Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

Jag har tagit en dagsutflykt till Sigtuna, Sveriges första stad.


Jag reste dit tillsammans med min kusin Mimmi och min hund Stina och vi hade en heldag med allt jag älskar. Söta hus. Crêpes. Ruiner. Fika. Du hör ju hur fantastiskt. Sigtuna är en av de starkaste kandidaterna till titeln Sveriges första stad. Det finns en del oenigheter kring det hela, men att det skulle vara en av de första i alla fall är det ingen tvekan om. Häng med i min resedagbok från denna söta lilla stad.


RESEDAGBOK SIGTUNA | 27 JUNI 2019Sigtuna – Sveriges första stad

Vi åkte pendeltåget från Stockholm Central till Märsta och hoppade på en buss till Sigtuna. Det tar inte mer än en timme och det går att ta sig sig dit på en vanlig SL-biljett. Så smidigt. Vi kom fram vid tio-tiden och började utforska direkt. Vi besökte bland annat Rådhuset som är Sveriges minsta, kanske till och med Europas, och en söt telefonkiosk som numera är ett miniatyrbibliotek.Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad


Sigtuna - Sveriges första stad


Sigtuna - Sveriges första stad


Lunch på Sigtuna Crêperie

Att jag älskar crêpes är ju inte direkt någon hemlighet. Så när jag såg skylten till Sigtuna Creperié var lunchplanerna spikade. Haha. Maten var supergod, och jag måste bara ge en shoutout till personalen. De kan ha varit de vänligaste och mest serviceinriktade människor jag någonsin träffat.Lunch på Sigtuna Crêperie
Lunch på Sigtuna Crêperie


Ruinerna S:t Per och S:t Lars

Om du hängt med ett tag vet du att jag är svag för ruiner. Och Sigtuna har tre stycken! Vi bestämde oss för att utforska dessa efter lunchen, men det hela blev något av en besvikelse. Den första vi gick till, S:t Per, var stängd på grund av restaurering. Och den andra, S:t Lars, var i princip bara en vägg. Var väl inte särskilt imponerad.Ruinerna S:t Per och S:t Lars


Ruinen S:t Olof

Då de två första ruinerna varit en besvikelse hade jag höga förväntningar på den sista, S:t Olof. MEN DEN VAR LÅST. Alltså var nära på att typ lägga mig ner och skrika som en missnöjd tvååring. Var så bestämd på att jag utforska en ruin, så det hela slutade med att vi gick till kyrkans samlingslokal och frågade om de hade några guidade turer planerade eller om det gick att boka en privat guide. Vad som helst för att komma in i ruinen liksom. Vår målmedvetenhet lönade sig, och vaktmästaren Irving erbjöd oss en guidad tur – helt gratis.

När vi gick med honom till ruinen visade sig dock att S:t Olof egentligen skulle vara öppen, men att de hade glömt att låsa upp grinden den dagen, haha. Men måste säga att Irvings lilla tur verkligen blev höjdpunkten på dagen. Han delade med sig av så mycket spännande information och svarade på alla mina frågor om denna nästan 1000 år gamla byggnad.Ruinen S:t Olof


Ruinen S:t Olof


Ruinen S:t Olof
Ruinen S:t Olof


Mariakyrkan i Sigtuna

Jag hade ungefär noll intresse av att besöka den moderna kyrkan, Mariakyrkan, bredvid S:t Olofs ruin. Det vill säga enda till Irving nämnde att den bara var hundra år yngre än S:t Olof. Hade aldrig gissat på att den var nästan 900 år gammal! Vi fick därför en liten guidad tur av Mariakyrkan också. De höll på att hänga upp ett nytt krucifix den dagen som många var involverade i, vilket kan ha varit anledningen till att grindarna till S:t Olof hade glömts bort.Mariakyrkan i Sigtuna
Mariakyrkan i Sigtuna


Utsikt över Sigtuna

Är verkligen SÅ glad för att vi träffade på Irving då han var en helt fantastisk guide. När vi var klara frågade vi om det fanns något vi inte fick missa i Sigtuna och han svarade “om ni är äventyrliga måste ni klättra upp på kullen bakom S:t Lars” och Mimmi beskrev det som att mina ögon började tindra när han sa ordet “äventyrliga”, haha.

Vi sa hejdå till Irving och klättrade upp på kullen och njöt en stund av utsikten över Sigtuna från toppen.Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad


Fika på Tant Brun

Ett måste i Sigtuna är kaféet Tant Brun. Det toppar verkligen alla listor över saker man inte får missa i Sigtuna – och jag förstår varför. Tant Bruns Kaffestuga är ett av Sveriges äldsta kaféer och ligger i en byggnad från 1600-talet. Och det har man verkligen anammat. Personalen har till och med 1600-tals kläder på sig!Fika på Tant Brun
Fika på Tant Brun
Fika på Tant Brun
Fika på Tant Brun
Fika på Tant Brun


Harry Potter vid vattnet

Vi avslutade vår dag i Sigtuna med en liten promenad längs med vattnet. Mest för att spela lite Harry Potter: Wizards Unite. Haha. Har du testat det? Jag är verkligen helt besatt och går omkring om besegrar onda trollkarlar mest hela tiden.

Sedan var det dags att röra oss hemåt igen. Vi hade en så bra dag i Sigtuna och det var så kul att få utforska det som brukar kallas för Sveriges äldsta stad. Har aldrig förstått varför svenskar reser utomlands på sommaren när Sverige är som vackrast och har så himla mycket fint att erbjuda.Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad


Karta över platserna vi besökte i SigtunaMer från Sigtuna

Sigtuna på vintern (Resedagbok 2022)Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

19 svar

  1. Men vad roligt! Har varit i Sigtuna asmånga gånger (växte upp strax utanför) och dina bilder gör stället verkligen rättvisa 🙂 Tant Brun är så himla mysigt!

  2. Guuuu vad fint! Är så sugen på att åka till något ställe som detta, liksom ta en liten roadtrip nu i sommar istället för att åka utomlands. Det är bara synd att det är så mycket folk haha, alltså t.ex. bilden med gatan, det är såååå fint men om allt folk bara hade försvunnit hade det varit ännu finare haha. Det är sånt jag stör mig på när jag är på olika ställen, känns som att man inte ser allt för att folket är ivägen (och så är jag själv ett av folken ivägen för andra haha). Superlång och snurrig mening meeeeen men.

  3. Vilka härliga bilder, jag älskar städer med gamla trähus och vad häftigt att personalen på café hade 1700 talskläder.

  4. Tack så himla mycket för turen! Älskar Sigtuna i allt och mycket. Jag besökte Sigtuna efter många herrans år nämligen bestämt sedan jag var en lite flicka=) Jag bodde i Märsta som barn innan jag flyttade med min familj till Bjärred( Skåne). Jag gillar verkligen den lilla telefonhytt biblioteket !! Även dessa små butiker längs gågatan=) Jag har varit vid en kyrka och sett en och annan runsten men dessvärre inte besökt ruinerna. Det blir nästa gång. Min dotter råkar bo i Uppsala. Tant Brun är ett måste att besöka. Så idylliskt =)

  5. Alltså vilken idyll Sigtuna är! Måste verkligen sikta in mig på en dag där nästa gång jag är i Stockholm-trakten… Ville faktiskt åka dit förra gången jag var i Sthlm, men blev inget den gången.

  6. Tack för att du skriver så fint ochbpoaitivt om min hemstad !! Har bott här i hela mitt liv ( förutom när jag bott utomlands) och mina morföräldrar byggde hus på Malmen ( andra gamla gatan i sigtuna) 1937 !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *