Swedish Passport

Båtutflykt till Sigtuna | Resedagbok

Publicerat: 2023-09-28 | Uppdaterat: 2024-01-06

En sommardag hoppade jag på båten M/S Evert Taube för att åka på en båtutflykt till Sigtuna.

Jag har varit i Sigtuna flera gånger tidigare, men har aldrig åkt båt dit. Undrar verkligen varför. Så himla smidigt och betydligt trevligare än att trängas på diverse pendeltåg och bussar. Utöver färdsättet bjöd min båtutflykt till Sigtuna på “det gamla vanliga” – det vill säga fina ruiner, mysiga kaféer och promenader i gulliga miljöer. Och en hel del grejer som har titeln “äldst i Sverige”. Häng med!

Resedagbok Sigtuna | 13 JULI 2023

Båtutflykt till Sigtuna

Båtturen Guidad båtutflykt till Sigtuna avgår från Klara Mälarstrand i Stockholm och tar cirka 2 timmar. Under båtresan satt jag mest på soldäck, njöt av sommarvärmen och lyssnade på guiden som berättade om allt vi åkte förbi. Jag passade även på att äta lunch i båtens kafé. Alltså båtar är ju verkligen ett himla trevligt sätt att transportera sig på.

Båtutflykt till Sigtuna​
Båtutflykt till Sigtuna​
Båtutflykt till Sigtuna​
Båtutflykt till Sigtuna​

Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna

Båten stannade vid Sigtunas gästhamn strax efter klockan 12:00 och jag promenerade direkt till en favorit: Sankt Pers kyrkoruin. Alltså åh vad jag älskar ruiner. Så fina. Sankt Pers kyrka byggdes under 1100-talet och tros ha varit ärkestiftets domkyrka. Vad det innebär? Ingen aning. Men låter coolt.

Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna​
Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna​
Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna​
Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna​

Fri entré på Sigtuna Museum & Art

Jag promenerade sedan vidare till Sigtunas museum. Båtbiljetten gav gratis inträde där så självklart behövde jag passa på! Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer så här kan man ta del av både arkeologiska fynd och historiska berättelser. Både från Sigtuna i synnerhet, men även från Sverige i stort.

Fri entré på Sigtuna Museum & Art​
Fri entré på Sigtuna Museum & Art​

Stora Gatan i Sigtuna

Sedan hamnade jag på Sigtunas gågata – Stora Gatan. Förutom att kika på gulliga byggnader passade jag på att besöka ett par favoritbutiker – bland annat Köpmannagården, Sigtuna Bokhandel och Augusta Janssons karamellbutik. Så mysiga.

Stora Gatan i Sigtuna​
Stora Gatan i Sigtuna​
Stora Gatan i Sigtuna​
Stora Gatan i Sigtuna​

Sigtuna rådhus

Längs med Stora Gatan ligger Sigtunas rådhus – ett av Sveriges minsta rådhus. Denna vackra träbyggnad från 1700-talet är öppen för besökare under sommaren och här kan man bland annat se den välbevarade rådsalen.

Sigtuna rådhus​
Sigtuna rådhus​
Sigtuna rådhus​

Mariakyrkan i Sigtuna

Min lilla “kulturvandring” fortsatte sedan till Mariakyrkan som är den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. Det sägs även vara den första tegelbyggnaden i Mälardalen. Mariakyrkan byggdes på 1200-talet och har renoverats ett par svängar genom åren, men har fått behålla sitt ursprungliga utseende. 

Mariakyrkan i Sigtuna​
Mariakyrkan i Sigtuna​
Mariakyrkan i Sigtuna​

Sankt Olofs kyrkoruin i Sigtuna

Mittemot Mariakyrkan ligger Sankt Olofs kyrkoruin. Denna stenkyrka byggdes någon gång på 1100-talet, men under golvet finns resterna av en ännu äldre stenkyrka. Kanske den allra äldsta i Sverige. 

Sankt Olofs kyrkoruin i Sigtuna​
Sankt Olofs kyrkoruin i Sigtuna​

Sankt Lars kyrkoruin i Sigtuna​

Självklart är ett besök i Sigtuna inte komplett utan att bocka av alla tre kyrkoruiner, så det blev ett stopp vid Sankt Lars också. Helt klart den minst spektakulära ruinen i denna trio. Mest för att det bara återstår en vägg av den.

Sankt Lars kyrkoruin i Sigtuna​​

Fika på Tant Brun

En annan grej man absolut inte får missa i Sigtuna är kaféet Tant Brun som är ett av Sveriges äldsta kaféer. Om Sigtuna kan skryta med en massa gamla grejer? Svar: Ja. Om jag älskar det? Svar: Ja. 

Fika på Tant Brun​
Fika på Tant Brun​
Fika på Tant Brun​

Båtutflykt till Sigtuna

Sedan var det dags att avrunda min båtutflykt till Sigtuna och hoppa på båten tillbaka till Stockholm. Det blev 4 timmar i land, vilket var ganska lagom. Sigtuna är ju inte superstort så man hinner helt klart med alla sevärdheter på den tiden. Så perfekt dagsutflykt från Stockholm.

Båtutflykt till Sigtuna​
Karta över platserna jag besökte i Sigtuna

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

10 Kommentarer

 • Kan tänka mig att det är mycket mysigare att åka dit med båt!

 • Jag har också varit i Sigtuna några gånger, men aldrig kommit dit med båt och heller inte ännu sett allt.
  Vandrat runt i staden och fikat hos Tant Brun, men egentligen inte varit inne i några byggnader.
  Tack för turen och trevlig helg!

 • Vilken mysig dag du hade, så mycket fina platser och byggnader 🙂 kram

 • Vad trevligt att kunna resa dit med båt. Speciellt en solig dag då man kan vara ute och njuta istället för att sitta instängd på ett tåg eller buss. Och att det dessutom innebär fri entre till museumet är toppen. En dagstur som jag hade älskat att göra.

 • Vad häftigt att ta båten dit! Sigtuna är verkligen så fint, och underbart med alla historiska platser som är tillgängliga överallt precis som du skriver. <3
  Förra året gjorde vi dock missen att ta bilen till deras julmarknad…. Det var en fantastisk marknad, men ja.. Jag rekommenderar att åka kollektivt om man kan. ^^

  • Haha oh no! Kan bara föreställa mig att det kan ha varit omöjligt att hitta en parkeringsplats 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *