Swedish Passport

Raukar och kalkbrott på norra Gotland | Resedagbok

Publicerat: 2021-07-21 | Uppdaterat: 2023-01-23

Vi tuffar på med mina resedagböcker från Gotland!

Den här gången blir det del tre av resan och under de dagarna besökte vi bland annat ett helt gäng raukar och kalkbrott på norra Gotland. Ja, och sen hann vi ju med ett litet frieri också.

RESEDAGBOK GOTLAND | DAG 5 | 8 JULI 2021

Asundens raukfält

Vi började dagen med att besöka Asundens raukfält. Tidigare var Asunden ett militärt område och stängt för allmänheten, men idag är det fritt fram att besöka. Jag hade läst innan att man inte fick parkera vid sidan av vägen då “det kan smälla högt” eftersom att det finns “risk för gamla granater som ligger kvar i området”. Så gissa om jag var nojjig i början, haha. Det måste dock ha varit gammal information jag läste med tanke på att det inte fanns en enda skylt om granater. Hade det funnits en risk hade det ju kryllat av varningsskyltar tänker jag.

När rädslan över att råka kliva på en granat hade lagt sig kunde vi njuta av de mäktiga raukarna. Det är inte helt lätt att ta sig till Asundens raukfält då man behöver köra på snirkliga grusvägar i skogen, men väl värt resan. Området är fantastiskt fint och man slipper en miljon turister som det brukar vara vid de mer populära raukfälten på Gotland.

Asundens raukfält

Förlovning vid Lergravsporten

Efter Asunden bar det av till ytterligare ett raukfält. Jag hade nämligen sett en bild av rauken Lergravsporten och ville dit. Helt plötsligt hamnade fokus på något helt annat än att titta på raukar då sambon gick ner på knä och friade. Var minst sagt chockad.

Har skrivit ett helt inlägg om frieriet om du vill veta mer: Förlovning vid Lergravsporten

Lergravsporten på Gotland
Förlovning vid Lergravsporten

Lunch på Bungenäs kalkladan

Något omtumlad av alla känslor efter frieriet åkte vi sedan vidare mot Bungenäs för att äta lunch i Bungenäs kalkladan. För att ta sig dit måste man parkera bilen på en parkeringsplats och sedan promenera drygt en kilometer i ett naturreservat vid ett gammalt kalkbrott. Helt klart värt det då Bungenäs kalkladan inte bara är superfin, utan bjuder på fantastiskt god mat! Jag menar hur gott låter inte en sallad bestående av buffelmozzarella, tomat, kronärtskocka, libbsticka, marconamandel, syrad olivolja och grönkål? Mums!

Bungenäs Kalklada

Bubbel i Bungenäs kalkbrott

Vi fortsatte våra äventyr bland raukar och kalkbrott på norra Gotland med en promenad kring Bungenäs kalkbrott. Vi gick även upp på Kuylens backe där vi skålade med medtaget alkoholfritt bubbel för att fira vår förlovning. Tänk att jag på morgonen hade ifrågasatt varför sambon skulle ha med sig en egen ryggsäck då jag tyckte det räckte med att ta med min. Utan en aning om att han gick och bar omkring på bubbel och väntade på rätt ögonblick att fria, haha.

Bungenäs

Rute Stenugnsbageri

Efter det bar det av till Rute Stenugnsbageri. Vi hade ju ätit frukost där ett par dagar tidigare så den här gången stannade vi inte och åt utan köpte enbart med oss lite fika då planen var att bada på eftermiddagen.

Bad i Bläse kalkbrott

Därefter åkte vi norrut mot Bläse kalkbrott. Det finns flera kalkbrott på Gotland som man kan bada i och det kändaste är utan tvekan Blå Lagunen dit turisterna flockas. Bläse ligger bara 12 kilometer därifrån och var betydligt lugnare. Det var nämligen bara vi och ett sällskap till där. Måste därför säga att jag helt klart föredrar Bläse framför Blå Lagunen, även om Smöjenbrottet som vi besökte för två år sedan fortfarande är min personliga favorit när det kommer till kalkbrott på Gotland.

Från kalkbrottet i Bläse går det en liten järnväg där man förr i tiden fraktade stenarna, men nu kan man promenera längs med den och komma till Bläse kalkbruksmuseum. Vi skippade museet den här gången och fokuserade istället på att bada och och äta de medköpta bullarna från Rute Stenugnsbageri. Kan meddela att jag uppskattade badet betydligt mer än Stina, haha.

Bläse Kalbrott

Middag på Gotlandsvåfflan

När det började närma sig middagstid packade vi ihop vara saker och åkte vidare för middag på Gotlandsvåfflan. Jag har aldrig ätit där innan men lär absolut vilja göra det igen då våfflorna var fantastiskt goda. Precis som på Våffelmagasinet vi åt på två dagar innan kan man välja på matigare våfflor och sötare våfflor, och för mig blev det en söt våffla med namn “Rauki Raud”. Raukar (och kalkbrott) var ju ändå lite av temat den här dagen på norra Gotland, haha.

Krusmyntagården

Efter middagen åkte vi tillbaka mot huset för att lämna bilen där och sedan promenera ner till Krusmyntagården. Vi bodde mindre än en kilometer därifrån och hade dagen innan varit där men vänt då det var långa köer och spöregn. Den här gången kunde vi bara gå rakt in i butiken och köpa på oss en årsförbrukning av kryddor och oljor.

Vi passade även på att ta en liten omväg på vägen hem med en promenad längs med stranden.

RESEDAGBOK GOTLAND | DAG 6 | 9 JULI 2021

Vilodag i huset med lunch på Krysmyntagården

På vår sjätte dag på Gotland lämnade jag, hör och häpna, knappt huset. Min sambo och min pappa var sugna på en golfrunda så medan de åkte iväg på den stannade jag, min mamma och Stina i huset. Jag läser två sommarkurser och behövde göra klart en turismvetenskapsuppgift, Stina var i stort behov av en vilodag och min mamma var nog ärligt talat bara sugen på att slippa sitta i bilen en dag, haha. Vi tog i alla fall en promenad ner till Krusmyntagården (besök nummer tre den här resan för er som håller räkningen!) för att äta lunch, och det var det mest spännande som hände på hela dagen.

Karta över platserna vi besökte på Gotland

Resedagböcker från Gotland 2021

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Så himla vackra bilder och så bra roadtrip!! Verkligen bra upplägg och massa härliga stopp på vägen 😀 Bungenäs är ju verkligen fantastiskt och har just ätit den salladen med buffelmozzarella osv, SÅ god!! 😀

  • Åh men tack så hemskt mycket! Men alltså salladen var ju verkligen maaaagisk, eller ja, hela Bungenäs också i och för sig 😉

 • Så gøy! 😀 For et fint sted!

 • Vad trevligt att nu genom din fina resedagbok få följa med till Gotland. Har varit här en del förr (på 1990-talet) och även en hel del på Fårö. (Jo, vi var till Visby på en kryssning för ett par år sedan men det räknas liksom inte)
  Känner igen en del platser och andra inte alls och flera kalkbrott känner jag igen.
  Önskar dig en fortsatt fin sommar.
  kram

 • Åååååh WAOOOOOW<33 Tjusigt ställe att bli förlovad på!! Öland och Gotland är Öar som Sverige skall vara stolta över… båda är mysiga på sitt sätt men må ändå skriva här att kalken är det som gör deras natur så vackert =D

  • Åh men det var det ju verkligen! Personligen föredrar jag Gotland framför Öland alla dagar i veckan, men då har jag också bara i vuxen ålder varit på Öland på vintern så kan egentligen inte jämföra, haha 😉

 • Verkligen mycket härligt allting 😊💛

 • Vad mysigt det ser ut. Älskar Gotland det är så fint där. Stort grattis till förlovningen <3

 • Vilka fina dagar och vad mycket ni fick se. Vad mycket fint även vi bloggläsare fick se.
  Det är otroligt av mycket det finns att utforska på Gotland.
  Tack för att vi får vara med!

 • Nej men vilka MAGISKA bilder!

 • Men magisk plats att förlova sig på ❤️🌸stort grattis 🥂 ser underbart ut på Gotland jag vill oxå dit 🤍kram

  • Ja men det var det verkligen, tack så hemskt mycket 🙂 Håller tummarna för att du får besöka Gotland en dag! 🙂

 • Åh vilka härliga platser och jag älskar att bada i kalkbrott. Kramis <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *