Swedish Passport

Landsort i Stockholms skärgård | Resedagbok

Publicerat: 2019-06-26 | Uppdaterat: 2024-06-24

Jag har varit iväg på en fantastiskt härlig dagsutflykt till skärgårdsön Öja.

Öja, eller mer känt som Landsort efter samhället på ön, är Stockholms skärgårds sydligaste ö. Jag reste dit tillsammans med min hund Stina och min vän Annie och fick en dag som bjöd på gulliga hus, fina utsikter och glass i hamnen. Häng med!

RESEDAGBOK LANDSORT | 19 JUNI 2019

Fyren på Landsort

Vi tog pendeln från Stockholm till Nynäsgård, sedan en buss till Ankarudden och där hoppade vi på båten mot Landsort. Väl på plats bestämde vi oss för att börja med fyren som är en utmärkande del av Landsort. 

Jag ångrade mitt klädval något oerhört då det blåste sjukt kalla vindar vid havet. Det hade varit så varmt dagarna innan att jag inte ens hade haft en tanke på att ta med mig en jacka? Men efter att ha fotat ungefär en miljon bilder på fyren hittade vi i alla fall en plats i lä med utsikt över havet där vi åt vår medhavda matsäck.

Fyren på Landsort​
Fyren på Landsort​
Fyren på Landsort​
Fyren på Landsort​
Fyren på Landsort​
Fyren på Landsort​

Söta hus i Landsort

Som tur var blev det betydligt varmare efter vårt lilla lunchstopp och vi fortsatte dagen med att utforska alla söta hus i Landsort. Ön har en militär bakgrund, och har ett gammalt torn som numera är ett hotell som kom med i cirka exakt alla bilder. Jag är den typen av person som stör mig på vägskyltar som förstör bilder, så var lagom arg på tornet som förstörde många annars fina fotovinklar, haha.

Söta hus i Landsort​
Söta hus i Landsort​
Söta hus i Landsort​
Söta hus i Landsort​
Söta hus i Landsort​

Glasspaus i Landsorts hamn

Man kan ju inte gå en hel dag på upptäcktsfärd utan ett fikastopp. Så enkelt är det. Därför gick vi ner till den västra hamnen och köpte oss varsin glass på Saltboden. Det bor bara ett 30-tal personer på Landsort, så de flesta vi mötte under dagen var turister som kommit med samma båt som oss – och jag tror alla tog en glasspaus samtidigt, haha.

Glasspaus i Landsorts hamn​
Glasspaus i Landsorts hamn​
Glasspaus i Landsorts hamn​

Finaste utsikten över Landsort

Jag hade sett ett foto på Instagram på Landsort som jag verkligen gillade utsikten på. Så efter vår glasspaus bestämde vi oss för att leta rätt på var fotot kunde vara taget någonstans. Enklare sagt än gjort visade det sig då vi inte var så sugna på att klampa in i någons trädgård. Vi behövde därför gå en ganska bra bit norrut innan vi kunde vända och gå längs med klipporna vid havet tillbaka söderut mot samhället. Det finns antagligen ett enklare sätt att ta sig dit, men vem sa att livet skulle vara enkelt?

Vi hittade i alla fall vår utsiktsplats och satt där ett tag och njöt av utsikten och fotograferade en massa. Så himla fin utsiktsplats – även om det fula tornet smög sig in i alla bilder. Haha.

Finaste utsikten över Landsort​
Finaste utsikten över Landsort​
Finaste utsikten över Landsort​
Finaste utsikten över Landsort​
Finaste utsikten över Landsort​

Båt från Landsort till Nynäshamn

Vi hittade ingen bättre väg tillbaka utan gick samma långa sträcka igen. Så vi fick ju helt klart en hel del träning den här dagen. Sedan gick vi tillbaka till östra hamnen för att vänta på båten tillbaka till fastlandet. Vi njöt av solen, åt nötter och Stina fick ta sig ett dopp i havet. Så bra sätt att avsluta en fantastisk dag i skärgården.

Det tog ungefär 2 timmar att resa till Landsort hemifrån mig och jag spenderade inte mer än 200 kronor på hela dagen – vilket inkluderade pendeltåg, båt och glass. Att resa behöver varken vara tidskrävande eller dyrt.

Läs Annies blogginlägg från Landsort här: En utflykt till Öja

Båt från Landsort till Nynäshamn​
Karta över platserna vi besökte på Landsort

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

20 Kommentarer

 • Åh, hade missat det här inlägget fram tills nu :O
  Men sååå kul vi hade den dagen. Älskar verkligen den ön! Så häftig och fin!

 • Vilket bra tips på resmål! Älskar att du hjälper mig att upptäcka platser i mitt “närområde” att åka till! 😀 Kram

 • Jag måste också börja bli bättre på att ta mig utanför Stockholm. Det är ju så enkelt men man måste bara ge sig ut och göra det bara! Kanske ska dra med ett gäng snart och ge mig ut och upptäcka!

 • Helt fantastiska bilder, och vilken mysig trip ni gjort! Ser otroligt fint ut där 😀 KRAM

 • Så vackert 🙂

 • Vad mysigt att åka runt och se mer av Sverige, det hade jag också velat göra. Det ser riktigt härligt ut där 😉 Så vackra bilder.

  • Hoppas du kommer iväg på en liten Sverige-resa! Vi bor ju i ett så himla fint land som har så mycket att erbjuda 🙂

 • Guuud alltså vilka härliga bilder 😀

 • Men åh så underbara bilder och vad fint det ser ut att vara där! 🙂 Så kul att besöka närliggande platser, det finns ju smultronställen att förälska sig i där med och så känner jag verkligen varje gång jag hittar något nytt här på Gotland 🙂

 • Alltså verkligen så härliga bilder 🙂

 • Skärgårdar är ju så otroligt vackra på sommaren! Verkligen underbara bilder det här, verkligen sommar! ^^

 • Åh vilka härliga bilder! Och den randiga byxdressen är ju supersnygg!!

 • Jättefina bilder. Ni verkar ha haft det trevligt.

 • Vilka vackra bilder 🙂

 • alltså det går ju o ta mänger me bilder så himla vackert där har ja inte varit

 • Sååå vackra och härliga bilder!! Älskar färgerna i dem :’D

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *