Swedish Passport

Se och göra på Gotland | 35 tips

Publicerat: 2021-06-12 | Uppdaterat: 2024-07-16

Här kommer ett otroligt efterfrågat inlägg: Min ultimata guide till vad man kan se och göra på Gotland.

Gotland är utan tvekan en av mina favoritplatser på jorden. Jag reser dit minst en gång om året – om inte mer. Jag får därför frågan med jämna mellanrum om inte jag kan tipsa om saker att se och göra på Gotland. Klart jag kan det! Jag har därför samlat 35 av min favoriter i den här listan.

Jag insåg ganska fort att det här inlägget skulle bli otroligt långt så har delat upp platserna i restauranger och kaféer, utsiktsplatser, badplatser, ödekyrkor, raukar, butiker samt ett par övriga grejer. Jag hoppas du hittar några grejer på listan som du känner att du vill se och göra nästa gång du är på Gotland.

Se och göra på Gotland | Restauranger och kaféer

1. Crêperie & Logi Visby

Inne i Visby ligger Crêperiet, eller “Creppan” som många kallar det för. De serverar både söta crêpes och galetter med mer matig topping. Är du i Visby måste du besöka Crêperiet. Så enkelt är det.

Hitta hit
Wallers Plats 3, 621 56 Visby

Crêperie & Logi Visby

2. Surflogiet

I närheten av Tofta ligger detta urmysiga ställe på stranden vid havet. Utöver den fantastiska miljön på Surflogiet är miljötänket ständigt närvarande och maten lagas främst på Gotländska råvaror och det mesta är veganskt. Utöver maten kan man även hyra kajaker och SUPar, eller testa på aktiviteter som yoga och gå på slackline.

Hitta hit
Eskelhem Toftavägen 374, 622 66 Gotlands Tofta

Surflogiet

3. Rute Stenugnsbageri

Ett otroligt mysigt ställe i Rute på norra Gotland. Här serveras enklare måltider, fika och hembakat bröd. MUMS!

Hitta hit
Rute Risungs 217, 62458 Lärbro

Rute Stenugnsbageri

4. Kutens Bensin / Crêperie Tati

Ute på Fårö ligger detta crêperie som enbart kan beskrivas som ett skrotparadis. Kutens bensin är ett ställe fyllt med gamla bilar och diverse skrot, och mitt i detta ligger själva crêperiet. Otroligt unik miljö, och fantastisk god mat. Kan det bli bättre?

Hitta hit
Fårö Broskogs 1156, 624 66 Fårö

Kutens Bensin / Crêperie Tati

5. Bungenäs Kalklada

På norra Gotland, mitt i ett naturreservat, ligger en gammal kalklada som numera är en restaurang. Otroligt mysigt ställe med fantastiskt god mat som helt klart är värd mödan att ta sig dit.

Hitta hit
Västra vägen, 624 64 Fårösund

Bungenäs Kalklada

6. Bruna Dörren

I Ljugarn på Gotlands östra sida ligger denna härliga plats precis intill havet. Själva området är uppdelat och består av en restaurang med potatis-baserad meny, en karibisk bar, ett glasscafé och en thai wok. Du hör ju, det finns något för alla.

Hitta hit
Claudelins väg 5, 623 65 Ljugarn

Bruna Dörren

7. Sankt Hans Café

Otroligt mysig litet kafé i centrala Visby där man får sitta och fika mitt i en gammal kyrkoruin. 

Hitta hit
S:t Hansplan 2, 621 56 Visby

Sankt Hans Café

8. Våffelmagasinet

Ett annat tips i Ljugarn. Våffelmagasinet har under senare år seglat upp och blivit en sån där plats jag bara måste till när jag är på Gotland. De serverar våfflor i alla dess former, både söta och matiga.

Hitta hit
Strandridarevägen, 623 65 Ljugarn

Våffelmagasinet

9. Kapitelhusgården

För dig som är intresserad av medeltiden är Kapitelhusgården i Visby en plats du bara måste besöka. Fruktansvärt mysig restaurang med medeltidstema där man både kan sitta inomhus, utomhus och nere i en källare där den enda ljuskällan är stearinljus. Extra plus att gå hit under Medeltidsveckan.

Hitta hit
S:t Drottensgatan 8, 621 56 Visby

Mjöd på Kapitelhusgården

10. Glassmagasinet

Glassmagasinet i Visby är ett måste om man besöker Gotland på sommaren, och så enkelt är det. De serverar inte mindre än 356 olika glassmaker. Vi tar det igen 356. Olika. Glassmaker. Helt otroligt.

Hitta hit
Skeppsbron 12, 621 57 Visby

Glassmagasinet

Se och göra på Gotland | Utsiktsplatser

11. Högklint

Strax söder om Visby ligger denna fantastiska klippa med utsikt över havet. Tips är att åka hit vid solnedgången om man vill se solen försvinna ner vid horisonten.

Hitta hit
Högklint Utsiktsvägen, 622 61 Visby

Högklint

12. Hoburgen

På Gotlands sydspets ligger Hoburgen med den kända rauken Hoburgsgubben. Detta är även en av de få kullarna som finns på Gotland, och den har även en fantastiskt fin utsikt.

Hitta hit
Hoburgen, 623 30 Burgsvik

Utsikt från Hoburgen

13. Norderklint

Bästa utsiktsplatsen över Visby är utan tvekan från Norderklint, precis bakom Visbys domkyrka.

Hitta hit
Norderklint, 621 56 Visby

Utsikt över hustaken i Visby på Gotland

Se och göra på Gotland | Badplatser

14. Nisseviken

Detta är en superfin, långgrund sandstrand på Gotlands västra sida. Nisseviken är även känd på Gotland för att vara den strand där vattnet är som varmast.

Hitta hit
Näs Nisseviksvägen 28, 623 37 Havdhem

Nisseviken

15. Bläse Kalbrott

Ett superfint kalkbrott på norra Gotland som ytterst få känner till (det finns inte ens med på Google Maps!) men kör till Bläse Kalkbruk och följ skyltarna mot stenbrottet för att få en härlig badplats.

Hitta hit
Bläse kalkbrott, 624 60 Lärbro

Bläse Kalbrott

16. Blå Lagunen

Gotlands antagligen mest kända kalkbrott – Blå Lagunen. Kalkbrottet ligger på norra Gotland och har fått namn efter sin fantastiskt vackra färg på vattnet.

Hitta hit
Blå Lagunen, 624 60 Lärbro

Blå Lagunen

17. Sudersand

Denna långgrunda sandstrand är mångas favorit på Fårö. Den är fantastiskt härlig och hela miljön gör att man ibland glömmer bort att man faktiskt befinner sig i Sverige och inte någonstans i Karibien.

Hitta hit
Fårö Sudersand 4817, 624 67 Fårö

Sudersand

18. Smöjenbrottet

Detta är en badplats i en otroligt unik miljö. Det är ett gammalt kalkbrott med en övergiven fabriksbyggnad som man kan simma in i, men man bör tänka efter både en eller två gånger innan man gör det då det finns stor risk att man kan skada sig.

Hitta hit
Smöjenbrottet, 624 50 Lärbro

Kalkbrott i Smöjen

Se och göra på Gotland | Ödekyrkor

19. Bara ödekyrka

Kyrkan i Bara byggdes på 1200-talet och övergavs helt under 1600-talet för att sedan restaureras under 1900-talet. Mycket av byggnaden finns dock kvar, och det är till och med möjligt att klättra upp för en smal trappa till “övervåningen”.

Hitta hit
Bara ödekyrka, 622 58 Romakloster

Bara ödekyrka

20. Elinghems ödekyrka

Även detta är en ruin som övergavs under 1600-talet. I denna ödekyrka finns fortfarande det medeltida dopfuntet kvar, och även här kan man gå uppför en trappa och komma upp till “övervåningen”.

Hitta hit
Hangvar Elinghem, 624 54 Lärbro

Elinghems ödekyrka​

21. S:t Hans och S:t Per

Dessa två kyrkor byggdes bredvid varandra på 1200-talet och stora delar av dem revs under 1600-talet.

Hitta hit
S:t Hansgatan 18, 621 57 Visby

S:t Hans och S:t Per

Se och göra på Gotland | Raukar

22. Folhammar

Strax norr om Ljugarn ligger raukområdet Folhammar med flertalet mäktiga raukar. Det finns även flertalet grillplatser på området som passar perfekt om man vill ha en picknick.

Hitta hit
Folhammar raukfält, 623 65 Ljugarn

Raukar i Folhammar

23. Langhammars raukområde

Ute på Fårö ligger Langhammars raukområde där det finns flera raukar som är så höga som 8-10 meter.

Hitta hit
Langhammars raukområde, 624 66 Fårö

Langhammars raukområde

24. Asundens raukfält

På norra Gotland ligger detta något svårtillgängliga raukfält som tidigare varit ett militärt område. Då det är svårare att ta sig till innebär det också att man slipper en miljon turister så tycker helt klart det är värt omvägen dit.

Hitta hit
Asundens raukfält, 624 53 Lärbro

Asundens raukfält

25. Lergravsporten

På norra Gotland ligger raukområdet Lergrav med den mäktiga rauken Lergravsporten. Just denna rauk har en speciell plats i mitt hjärta då det var här min man gick ner på knä och friade.

Hitta hit
Lergravsporten, 624 58 Lärbro

Förlovning vid Lergravsporten

26. Hoburgsgubben

En av Gotlands mest kända raukar är den så kallade Hoburgsgubben på Gotlands sydspets. Kanske inte superspännande egentligen, men det är en känd sevärdhet man måste bocka av på listan med saker att se och göra på Gotland. Sen är ju omgivningen runt omkring helt magisk.

Hitta hit
Hoburgsgubben, 623 30 Burgsvik

Hoburgsgubben

Se och göra på Gotland | Butiker

27. Kränku

Detta är min absoluta favoritbutik på Gotland. Kränku i Visby är främst en kaffe- och tehandel och eftersom att jag är en tefantast köper jag alltid flera kilo te när jag är där. De säljer även en massa fint till hemmet, samt är återförsäljare till flera Gotländska varumärken.

Hitta hit
S:t Hansplan 4, 621 56 Visby

Kränku

28. Krusmyntagården

Letar du efter goda kryddor och oljor till matlagning kan du sluta leta och åka till Krusmyntagården för de har ALLT!

Hitta hit
Krusmyntavägen 4, 622 76 Visby

Krusmyntagården på Gotland​

29. Överstekvarn Chili

Detta är en gotländsk chiliodling med en gårdsbutik där man kan hitta i princip allt man kan ha chili i. En personlig favorit är deras dessertsås med chili och hallon som är magiskt god att ha på glass.

Hitta hit
Lummelunda Lummelundsbruk 102, 621 71 Visby

Överstekvarns chiliodling​

30. Lyckliga Gården

Vet knappt ens hur jag ska beskriva denna plats. Det är i alla fall en fantastiskt vacker gård i Eksta som är en kombinerad butik som säljer designprylar, ett kafé, en loppis och en hönsgård. Allt på en och samma gång i en härlig röra.

Hitta hit
Eksta Bopparve 151, 623 54 Klintehamn

Lyckliga Gården i Eksta

31. StyleMood

Fantastiska Johanna har i flera år drivit butiken StyleMood som säljer en massa fin inredning med stort fokus på hållbarhet och Gotländskt hantverk.

Hitta hit
Sanda Lekarve 701, 623 79 Klintehamn

StyleMood

Se och göra på Gotland | Andra fina platser

32. Fiskargränd

Letar du efter en fotogenisk plats i Visby är det Fiskargränd du ska till. Denna söta lilla gränd är otroligt charmig, och på sommaren växer hundratals rosor längs med husfasaderna.

Hitta hit
Fiskargränd, 621 55 Visby

Fiskargränd

33. Furilden / Furillen

På norra Gotland ligger denna häftiga miljö. Det har tidigare bedrivits kalkstensindustri här, men de gamla lokalerna är numera ett mycket exklusivt hotell. Miljön runt om är dock öppen för alla, och många modefotograferingar och musikvideoinspelningar har skett här.

Hitta hit
Rute Furilden, 624 58 Lärbro

Unika hotell i Sverige, Fabriken Furillen

34. Etelhems krukmakeri

I Etelhem finns ett charmigt litet krukmakeri – där man även kan få testa på att dreja själv.

Hitta hit
Etelhems krukmakeri, 623 74 Stånga

Etelhems krukmakeri

35. Almedalen

Sista punkten på min lista med saker att se och göra på Gotland är Almedalen. Den är väl kanske mest känd för Almedalsveckan, men är en fantastiskt fin liten oas resten av året.

Hitta hit
Birgers gränd 7, 621 56 Visby

Almedalen
Karta över 35 saker att se och göra på Gotland

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

32 Kommentarer

 • gotland är ju magiskt 😍😍 wow!

 • Satt och tänkte på tiden när brorsan pluggade på Gotland i 3år, tittade på gamla bilderna fr. då och kom å tänkte på dig faktiskt… skuttade in här nu och så bestämmer jag mig att fasiken att jag inte skall dra till Gotland igen och hyra en bil ett par dagar å upptäcka vissa ställen som du har skrivit om nu =D
  ha det super och TREVLIG fortsatt HELG!

  • Haha men nej så roligt att höra! Håller tummarna för att du kommer iväg till Gotland i sommar! 🙂

 • Så mange fine steder og tips 😍

 • du har inte varit på stylemood eller? Så massa fina saker hon är så duktig med affären
  så fina bilder är så himla fint inne i visby

  • Jag har varit på StyleMood en massa gånger och shoppat, och det är faktiskt en av de platser jag tipsar om i inlägget 🙂

 • ÄLSKAR Gotland! Var för längesen man var där! Man skulle vilja ladda ner detta inlägg tills man åker dit, haha! 😀

 • åh nu vill jag ju ännu mer till gotland 😀

 • Så otroligt bra tips och så mysiga ställen!

 • Även om jag inte ska till Gotland, så var det roligt att genom dina bilder och text, få lite nya tips och fina minnen.
  Ha det bra!

 • Vilket härligt inlägg! Stort tack!Har varit en del på Gotland och olika delar inklusive Fårö under årens lopp . En hel del kände jag igen och har besökt och en hel del var för mig nytt. Jättefina bilder också.

  • Åh men tack så hemskt mycket! Upptäcker ärligt talat alltid något nytt varenda gång jag är på Gotland 🙂

 • Vill så gärna besöka Gotland någongång! 🙂

 • Det ser så fint ut på Gotland , som jag vill resa dit 🌸

 • Nog blirman resesugen! Tyvärr är jag inte vaccinerad så jag ska inte åka än, men snart måste det väl vara min tur 🤩

  • Men eller hur! Som det ser ut just nu kommer inte jag bli erbjuden vaccin förrän augusti-september så kommer resa lite smått inom Sverige ändå i sommar, men på ett så smittsäkert sätt som möjligt 🙂

 • Det här inlägget kommer precis lagom. Jag har aldrig varit på Gotland, men det kommer att bli en dag i Visby i sommar. Toppen med lite tips på matställen då 🙂

  • Det är verkligen en magiskt plats så håller tummarna för att du får möjlighet att resa dit en dag 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *