Swedish Passport

REKLAM - Inlägget är skrivet i samarbete med Addnature

Guide till att köpa sovsäck

Publicerat: 2020-08-21 | Uppdaterat: 2023-01-19

Vad är skillnaden på syntet och dun? Vad innebär komforttemperatur? Varför är det så stor prisskillnad mellan sovsäckarna?

Exakt allt det här frågade jag mig själv när jag satt och skulle köpa en sovsäck inför mitt tältäventyr i Färnebofjärdens nationalpark. Då jag inte tältat på över 10 år hade jag verkligen ingen koll på vad det var jag behövde. Men med hjälp från Addnature fick jag lite vägledning i sovsäcksdjungeln. Jag tänkte därför dela med mig av vad jag fick lära mig om vad man ska tänka på i denna guide till att köpa sovsäck.

Guide till att köpa sovsäck

1. Val av användningsområde

Den första frågan du måste ställa dig när du ska välja sovsäck är när du ska använda den. Det är stor skillnad på att välja en sovsäck som ska klara en natt i ett tältområde på en sommarfestival och på att välja en sovsäck som klarar långa vandringar i kallare klimat. Ha användningsområdet klart i huvudet så blir det enklare att göra val utifrån det.

2. Val av material

När du vet vad du ska använda sovsäcken till kan du börja fundera på vilket material isoleringen ska ha. Generellt finns det två olika att välja på, dun eller syntet. Jag har fått lära mig att detta är en av de äldsta campingfrågorna och att man ofta blir antingen “team dun” eller “team syntet”. Men båda materialen har fördelar och nackdelar.

Dunsovsäck
Dunsovsäckar passar i kalla och torra klimat då den har bäst isoleringsförmåga i förhållande till vikt, samt väger mindre och tar mindre plats i packningen. Den passar dock sämre i fuktigt klimat och är dyrare.

Fördelar med dunsovsäck: Nackdelar med dunsovsäck:
• Väger mindre
• Längre livslängd
• Bäst isoleringsförmåga i förhållande till vikt
• Komprimerbar och tar upp en liten plats
• Känslig mot väta
• Torkar långsammare
• Dyrare

Syntetsovsäck
Syntetsovsäckar passar bäst i fuktigt klimat och är bra för den budgetmedvetna tältaren. Perfekt som nybörjarsovsäck om man bara planerat att tälta varma sommarnätter, även om många av dagens syntetsovsäckar har hög kvalité och håller värmen bra.

Fördelar med syntetsovsäck: Nackdelar med syntetsovsäck:
• Kostar mindre
• Tål mer fukt utan att tappa värmeförmågan
• Tyngre och tar större plats
• Inte lika bra isoleringsförmåga i förhållande till vikt
• Kortare livslängd

3. Temperaturgradering

Hur vet man hur varm en sovsäck är då? Jo, genom dess temperaturgradering. Det finns en frivillig branschöverenskommelse där alla sovsäckstillverkare följer samma norm för att man ska kunna jämföra sovsäckarna med varandra. Om sovsäcken följer överenskommelsen är den markerad med EN 13537 och har tre olika temperaturer som visar den ungefärliga temperaturen en kvinna respektive en man kan sova komfortabelt i. Kvinnor börjar nämligen generellt frysa tidigare än män, och därför finns det även en temperaturgradering för extrem kyla som är baserad på vilken temperatur en kvinna kan överleva i 6 timmar utan att frysa ihjäl. Vad dessa tre temperaturgraderingar heter skiljer sig dock åt men brukar skrivas ungefär såhär:

Komforttemperatur:
Den temperatur som en kvinna beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i.

Temperaturgräns:
Den temperatur som en man beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i.

Extremtemperatur:
Den lägsta temperaturen en kvinna beräknas kunna överleva i under 6 timmar med hjälp av sovsäcken.

Om du tittar på bilden nedan med temperaturgraderingen på min sovsäck ser du att den är markerad med EN 13537 och att jag som kvinna kan sova komfortabelt när det är 3 plusgrader utomhus. Skulle min man låna sovsäcken sover han komfortabelt när det är 2 minusgrader ute och jag skulle kunna överleva i 6 timmar utan att frysa ihjäl i 18 minusgrader. Alla temperaturer är angivna när man sover med underställ på ett liggunderlag och självklart finns det många faktorer som spelar in. Så man bör inte lita sig blint på detta utan mer se det som en fingervisning.

4. Val av form

Sovsäckar har generellt två olika former, antingen mumieformen eller en rektangulär form.

Mumieformen
Mumieformen upplever jag som den vanligaste då den är formad för att vara så kroppsnära som möjligt. Det innebär att den håller värmen bättre, men också att den minimerar mängden tyg och därmed vikt och storlek.

Fördelar med mumieformen: Nackdelar med mumieformen:
• Håller värmen bättre
• Fungerar bättre i kallare klimat
• Mindre i storlek
• Väger mindre
• Lite rörelsefrihet

Rektangulärformen
Den rektangulära formen håller inte värmen lika bra men den ger dock mer rörelsefrihet på natten för de som upplever mumieformen som klaustrofobisk. Den rektangulära formen går även att öppna helt så att man kan använda sovsäcken som ett vanligt täcke.

Fördelar med rektangulärformen: Nackdelar med rektangulärformen:
• Större rörelsefrihet
• Går att öppna upp helt och användas som ett täcke
• Fungerar bättre i varmare klimat
• Större i storlek
• Väger mer
• Håller värmen sämre

Tälta i Färnebofjärdens nationalpark

5. Val av storlek

Hur stor sovsäck man ska ha beror helt och hållet på hur stor man är. Är man kort är det onödigt att ha en för stor sovsäck då det innebär en massa tyg som inte används och bara tar plats och gör packningen tyngre. Är man lång vill man inte ha en sovsäck som slutar vid axlarna. Det står alltid på sovsäcken hur lång användaren max kan vara. Några storleksmarkeringar man kan hålla utkik efter är:

Regular
Regular, standard, normal, original, unisex. Kärt barn har många namn. Det är väl den “vanliga” storleken som brukar ligga någonstans kring en maxlängd på 185 centimeter, give or take. Passar självklart de med den längden, men kanske även för en familj där man inte tältar så ofta med varandra och kan dela på samma sovsäck. Det vill säga exakt så min familj gjorde när jag växte upp.

Women
Vissa märken säljer speciella damsovsäckar som inte bara är kortare, utan även konstruerade för att passa en kvinnas kroppsbyggnad och det faktum att kvinnor börjar frysa fortare än män. Oftast är damsovsäckarna kortare, snävare över axlarna, bredare över höfterna, extra isolerade vid överkroppen och extra isolerad vid fötterna.

Long
Börjar man närma sig 2 meters-strecket eller är längre än så finns det en risk att en “regular” sovsäck är för liten. Därför finns det flera sovsäckar som även säljs i längre modeller.

Junior
Precis som det låter är det sovsäckar för individer som inte är fullvuxna än, det vill säga barn. Dessa är kortare och saknar vanligtvis temperaturangivelser.

Vilken sovsäck valde jag?

I mitt fall blev det tillslut en Abisko W Two Seasons från Fjällräven som är en syntetsovsäck i mumieform och dammodell.

Här kan du se hela Addnatures utbud av sovsäckar

Skötsel och förvaringstips för sovsäckar:

 • Sov aldrig med sovsäcken direkt på marken
 • Använd gärna ett sovsäckslakan
 • Sov i rena kläder
 • Vädra ur fukt efter natten
 • Tvätta sovsäcken vi behov
 • Knöla ner sovsäcken i förvaringspåsen (om den viks eller rullas kan isoleringen dela på sig och lämna kala fläckar)
 • Förvara helst sovsäcken hängandes och inte i förvaringspåsen

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

40 Kommentarer

 • Även fast jag kanske inte har just det märket på min sovsäck så fick jag ändå små tips av att läsa detta inlägg! ??

  • Åh, men dessa grejer är ju applicerbara på de flesta sovsäcksmärken, i alla fall de som är anslutna till EN 13537! Så bra när alla följer samma standard så man vet vad man jämför med, haha 😉

 • Vilka bra tips! Behöver faktiskt köpa en sovsäck för jag vill tälta nästa sommar ? Jag är också team syntest, absolut mest för att jag är galet allergisk mot dun haha!

 • ogillar sovsäcka får klostrofobi ja hu rman nu skriver ha ha men känner mej instängd
  en ex kunde massa om sånt där så vid den tiden tog han hand om allt =)

  • Då ska du ju verkligen testa en med rektangulär form då de är gjorda för de som känner sig klaustrofobiska i mumieformen 🙂

 • Ska ta med mig alla bra tips om barnen vill tälta i framtiden ???

 • jag har aldrig sovit i en sovsäck 😮

 • Alltså ääääälskar alltid dina bilder!!!! SÅ fina ❤️ Kram

 • så längesedan jag tältade o sov i sovsäck att jag kan inte minnas:) men kanske vore ngt med familjen nästa sommar, kram

 • Jag hade ingen aning om att sovsäcken ska förvaras hängandes och inte i förvaringspåsen! Ska försöka hitta ett bra ställe för våra! Tack för bra tips! Kram

  • Åh så kul att jag kunde lära dig något nytt! Att förvara sovsäcken utanför komprimeringspåsen ger den en ökad livslängd då fyllningen inte ligger ihoppressad hela tiden 🙂

 • Åhh smidigt med sovsäck men vääldigt svårt att sova utomhus för min del

  • Jag har trott att jag var för bekväm för att sova utomhus men har insett att det faktiskt är riktigt härligt! 🙂

 • Så himla intressant att läsa 🙂 Trodde inte att det var så mycket att tänka på när man ska köpa en sovsäck! En helt ny värld för mig.

  • Ja men eller hur! Skulle köpa en sovsäck och tänkte att det bara var att gå in i första bästa butik och välja den färg som var finast, men insåg ju snabbt att det var en hel vetskap kring det hela 😉

 • Gud vilket härligt inlägg måste jag säga! Detta fick mig en rejäl flashback till när jag var yngre och sov i sovsäckar (händer inte nu direkt :’D) Men tycker detta är toppen att du tipsar om! KRAM

 • Jag beundrar folk som tältar. Det är nog en upplevelse. Tyvärr är jag alldeles för bekväm haha. 🙂 Kram

  • Åh, jag har trott att jag var en sån, men med bra utrustning sover man faktiskt riktigt bekvämt även i tält 🙂

 • Jag har lärt mig att dun passar bäst för allergiker ( Ingen aning om det är rätt el. fel) Men har därför haft dun 🙂

  • Åh men vad spännande! När det kommer till täcken och kuddar har jag fått lära mig motsatsen, att allergiker bör välja syntet, men det kan ju vara helt tvärtom och bara något jag fått av bakfoten 🙂

 • Sorry… var nog lite snabb med tankarna å fingrarna!!
  Skrev jag Anderna innan?? =P… blev lite fel i geografin isf, hahahhaaa!

 • Åååh där gav du mig en påminnelse nu!!! Måste börja kolla upp och spara till en sovsäck som passar till Himalayas temperaturer, ska nämligen upp till anderna inom snar framtid =)… annars en mycket bra inlägg!!

 • Vilket bra inlägg 😀 Känns som att jag gick från att inte veta något till att veta exakt hur jag ska gå till väga 😀

 • Hade ingen aning om att man skulle knöla ner sovsäcken!! Skönt att höra ändå ;D

 • Jag har verkligen såååå svårt för att sova i sovsäck! Känner mig så instängd haha! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *