Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-26
REKLAM – Utflykten till Auschwitz är sponsrad av EnjoyPolen


Vår tredje dag i Kraków var helt klart den jobbigaste.


Vi åkte nämligen på en guidad tur till Auschwitz och fick med egna ögon se alla platser där en fruktansvärd del av mänsklighetens historia ägt rum. Så himla svårt att ta in allt, och ännu svårare att försöka återberätta det. Men ska ge det ett försök i alla fall.


RESEDAGBOK KRAKÓW & OŚWIĘCIM | DAG 3 | 30 JULI 2019



Guidad tur på Auschwitz

Vi blev upphämtade med buss utanför hotellet på morgonen av vår svensktalande guide från EnjoyPolen, och körde sedan cirka en och en halv timme till Auschwitz. När vi klev av bussen fick vi information om var toaletterna låg, var vi kunde köpa dricka och hur vi skulle ta oss igenom säkerhetskontrollen – och sen stod vi helt plötsligt under “Arbeit Macht Frei”-skylten. Så surrealistisk upplevelse att gå från allt det turistiga, till att stå på platsen där en av de värsta delarna av mänsklighetens historia utspelat sig. Så himla svårt att ta in.

“Arbeit Macht Frei”-skylten står i Auschwitz I och det var där vår guidade tur började. Numera är Auschwitz I ett museum där vissa delar fått stå orörda, medan andra gjorts om till klassiska museimontrar. Du har antagligen redan hört talas om rummen som är fyllda med skor och människohår, men det var så himla surrealistiskt att se allt detta i verkligheten.

Turen i Auschwitz I avslutades med att vi fick besöka den enda kvarvarande gaskammaren. Detta var utan tvekan det som påverkade mig mest. Bara att gå in i det rummet och se alla klösmärken på väggarna från panikslagna människor som försökt ta sig ut. Obeskrivligt. Hade en sån enorm klump i magen.



Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz


Guidad tur på Birkenau

Efter stoppet på Auschwitz I åkte vi vidare till Auschwitz II, även känt som Birkenau. Här möttes vi av Dödsporten som “välkomnade” alla fångar som anlände till Auschwitz.

Birkenau var betydligt större än vad jag föreställt mig, även om det mesta av det är borta nu. Nazisterna förstörde nämligen de flesta byggnader i slutet av kriget för att dölja bevis om vad de hade gjort. Bland annat de stora gaskamrarna. Några byggnader finns dock kvar. Vi fick gå in i en barack där fångarna sov på trähyllor och en annan som var “toalett”. Det vill säga, en mindre trevlig variant av ett utedass. Och ansvariga för att tömma toaletterna var ofta högt utbildade fångar som läkare och professorer – bara för att förnedra dem ytterligare. Allt på Birkenau var verkligen bara så mycket ondska. Kan verkligen inte förstå hur man kan vilja göra en annan människa så illa?



Guidad tur på Birkenau
Guidad tur på Birkenau
Guidad tur på Birkenau


Bubbelvåfflor som en pick-me-up

Hur återgår man ens till verkligheten efter att ha fått uppleva en så hemskt plats som Auschwitz? Ingen aning. Men vi bestämde oss för att gå och äta glassfyllda bubbelvåfflor.



Bubbelvåfflor som en pick-me-up


Eftermiddag på Rynek Główny

Efter vi hade ätit bubbelvåfflorna började det spöregna, så vi gick tillbaka till gågatan Grodzka (som vi hade besökt vår första dag) för att kolla lite i butiker och vänta på att regnet skulle passera. Vi bestämde oss också för att äta middag på en restaurang vid torget Rynek Główny när solen kom tillbaka – och jag åt pierogi för tredje kvällen i rad. Kan ha blivit lite besatt, haha.

Sedan gick vi tillbaka till hotellet och tog det lugnt för att kunna processa allt vi faktiskt hade upplevt på Auschwitz. Kommer nog ta lång tid innan jag ens kan ta in allt vi fick se.



Eftermiddag på Rynek Główny
Eftermiddag på Rynek Główny


Karta över platserna vi besökte i Kraków och Oświęcim



Resedagböcker från Kraków, Oświęcim & Wieliczka 2019

Del 1: Första dagen i Kraków | Del 2: Saltgruvan i Wieliczka | Del 3: Guidad tur på Auschwitz | Del 4: Kazimierz – Krakóws judiska kvarter



Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

26 svar

 1. Så himla sjukt!!! :O Men vill verkligen åka dit också och se det även om det är helt galet hemskt!

  1. Ja verkligen, även fast att jag varit där och stått på de platser där allting hände är det fortfarande helt omöjligt att ta in allting. Så fruktansvärt hur människor behandlat andra människor!

  1. Åh, kan verkligen tänka mig det! Kan ibland få rysningar i hela kroppen bara när jag kommer och tänka på mitt besök där, kan inte ens föreställa mig hur de som faktiskt var där när de hände och lyckades överleva har det idag!

  1. Ja verkligen. Tycker det är så fruktansvärt att det här “vi och dem”-tänkandet börjar bli mer och mer normaliserat, det är ju därför som platser som Auschwitz är så himla viktiga att minnas!

 2. Vilken upplevelse men fortfarande så himla hemskt! Älskar de sista bilderna, så himla fint och vackra färger! 🙂

 3. Jag har sett filmen pojken i randig pyjamas som handlar om Auschwitz men att vara där det måste vara en helt annan känsla. Skulle själv vilja åka dit 🙂

 4. Det är så otroligt ofattbart & tragiskt att något sådant kunnat hända! Min mamma & hennes man var där för en månad sedan också, hon tyckte de var svårt att förstå då det blommade i träden runt om kring. Så vacker omgivning för en så mörk historia. Jag har lyssnat på en man som var på Auswitch & vill besöka det någon gång för mer inblick och förståelse.

  1. Emerich Roth är en överlevare från Auschwitz och han var och föreläste om sina upplevelser när jag gick i högstadiet. Så otroligt rörande att få höra allt han varit med om, tänkte faktiskt på honom en del när jag gick runt där på Auschwitz men det var ändå så svårt att ta in att allt det där faktiskt hade hänt på den platsen.

 5. Skulle verkligen vilja åka dit någongång! Vilken upplevelse…
  En fråga, skriver du bara på engelska i din blogg? Tycker det är så jobbigt att läsa engelska texter haha 🙁

  1. Håller tummarna för att du får möjlighet att göra det! 😀 För ungefär ett och ett halvt år sedan gick jag över till att bara skriva på engelska, dels för att själv få träning i att utrycka mig och bli bättre på engelska och dels för att öppna upp för en bredare målgrupp. Tänk istället på att ju mer texter du läser på engelska, desto lättare blir det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *