En sommardag hoppade jag på båten M/S Evert Taube för att åka på en båtutflykt till Sigtuna.
Jag har varit i Sigtuna flera gånger tidigare, men har aldrig åkt båt dit. Och nu undrar jag verkligen varför. Så himla smidigt och betydligt trevligare än att trängas på diverse pendeltåg och bussar. Utöver färdsättet bjöd min båtutflykt till Sigtuna på ”det gamla vanliga” – det vill säga fina ruiner, mysiga kaféer och promenader i gulliga miljöer. Och en hel del grejer som har titeln ”äldst i Sverige”. Häng med!
Resedagbok Sigtuna | 13 JULI 2023
Båtutflykt till Sigtuna
Båtturen Guidad båtutflykt till Sigtunaavgår från Klara Mälarstrand i Stockholm och tar cirka 2 timmar. Under båtresan satt jag mest på soldäck, njöt av sommarvärmen och lyssnade på guiden som berättade om allt vi åkte förbi. Jag passade även på att äta lunch i båtens kafé. Alltså båtar är ju verkligen ett himla trevligt sätt att transportera sig på.
Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna
Båten stannade vid Sigtunas gästhamn strax efter klockan 12:00 och jag promenerade direkt till en favorit: Sankt Pers kyrkoruin. Alltså åh vad jag älskar ruiner. Så fina. Sankt Pers kyrka byggdes under 1100-talet och tros ha varit ärkestiftets domkyrka. Vad det innebär? Ingen aning. Men låter coolt.
Fri entré på Sigtuna Museum & Art
Jag promenerade sedan vidare till Sigtunas museum. Båtbiljetten gav gratis inträde där så självklart behövde jag passa på! Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer så här kan man ta del av både arkeologiska fynd och historiska berättelser. Både från Sigtuna i synnerhet, men även från Sverige i stort.
Stora Gatan i Sigtuna
Sedan hamnade jag på Sigtunas gågata – Stora Gatan. Förutom att kika på gulliga byggnader passade jag på att besöka ett par favoritbutiker – bland annat Köpmannagården, Sigtuna Bokhandel och Augusta Janssons karamellbutik. Så mysiga.
Sigtuna rådhus
Längs med Stora Gatan ligger Sigtunas rådhus – ett av Sveriges minsta rådhus. Denna vackra träbyggnad från 1700-talet är öppen för besökare under sommaren och här kan man bland annat se den välbevarade rådsalen.
Mariakyrkan i Sigtuna
Min lilla ”kulturvandring” fortsatte sedan till Mariakyrkan som är den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. Det sägs även vara den första tegelbyggnaden i Mälardalen. Mariakyrkan byggdes på 1200-talet och har renoverats ett par svängar genom åren, men har fått behålla sitt ursprungliga utseende.
Sankt Olofs kyrkoruin i Sigtuna
Mittemot Mariakyrkan ligger Sankt Olofs kyrkoruin. Denna stenkyrka byggdes någon gång på 1100-talet, men under golvet finns resterna av en ännu äldre stenkyrka. Kanske den allra äldsta i Sverige.
Sankt Lars kyrkoruin i Sigtuna
Självklart är ett besök i Sigtuna inte komplett utan att bocka av alla tre kyrkoruiner, så det blev ett stopp vid Sankt Lars också. Helt klart den minst spektakulära ruinen i denna trio. Mest för att det bara återstår en vägg av den.
Fika på Tant Brun
En annan grej man absolut inte får missa i Sigtuna är kaféet Tant Brun som är ett av Sveriges äldsta kaféer. Om Sigtuna kan skryta med en massa gamla grejer? Svar: Ja. Om jag älskar det? Svar: Ja.
Båtutflykt till Sigtuna
Sedan var det dags att avrunda min båtutflykt till Sigtuna och hoppa på båten tillbaka till Stockholm. Det blev 4 timmar i land, vilket var ganska lagom. Sigtuna är ju inte superstort så man hinner helt klart med alla sevärdheter på den tiden. Så perfekt dagsutflykt från Stockholm.