Uppdaterat 2023-01-22

Här kommer ett otroligt efterfrågat inlägg: Min ultimata guide till vad man kan se och göra på Gotland.


Gotland är utan tvekan en av mina favoritplatser på jorden. Jag reser dit minst en gång om året – om inte mer. Får därför frågan med jämna mellanrum om inte jag kan tipsa om saker att se och göra på Gotland. Klart jag kan det. Har därför samlat 35 av min favoriter i den här listan.

Jag insåg ganska fort att det här inlägget skulle bli otroligt långt så har delat upp platserna i restauranger och kaféer, utsiktsplatser, badplatser, ödekyrkor, raukar, butiker samt ett par övriga grejer. Jag hoppas du hittar några grejer på listan som du känner att du vill se och göra nästa gång du är på Gotland.


RESTAURANGER OCH KAFÈER PÅ GOTLAND1. Crêperie & Logi Visby

Inne i Visby ligger Crêperiet, eller “Creppan” som många kallar det för. De serverar både söta crêpes och galetter med mer matig topping. Är du i Visby måste du besöka Crêperiet. Så enkelt är det.

Hitta hit
Wallers Plats 3, 621 56 VisbyCrêperie och Logi Visby - 35 platser du inte får missa på Gotland


2. Surflogiet

I närheten av Tofta ligger detta urmysiga ställe på stranden intill havet. Utöver den fantastiska miljön på Surflogiet är miljötänket ständigt närvarande och maten lagas främst på Gotländska råvaror och det mesta är veganskt. Utöver maten kan man även hyra kajaker och SUPar, eller testa på aktiviteter som yoga och gå på slackline.

Hitta hit
Eskelhem Toftavägen 374, 622 66 Gotlands ToftaSurflogiet


3. Rute Stenugnsbageri

Ett ställe i Rute på norra Gotland som antagligen blivit otroligt upphypeat genom Alex Schulman. Med all rätt dock eftersom att det är ett otroligt mysigt litet ställe.

Hitta hit
Rute Risungs 217, 62458 LärbroRute Stenugnsbageri - 35 platser du inte får missa på Gotland


4. Kutens Bensin / Crêperie Tati

Ute på Fårö ligger detta crêperie som enbart kan beskrivas som ett skrotparadis. Kutens bensin är ett ställe fyllt med gamla bilar och diverse skrot, och mitt i detta ligger själva crêperiet. Otroligt unik miljö, och fantastisk god mat. Kan det bli bättre?

Hitta hit
Fårö Broskogs 1156, 624 66 FåröKutens Bensin - 35 platser du inte får missa på Gotland


5. Bungenäs Kalklada

På norra Gotland, mitt i ett naturreservat, ligger en gammal kalklada som numera är en restaurang. Otroligt mysigt ställe med fantastiskt god mat som helt klart är värd mödan att ta sig dit.

Hitta hit
Västra vägen, 624 64 FårösundBungenäs Kalklada


6. Bruna Dörren

I Ljugarn på Gotlands östra sida ligger denna härliga plats precis intill havet. Själva området är uppdelat och består av en restaurang med potatis-baserad meny, en reggaebar, ett glasscafé och från och med 2021 finns det även en thai wok. Du hör ju, det finns något för alla.

Hitta hit
Claudelins väg 5, 623 65 LjugarnBruna Dörren - 35 platser du inte får missa på Gotland


7. Sankt Hans Café

Otroligt mysig litet kafé i centrala Visby där man får sitta och fika mitt i en gammal kyrkoruin. Detta är helt klart en av mina favoriter av saker att se och göra på Gotland.

Hitta hit
S:t Hansplan 2, 621 56 VisbySankt Hans Café - 35 platser du inte får missa på Gotland


8. Kapitelhusgården

För dig som är intresserad av medeltiden är Kapitelhusgården i Visby en plats du bara måste besöka. Fruktansvärt mysig restaurang med medeltidstema där man både kan sitta inomhus, utomhus och nere i en källare där den enda ljuskällan är stearinljus.

Hitta hit
S:t Drottensgatan 8, 621 56 VisbyKapitelhusgården - 35 platser du inte får missa på Gotland


9. Våffelmagasinet

Ett annat tips i Ljugarn. Våffelmagasinet har under senare år seglat upp och blivit en sån där plats jag bara måste till när jag är på Gotland. De serverar våfflor i alla dess former, både söta och matiga.

Hitta hit
Strandridarevägen, 623 65 LjugarnVåffelmagasinet


10. Glassmagasinet

Glassmagasinet i Visby är ett måste om man besöker Gotland på sommaren, och så enkelt är det. De serverar inte mindre än 346 olika glassmaker. Vi tar det igen 346. Olika. Glassmaker. Helt otroligt.

Hitta hit
Skeppsbron 12, 621 57 VisbyGlassmagasinet

UTSIKTSPLATSER PÅ GOTLAND11. Högklint

Strax söder om Visby ligger denna fantastiska klippa med utsikt över havet. Tips är att åka hit vid solnedgången om man vill se solen försvinna ner vid horisonten.

Hitta hit
Högklint Utsiktsvägen, 622 61 Visby

12. Norderklint

Bästa utsiktsplatsen över Visby är utan tvekan från Norderklint precis bakom Visbys domkyrka.

Hitta hit
Norderklint, 621 56 VisbyNordeklint - 35 platser du inte får missa på Gotland


13. Hoburgen

På Gotlands sydspets ligger Hoburgen med den kända rauken Hoburgsgubben. Detta är även en av de få kullarna som finns på Gotland, och den har även en fantastiskt fin utsikt.

Hitta hit
Hoburgen, 623 30 BurgsvikHoburgen

BADPLATSER PÅ GOTLAND14. Nisseviken

Detta är en superfin, långgrund sandstrand på Gotlands västra sida i Havdem. Nisseviken är även känd på Gotland för att vara den strand där vattnet är som varmast.

Hitta hit
Näs Nisseviksvägen 28, 623 37 HavdhemNisseviken


15. Bläse Kalbrott

Ett superfint kalkbrott på norra Gotland som ytterst få känner till (det finns inte ens med på Google Maps!) men kör till Bläse Kalkbruk och följ skyltarna mot stenbrottet för att få en härlig badplats.

Hitta hit
Bläse kalkbrott, 624 60 LärbroBläse Kalkbrott - 35 platser du inte får missa på Gotland


16. Blå Lagunen

Gotlands antagligen mest kända kalkbrott – Blå Lagunen. Kalkbrottet ligger på norra Gotland och har fått namn efter sin fantastiskt vackra färg på vattnet.

Hitta hit
Blå Lagunen, 624 60 LärbroBlå lagunen


17. Sudersand

Denna långgrunda sandstrand är mångas favorit på Fårö. Den är fantastiskt härlig och hela miljön gör att man ibland glömmer bort att man faktiskt befinner sig i Sverige och inte någonstans i Karibien.

Hitta hit
Fårö Sudersand 4817, 624 67 FåröSudersand - 35 platser du inte får missa på Gotland


18. Smöjenbrottet

Detta är en badplats i en otroligt unik miljö. Det är ett gammalt kalkbrott med en övergiven fabriksbyggnad som man kan simma in i, men man bör tänka efter både en eller två gånger innan man gör det då det finns stor risk att man kan skada sig.

Hitta hit
Smöjenbrottet, 624 50 LärbroSmöjenbrottet

ÖDEKYRKOR PÅ GOTLAND19. Bara ödekyrka

Kyrkan i Bara byggdes på 1200-talet och övergavs helt under 1600-talet för att sedan restaureras under 1900-talet. Mycket av byggnaden finns dock kvar, och det är till och med möjligt att klättra upp för en smal trappa till “övervåningen”.

Hitta hit
Bara ödekyrka, 622 58 RomaklosterBara ödekyrka - 35 platser du inte får missa på Gotland


20. S:t Hans och S:t Per

Dessa två kyrkor byggdes bredvid varandra på 1200-talet och stora delar av dem revs under 1600-talet.

Hitta hit
S:t Hansgatan 18, 621 57 VisbyS:t Hans och S:t Per


21. Elinghems ödekyrka

Även detta är en ruin som övergavs under 1600-talet. I denna ödekyrka finns fortfarande det medeltida dopfuntet kvar, och även här kan man gå uppför en trappa och komma upp till “övervåningen”.

Hitta hit
Hangvar Elinghem, 624 54 LärbroElinghems ödekyrka - 35 platser du inte får missa på Gotland

RAUKAR PÅ GOTLAND22. Folhammar

Strax norr om Ljugarn ligger raukområdet Folhammar med flertalet mäktiga raukar. Det finns även flertalet grillplatser på området som passar perfekt om man vill ha en picknick.

Hitta hit
Folhammar raukfält, 623 65 LjugarnFolhammar - 35 platser du inte får missa på Gotland


23. Langhammars raukområde

Ute på Fårö ligger Langhammars raukområde där det finns flertalet raukar som är så höga som 8-10 meter.

Hitta hit
Langhammars raukområde, 624 66 FåröLanghammar - 35 platser du inte får missa på Gotland


24. Asundens raukfält

På norra Gotland ligger detta något svårtillgängliga raukfält som tidigare varit ett militärt område. Då det är så pass svårtillgängligt innebär det också att man slipper en miljon turister så tycker helt klart det är värt omvägen dit.

Hitta hit
Asundens raukfält, 624 53 LärbroAsundens raukfält


25. Hoburgsgubben

En av Gotlands mest kända raukar är den så kallade Hoburgsgubben på Gotlands sydspets. Kanske inte superspännande egentligen, men det är en känd sevärdhet man måste bocka av på listan med saker att se och göra på Gotland. Sen är ju omgivningen runt omkring helt magisk.

Hitta hit
Hoburgsgubben, 623 30 BurgsvikHoburgsgubben


26. Lergravsporten

På norra Gotland ligger raukområdet Lergrav med den mäktiga rauken Lergravsporten. Just denna rauk har en speciell plats i mitt hjärta då det var här min man gick ner på knä och friade.

Hitta hit
Lergravsporten, 624 58 LärbroLergravsporten - 35 platser du inte får missa på Gotland

BUTIKER PÅ GOTLAND27. Kränku

Detta är min absoluta favoritbutik på Gotland. Kränku i Visby är främst en kaffe- och tehandel och i och med att jag är en tefantast köper jag alltid flera kilo te när jag är där. De säljer även en massa fint till hemmet, samt är återförsäljare till flera Gotländska varumärken.

Hitta hit
S:t Hansplan 4, 621 56 VisbyKränku - 35 platser du inte får missa på Gotland


28. Krusmyntagården

Letar du efter goda kryddor och oljor till matlagning kan du sluta leta och åka till Krusmyntagården för de har ALLT!

Hitta hit
Krusmyntavägen 4, 622 76 VisbyKrusmyntagården - 35 platser du inte får missa på Gotland


29. Överstekvarn Chili

Detta är en gotländsk chiliodling med en gårdsbutik där man kan hitta i princip allt man kan ha chili i. En personlig favorit är deras dessertsås med chili och hallon som är magiskt god att ha på glass.

Hitta hit
Lummelunda Lummelundsbruk 102, 621 71 VisbyÖverstekvarn Chilli


30. Lyckliga Gården

Vet knappt ens hur jag ska beskriva denna plats. Det är i alla fall en fantastiskt vacker gård i Eksta som är en kombinerad butik som säljer designprylar, ett kafé, en loppis och en hönsgård. Allt på en och samma gång helt enkelt i en härlig röra.

Hitta hit
Eksta Bopparve 151, 623 54 KlintehamnLyckliga Gården


31. StyleMood

Fantastiska Johanna har i flera år drivit butiken StyleMood som säljer en massa fin inredning med stort fokus på hållbarhet och Gotländskt hantverk.

Hitta hit
Sanda Lekarve 701, 623 79 KlintehamnStyleMood - 35 platser du inte får missa på Gotland

ANDRA FINA PLATSER PÅ GOTLAND32. Fiskargränd

Letar du efter en fotogenisk plats i Visby är det Fiskargränd du ska till. Denna söta lilla gränd är otroligt charmig, och på sommaren växer hundratals rosor längs med husfasaderna.

Hitta hit
Fiskargränd, 621 55 VisbyFiskargränd - 35 platser du inte får missa på Gotland


33. Furillen

På norra Gotland ligger denna häftiga miljö. Det har tidigare bedrivits kalkstensindustri här, men de gamla lokalerna är numera ett mycket exklusivt hotell. Miljön runt om är dock öppen för alla, och många modefotograferingar och musikvideoinspelningar har skett här.

Hitta hit
Rute Furilden, 624 58 LärbroFurillen


34. Etelhems krukmakeri

I Etelhem finns ett charmigt litet krukmakeri – där man även kan få testa på att dreja själv.

Hitta hit
Etelhems krukmakeri, 623 74 StångaEtelhems krukmakeri


35. Almedalen

Sista punkten på min lista med saker att se och göra på Gotland är Almedalen. Den är väl kanske mest känd för Almedalsveckan, men är en fantastiskt fin liten oas resten av året.

Hitta hit
Birgers gränd 7, 621 56 VisbyAlmedalen


Karta över saker att se och göra på GotlandMer från Gotland

14 mysiga Airbnb-boenden på Gotland | Därför ska du resa till Gotland i sommar


Resedagböcker från Gotland

Visby 2022 | Gotland 2021 | Gotland augusti 2020 | Gotland juli 2020 | Medeltidsveckan på Gotland 2019 | Gotland 2019 | Gotland september 2018 | Gotland juli 2018Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

32 kommentarer

 1. Det här inlägget kommer precis lagom. Jag har aldrig varit på Gotland, men det kommer att bli en dag i Visby i sommar. Toppen med lite tips på matställen då 🙂

 2. Nog blirman resesugen! Tyvärr är jag inte vaccinerad så jag ska inte åka än, men snart måste det väl vara min tur 🤩

  1. Men eller hur! Som det ser ut just nu kommer inte jag bli erbjuden vaccin förrän augusti-september så kommer resa lite smått inom Sverige ändå i sommar, men på ett så smittsäkert sätt som möjligt 🙂

 3. Vilket härligt inlägg! Stort tack!Har varit en del på Gotland och olika delar inklusive Fårö under årens lopp . En hel del kände jag igen och har besökt och en hel del var för mig nytt. Jättefina bilder också.

 4. ÄLSKAR Gotland! Var för längesen man var där! Man skulle vilja ladda ner detta inlägg tills man åker dit, haha! 😀

 5. du har inte varit på stylemood eller? Så massa fina saker hon är så duktig med affären
  så fina bilder är så himla fint inne i visby

 6. Satt och tänkte på tiden när brorsan pluggade på Gotland i 3år, tittade på gamla bilderna fr. då och kom å tänkte på dig faktiskt… skuttade in här nu och så bestämmer jag mig att fasiken att jag inte skall dra till Gotland igen och hyra en bil ett par dagar å upptäcka vissa ställen som du har skrivit om nu =D
  ha det super och TREVLIG fortsatt HELG!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *