Swedish Passport

Vandring för nybörjare | En komplett guide

Publicerat: 2018-10-08 | Uppdaterat: 2022-12-23

När hösten kommer skriker min kropp efter att få gå ut och vandra.

Friluftsintresset kom in relativt sent i mitt liv, men oj som det tog mig med storm. Både huvudet och kroppen mår ju så fantastiskt av att få vara ute i naturen. Jag är kanske ingen hardcore vandrare än, men jag hoppas att jag med detta inlägg kan inspirera fler nybörjare att ge sig ut och börja vandra. Välkommen till vandring för nybörjare – en komplett guide!

Vandring för nybörjare | En komplett guide

1. Varför ska jag vandra?

 • Vandring ger bra hälsofördelar för kroppen, både fysiskt och mentalt
 • Vandring kräver i princip ingenting för att sätta igång, även för nybörjare
 • Vandring är nästintill alltid gratis
 • Vandring är ett fantastiskt sätt att lämna soffan och utforska omgivningen
 • Vandring är en bra aktivitet för att umgås med vänner och familj
 • Vandring är ett sätt att träna konditionen utan att du märker att du tränar
 • Vandring är ett sätt att påminnas om hur fantastisk världen faktiskt är

2. Hur börjar jag vandra?

Enkelt, ta på dig ett par bekväma skor och gå ut och utforska! Du kan ta en kort vandring i ett naturområde på din lunchrast eller ta med några vänner och lite mat och ge er ut på en heldagsutflykt i en skog. Att bara gå utomhus och göra något som du vanligtvis inte brukar göra är en bra start till att bli en “riktig” vandrare. Det är inte svårt att börja så länge man blir av med alla “om” och “kanske” i huvudet.

Utsikt över havet från vandringsled på Gålö

3. Hur hittar jag en bra plats att vandra på?

Ta fram din telefon och öppna upp kartappen och hitta områden i din närhet som är gröna på kartan. Vi i vandringsbranschen kallar dessa gröna områden för “natur” och de är perfekta att vandra i. Desto större grönt område, desto större område att vandra i. Testa annars att googla på vandring + staden du vill vandra i så kan jag garantera att det dyker upp flera bra resultat.

Läs mer: Vandra i Stockholm – 11 naturreservat och vandringsleder

4. Vad ska jag ha på mig när jag vandrar?

Det finns människor som ger sig ut på vandring i flipflops så låt inte din brist på vandringsutrustning stoppa dig. Jag skulle dock rekommendera ett par lite mer fotriktiga skor och använd sedan sunt förnuft. Är det soligt? Ha en keps och solkräm. Regnar det? Ha en vattentät jacka och skor som vatten inte kan ta sig in i.

Även om ett par ordentliga vandringskängor ger bättre stöd än ett par vanliga sneakers är det totalt onödigt för en nybörjare att köpa såna om du bara kommer vandra en eller två gånger. När vandring blir en återkommande aktivitet som tar upp en större del av ditt liv kan det bli dags att göra lite investeringar. Tills dess, ha på dig det du är bekväm i så kommer du efter att tag märka vad som fungerar och inte.

Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​

5. Vad ska jag äta när jag vandrar?

Om du är en nybörjare på att vandra (vilket jag antar att du är om du läser det här inlägget) bör din första vandring inte vara en lång en där du behöver bära med både tält och stormkök. Se istället till att äta en ordentlig måltid innan du ger dig av och ta med dig lite snacks så är du redo för ett par timmar ute i naturen.

Några bra vandringssnacks att ta med:

 • Nötter
 • Frukt
 • Müslibars

Se också till att ha med ordentligt med vatten! En bra riktlinje är att dricka ungefär en halv liter vatten i timmen. Men det varierar självklart från person till person.

6. Är det något mer som kan vara bra att ha med mig när jag vandrar?

 • Extra strumpor, att vandra med blöta strumpor suger.
 • En powerbank då man ofta använder telefonen både som karta, kompass, kamera och kommunikation med omvärlden.
 • Skavsårsplåster. Motivering överflödig.
Vandra i Tyresta naturreservat i Stockholm

7. Hur planerar jag min första vandring?

Att ge sig ut på en tio timmar lång vandring off-road i vildmarken som en första vandring är otroligt ointelligent. Börja enkelt och öka svårighetsgraden vid varje vandringstillfälle istället. Det är alltid bättre att komma hem och tänka “wow, det där var mycket enklare än vad jag trodde” än att komma hem helt slut och tänka “aldrig igen”.

8. Några sista tips innan jag ger mig ut?

 • Ha alltid med dig vatten, det ska alltid vara din främsta prioritet.
 • Se alltid till att någon vet om att du ska ut och vandra och ungefär hur länge.
 • Se till att telefonen är fulladdad och ta gärna med en powerbank. Du vill inte vara vilse i skogen med en död telefon.
 • Njut av den fantastiska planet vi lever på!

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

35 Kommentarer

 • vi gick väldigt mycket innan barnen o sen med de små på spång på mossen roligt o väldigt fint i naturen

 • Åh vilket roligt inlägg! 😀

 • Åh, jag vill bara ut och vandra 😛
  Vi kanske kan ta en tur i Tyresta nationalpark någon gång i höst/vinter när jag ska flytta till Vendelsö 😛 Eller åka ut till någon skärgårdsö? 😛

 • Jag älskar att vandra 🙂 Det är så rofullt och härligt och det känns så tillfredsställande. Sen är det en otroligt skön känsla när man varit ute i kylan länge och får komma in i värmen igen haha 🙂

 • Asså så underbart !?

 • Har verkligen fått upp ögonen för hiking sedan jag flyttade till Skottland! Älskar verkligen det nu!

 • Jag har alltid velat göra det ! Så härligt med tips! 😀

 • Så underbart inlägg – ger mig en massa inspiration. Och bra nu när jag ev har tänkt vandra i Norget nästa år <3

  • Åh så kul! Norge är ett fantastiskt land att vandra i så håller tummarna för att det blir av! 😀

 • vilket bra inlägg! vill så gärna men de skulle aldrig gå med mina knän 🙁

  • Åh så tråkigt! Dock behöver man ju verkligen inte ge sig iväg på värsta bergsvandringen för att kunna njuta av vandring, en 20 minuter lång promenad i skogen kan räcka 🙂

 • Men vad mysiga bilder!! 🙂

 • finns inget bättre än natur och skog alltså 🙂
  o vandra de e en sak som jag älskar och speciellt att vandra med hundarna

 • Vi hikade väldigt ofta när vi bodde i Canada. Det enda man fick se upp för var björnarna. Visst är det gratis och dessutom rogivande aktivitet =)

 • ÅÅÅH älskar älskar älskar! Dina bilder är dessutom såååå fina! <3

 • Åh så fint och bra inlägg! 🙂

 • Vad mysigt det låter och vilka bra tips 🙂

 • Åh men guud vilket härligt inlägg!! Hoppas du får en jättefin dag! <3 Kram

 • Det är verkligen härligt att vandra och så bra tips! 😀 Kramis

 • Fin guide, det hörs att du gillar det=)

 • Fan så härligt!
  Jag har faktiskt önskat mig lite vandrargrejer i julklapp då jag vill börja vandra mer på riktigt 🙂

 • Mimmi

  Superbra post Amanda ? när kommer du hem? Har du tid att släpa med mig till nåt fint ställe nån dag? ?

 • Jag måste verkligen bli bättre på att gå ut och njuta av naturen mer!

 • Det är verkligen fantastiskt att vandra! Sverige bjuder på en underbar natur som bara väntar på att upptäckas och utforskas 😀 Härligt inlägg med bra tips! Kram <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *