utsikten.



Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern
Sigtuna på vintern


Sankt Lars kyrkoruin

Nästa ruin på schemat var Sankt Lars. Den är betydligt mindre imponerande än de två andra då det i princip bara finns en vägg kvar. Men man är ju trots allt lite bortskämd med ruiner i Sigtuna.



Sankt Lars kyrkoruin
Sankt Lars kyrkoruin


Sankt Olofs kyrkoruin

Självklart blev det triss i kyrkoruiner den här dagen med ett stopp vi Sankt Olof också. Även denna var låst. Senast vi var här lyckades vi faktiskt ordna så att en vaktmästare gav oss en privat guidning av ruinen, haha. Men den här gången nöjde jag mig med att se den från utsidan.



Sankt Olofs kyrkoruin
Sankt Olofs kyrkoruin
Sankt Olofs kyrkoruin


Mariakyrkan

Sedan blev det också ett stopp vid Mariakyrkan som ligger precis vid Sankt Olof. Har så svårt att ta in att denna kyrka bara är cirka hundra år yngre än ruinerna i Sigtuna? Liksom den byggdes på 1200-talet?



Mariakyrkan
Mariakyrkan
Mariakyrkan


Stora Gatan i Sigtuna

Nöjd efter att ha fått besöka mina ruiner tog vi en liten sväng på Stora Gatan. Det är Sigtunas huvudgata där de flesta butiker och restauranger ligger. Vi var inne i ett par stycken, bland annat mysiga Augusta Janssons Karamellfabrik. Gick även förbi Sigtunas rådhus som är Sveriges minsta rådhus – kanske till och med Europas.



Stora Gatan i Sigtuna


Stora Gatan i Sigtuna


Stora Gatan i Sigtuna


Stora Gatan i Sigtuna


Stora Gatan i Sigtuna
Stora Gatan i Sigtuna


Fika på Tant Brun

Man kan inte besöka Sigtuna utan ett stopp på Tant Brun, och så enkelt är det. Det är faktiskt ett av Sveriges äldsta kaféer och ligger i en byggnad från 1600-talet. Personalen har till och med 1600-talskläder på sig. Så mysigt! Besöker man Sigtuna på sommaren kan man sitta ute i deras trädgård, men på vintern passar det ju utmärkt att sitta inne i den mysiga byggnaden.

Efter det kände vi oss ganska nöjda och hoppade på bussen hem igen. Sigtuna är verkligen ett så perfekt resmål för en dagsutflykt från Stockholm – även på vintern.



Fika på Tant Brun
Fika på Tant Brun


Karta över platserna vi besökte i Sigtuna



Fler resedagböcker från Sigtuna

Sigtuna – Sveriges första stad (2019)



Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

31 kommentarer

  1. Har varit i Sigtuna några gånger, men upptäcker nu att jag inte sett allt.
    Vissa delar igenkända, t ex caféet Tant Brun och affärsgatan.
    Det får bli ett nytt besök där.
    Tack för intressant inlägg.
    Ha det bra!

  2. Vilka vackra bilder från en stad jag aldrig besökt! Det får bli när jag kommer till den sidan av vårt fantastiska Sverige!

  3. Åh vilken mysig stad och jag hade ingen aning om att Sigtuna är ett av Sveriges första städer. Så vackra platser ni besökte och dit skulle jag också vilja åka till. Kramis <3

  4. Fast det är myyyysigt att få ta del av detta, trots att det var februari. Så himla mysigt att få resa genom din blogg!

  5. Men åh så mysigt! Tack för tipset. Vi har just nu inte så mycket bokat på min makes korta semester, så detta kanske skulle vara trevligt 😍

  6. Wow vad fint! Jag brukade bo i Sigtuna när jag semestrade med min familj i Stockholmsområdet som liten, men det enda jag minns är Tant Brun, haha. Blev absolut sugen på ett återbesök nu! Blev dessutom akut sugen på fralla och te…

  7. Tack för att du tipsar om detta resmål! Frukoststället som ni besökte såg ju himla mysigt ut – och med ett mumsigt utbud.

    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *