Swedish Passport

Självplock med jordgubbar i Södertälje | Resedagbok

Publicerat: 2020-06-30 | Uppdaterat: 2024-02-18

I helgen bockade jag av något från sommarens bucket list: Plocka jordgubbar på ett självplock!

Jag vet inte i hur många år jag och min mamma pratat om att vi velat göra det. Men då jordgubbarna bara växer under en begränsad period har vi alltid lyckats vara för tidigt eller för sent ute när vi kommit på det. I år var jag dock fast besluten om att göra det. Så i april någon gång gjorde jag lite research kring olika självplock med jordgubbar i närheten och hittade Trädgårn Södertälje. Började följa dem på Instagram för att hålla mig uppdaterade när bären var redo att plockas och i helgen var det äntligen dags. Häng med!

Resedagbok Södertälje | 28 juni 2020

Trädgårn Södertälje

Jag hade läst att man ska vara där tidigt då det finns en risk att jordgubbarna tar slut under dagen. Så jag, min mamma och min partner in crime Mimmi gav oss iväg tidigt mot Södertälje och stod utanför gårdsbutiken 15 minuter innan de öppnade. Det var redan en hel del människor där, men vi passade på att utforska området lite. Utöver självplocket med jordgubbar kan man bland annat plocka rabarber, sallad och rädisor, samt hälsa på både får och höns. 

Hela trädgården är ett familjeföretag som är inne på femte generationen och jobbar mycket med integration för arbetslösa och nyanlända. Allt de odlar är även ekologiskt och KRAV-märkt. Ett himla bra ställe, helt enkelt.

Trädgårn Södertälje​
Trädgårn Södertälje​
Trädgårn Södertälje​
Trädgårn Södertälje​

Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje

Klockan 11 öppnade dörrarna till gårdsbutiken där man anmälde sig och blev tilldelad en rad jordgubbar att plocka på. Antingen kunde man ha med sig ett eget kärl att plocka i som vägdes innan, eller så fick man låna en låda från dem. Sedan fungerade det basically som lösviktsgodis. Man plockade tills man var nöjd och vägde sedan innehållet och betalade ett kilopris. Här kostade jordgubbarna 140 kronor kilot. Men då ska man ju tänka på att de både är ekologiska och närodlade, plus att man får en himla rolig aktivitet på köpet.

Vi plockade 2 liter var vilket tog ungefär en halvtimme. Inklusive en liten stagead fotografering på slutet, haha! Om jag äntligen har fått plocka jordgubbar på ett självplock ska det finns bilder på det och så enkelt är det.

Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje​
Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje​
Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje​
Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje​
Självplock med jordgubbar på Trädgårn Södertälje​

Kanalpromenad och våffellunch

Efter jordgubbsplockandet bestämde vi oss för att åka in till centrala Södertälje för att äta lite lunch. Vi tog en promenad längs med kanalen och hittade restaurangen Rosteriet där jag åt en belgisk våffla som var begravd under en massa gott. Efter lunchen tog vi en liten sväng inne på köpcentret Kringlan där jag passade på att uträtta tråkiga ärenden som att köpa ett nytt filter till köksfläkten, haha. 

Sedan åkte vi hem igen efter en lagom lång halvdagsutflykt. Du kanske kan gissa vilka som åt en massa jordgubbar med glass den kvällen!

Kanalpromenad och våffellunch​
Utsikt över Södertälje
Kanalpromenad och våffellunch​
Kanalpromenad och våffellunch​
Karta över platserna vi besökte i Södertälje

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

30 Kommentarer

 • Så fantastiskt härligt det ser ut! Mycket bra sommarutflykt, den aktiviteten skulle jag också vilja uppleva. Tack för ett inspirerande inlägg.
  Kram

  • Det var så himla mysigt, håller tummarna för att du också får testa på att plocka jordgubbar på ett självplock någon gång 🙂

 • Men åh!! Detta inlägg hade jag viljat sett tidigare när jag själv bodde där ? ?

 • Åhhh vad underbart och wow wow wow så fina bilder!!! ❤️ Kram

 • Så himla mysigt med självplock! Gjorde det förra eller förrförra året, dock var vi ute lite sent så var ganska urplockat men vi fick med oss en hel del! Så fina bilder 😀

 • Jepp =)… mina päron är grannar med en bondefamilj som har självplock av olika slag! Bland annat jorgubbar i säsong men även årstidernas olika primörer, frukter och blommor<3 Så jag har varit bortskämd med detta. Varenda krona är verkligen värt för det är så mycket arbete och kärlek bakom sånt där +att det smakar bättre *S*

 • Alltså ååhh så mysigt att plocka jordgubbar! Och eko dessutom, super ju! Vi har jordgubbsodling i närheten men de erbjuder tyvärr inte självplock.

 • Har aldrig plockat själv sådär, men vill definitivt göra det någon gång!

 • Att plocka jordgubbar på sommaren är nästan ett måste tycker jag, just själva grejen är ju så mysig! 😀 Verkade helt klart ha varit en lyckad tur till Södertälje tillsammans <3

 • Vi plockade alltid jordgubbar när jag var liten (då hatade jag det), men sedan dess har vi inte gjort det även om vi pratar om att göra det varje år. Får bli nästa år! Älskar alla härliga bilder också, ville säga det hehe!

 • Mysigt med självplock, har gjort det flera gånger kram

 • Men vilken mysig dag och härligt tips på utflykt! ❤️

 • Vad bra att få lite info av dig. Ska dit imorgon och plocka jordgubbar. Hoppas kunna gå loss lite med kameran jag också. Gubbar är så himla mkt sommar.

 • Åh vilka underbara bilder, så gott med jordgubbar och älskar din kjol 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *