Swedish Passport

REKLAM - Inlägget innehåller reklamlänkar

Tälta i Nynäshamn | Resedagbok

Publicerat: 2020-09-18 | Uppdaterat: 2024-06-15

Gissa vad? Jag har varit på tältäventyr igen!

Jag och Annie fick nämligen mersmak efter vår tältövernattning i Färnebofjärdens nationalpark och ville tälta igen. Denna gång åkte vi till Knappelskär i Lövhagens friluftsområde för att tälta strax utanför centrala Nynäshamn. Häng med på ett fantastiskt dygn vid havet.

RESEDAGBOK NYNÄSHAMN | DAG 1 | 4 SEPTEMBER 2020

Knappelskär - en udde i skärgården

Anledningen till att vi ville tälta utanför Nynäshamn var för att utforska Knappelskärsgrottan som ligger ute på halvön Knappelskär. Vi bestämde oss för att slå upp tältet ute på halvön då vi hoppades kunna fotografera grottan i soluppgången eller solnedgången.

Knappelskär - en udde i skärgården
Knappelskär - en udde i skärgården
Knappelskär - en udde i skärgården

Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan

När tältet var uppe lämnade vi all packning utom kamerorna och gav oss iväg för att hitta grottan. Tyvärr visade det sig att den var otroligt svårtillgänglig om man kom från land då man behövde klättra på flera vassa klippblock för att ta sig dit. Vi bestämde oss för att det inte var värt att ta några risker så vi gav upp grottplanerna. Men det gjorde ärligt talat inte så mycket i och med att det fanns en massa andra häftiga platser att se på Knappelskär.

Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan​
Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan​
Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan​
Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan​
Klippor och jakten på Knappelskärsgrottan​

Middag i solnedgången

När vi var nöjda med att fotografera klipporna gick vi tillbaka till vårt läger för att äta middag. Det kan vara så att min mat blev kall då jag behövde ta lite pauser för att fota eftersom solnedgångsljuset blev så himla fint.

Middag i solnedgången​
Middag i solnedgången​
Middag i solnedgången​
Middag i solnedgången​

Fika på berget

När solen försvann nere vid vattnet bestämde vi oss för att klättra upp på “berget” på halvön och njuta av solens sista strålar. Vi kokade upp lite tevatten och mumsade på naturgodis. Så mys.

Fika på berget​
Fika på berget​

RESEDAGBOK NYNÄSHAMN | DAG 2 | 5 SEPTEMBER 2020

En orolig natt i tältet

Jag skulle ju vilja säga att jag sov jättegott den här natten. Men då skulle jag ljuga. Det var nämligen några “skumma typer” som gick omkring ute på halvön strax efter att solen hade gått ner. De gjorde mig orolig vilket i sin tur gjorde det svårt att somna. Alltså egentligen gjorde de väl inget konstigare än att vara onyktra. Och kan lika gärna ha haft samma tanke som oss att kolla på solnedgången från berget men kommit för sent och gått strax efter det. Dock fick jag en så obehaglig känsla av tanken på att vi valt att tälta strax utanför stadskärnan i Nynäshamn och vårt tält låg så lättillgängligt så att vem som helst kunde ta sig dit. Det i kombination med att vi sov precis bredvid havet och vågorna överröstade alla eventuella fotsteg resulterade i alldeles för mycket katastroftänk. Nu var det ju som tur var två sällskap till som övernattade i närheten av oss. Annars hade jag nog ärligt talat packat ihop allt och åkt hem igen. Så efter några timmar kunde jag ändå lugna ner mig och somna. Intressant ändå att jag blev orolig för att det var människor där, samtidigt som jag blev lugn av att det var andra människor där. Knasigt.

Ändå en lärorik upplevelse då jag i framtiden aldrig kommer tälta igen på en allt för lättillgänglig plats och inte heller vid havet där vågorna överröstar alla andra ljud. Vi klev i alla fall upp när solen gick upp och satte oss och åt frukost nere på klipporna vid havet. Jag hade med mig kvarg och hallon som jag hade haft i frysen innan vi åkte så att den höll sig fräsch och kall tills att det var dags att äta den.

En orolig natt i tältet​
En orolig natt i tältet​
En orolig natt i tältet​

Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde

Vi bestämde oss för att packa ihop lägret efter frukost och gå tillbaka till bilen och lämna ryggsäckarna där, för att sedan ta med kamerorna på en liten upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde. Först behövde jag ju självklart be Annie ta några bilder på mig och min nya vandringsryggsäck. Det är en Haglöfs Ströva 55* som jag är så nöjd med och hoppas få användning för mycket framöver.

Lövhagens friluftsområde, där vi valde att tälta, ligger i alla fall söder om centrala Nynäshamn och erbjuder flera olika vandringsslingor och vackra rastplatser. Swimrun verkar också vara en populär grej här då det finns två slingor, en på 10 km och en på 5 km, där den riktigt äventyrliga kan blanda löpning på klippor med simning i havet. Kändes spontant inte som min grej, men det sa jag i och för sig också om att tälta för sisådär två-tre år sedan. Så vem vet.

Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​
Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​
Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​
Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​
Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​
Upptäcksfärd i Lövhagens friluftsområde​

Strandpromenaden i Nynäshamn

Det fanns ett litet fik bredvid parkeringen som vi tyckte såg mysigt ut. De öppnade dock inte förrän klockan 11:00 och klockan var 09:30 när vi var tillbaka vid bilen igen efter vår upptäcksfärd i friluftsområdet. Det kändes som för lång tid att vänta, men samtidigt för tidigt för att åka hemåt så vi bestämde oss för att ta en promenad längs med Strandvägen. Den går hela vägen från Nynäshamn ut till Lövhagen och då är sträckan lite mer än fyra kilometer. Vi vände dock strax efter 2,5 kilometer, vid Nynäshamns seglarsällskap.

Strandvägen är verkligen något man inte får missa om man är i Nynäshamn då den är oslagbart vacker! Vid vissa tillfällen fick jag till och med utlandskänsla med klipporna, vattnet och vägräcket. Det går superbra att promenera sträckan, men vill man ta bilen är det enkelriktat och man får bara köra från Nynäshamn ner till Lövhagen och ta en annan väg tillbaka.

Strandpromenaden i Nynäshamn​
Strandpromenaden i Nynäshamn​
Strandpromenaden i Nynäshamn​

Våfflor på Lövhagens kaffeservering och vandrarhem

Vi var tillbaka vid fiket, Lövhagens kaffeservering och vandrarhem, lagom till att de öppnade klockan 11:00 och beställde en varsin våffla. Det blev verkligen ett perfekt avslut på vårt lilla äventyr i Nynäshamns skogar innan vi rullade tillbaka mot Stockholm igen. Detta blir nog sista gången jag tältar för i år då det börjar bli riktigt kallt om nätterna, men jag har verkligen fått mersmak och planerar redan fler tältäventyr 2021.

Våfflor på Lövhagens kaffeservering och vandrarhem​
Våfflor på Lövhagens kaffeservering och vandrarhem​
Våfflor på Lövhagens kaffeservering och vandrarhem​
Karta över platserna vi besökte i Nynäshamn
*reklamlänk

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

34 Kommentarer

 • Vilka fantastiska bilder från er tur och er övernattning. Jag tycker ni var modiga som stannade kvar för jag är inte helt säker på att jag hade gjort det…

  • Åh, tack så mycket! Hade det varit andra omständigheter hade jag nog inte stannat kvar jag heller 🙂

 • Men åh så himla fin natur!!!! Förstår att det var obehagligt att sova när det var sådär… Tält är ju lite läskigt redan som det är, haha! Men tur det gick bra ändå 🙂

  • Jo men så tråkigt att det hände då jag var orolig över att det skulle vara läskigt första gången vi tältade, men sov så himla gott då så hade ju velat ha en lika härlig upplevelse den här gången 🙂

 • Men underbara bilder, ser helt magiskt ut i Nynäs, förstår att ni hoppade grottan,kram

 • åååh vad fint! ltåer så mysigt att tälta, har typ aldrig gjort det

 • Om man bortser från katastroftankarna så låter det som ett mysigt och lyckat äventyr! ? Gillar att du/ni är så duktiga på att uppleva nya platser hela tiden!

  • Åh så fint att höra, jag älskar ju att upptäcka nya platser så tar alla chanser jag får att ge mig iväg 😉

 • Välkommen till mina hemtrakter 🙂

  Alltså mat som är intaget precis intill vattnet, det smakar alltid så himla mycket godare än allt annat! Du tycks ha hittat en del av Nynäshamn som jag aldrig har utforskat, så tack för tipset!

  • Haha åh, tack så mycket! 🙂 Mat utomhus är ju ganska oslagbart, och kul att jag kunde visa upp en plats du inte varit på innan! 🙂

 • Men wow vad ni får uppleva! Och avslutet lät ju inte fel ❤️

 • Men jag dör vad mysigt!!! Älskar dina bilder <3 Kram

 • Så mysiga bilder, hänger en del i nynäs hehe 😛

  • Åh, tusen tack! Vill upptäcka mer av Nynäshamn, har i princip bara varit där för att åka till Gotland tidigare, haha 😉

 • Vilket otroligt vackert ställe!

 • Så himla underbara bilder <3 Jag hade nog också haft svårt för att somna om onyktra människor gick omkring utanför :O

  • Åh, tusen tack! Egentligen var de inte ens i närheten av vårt tält utan höll sig på stigen och var nog inte ute på halvön mer än 5-10 minuter, men det var tillräckligt för att skapa obehagskänslor. Otroligt lärorik upplevelse dock då jag vet vad jag ska undvika i framtiden! 🙂

 • Så otroligt härligt! Och mums vad gott med våfflor, nu blev man sugen 🙂

 • Så fina bilder, det är så mysigt att tälta! ? Vad bra att det var fler som tältade där så ni inte behövde lämna tidigare.

 • Åh, vad kul att återuppleva vårt äventyr igen via dina ord och bilder! Verkligen svårtillgänglig grotta från landsidan. Och de där skumma typerna, vad ska man säga… 😛 Bra äventyr i alla fall 😀 😀

  Mitt inlägg kommer på söndag 😛

 • Stort tack även för denna tur. Jag uppskattade verklignen er runda i Färnebofjärden Men just som du skriver skulle jag inte i rådande tider vågat att övernatta här i skogen. Men tur att det var andra där. Å andra sidan vet man ju inte vilka “grannar man får”. Förstår fullt och fast att det var svårt att varva ner och somna. Sedan med havet helt nära och vågornas brus.
  Väldigt vackra bilder blev det från ett vackert område.
  Och en bra ryggsäck är ju viktigt. Vet att jag också hade en “Haglöfs” förr som var med på en hel del vandringar i fjällen och när jag tågluffat.
  Nynäshamn besökte vi förra sommaren men i år blev det inget besök. Har inte varit så pigg på att åka kommunalt. Men det kommer ett nytt år.
  Fint att avsluta med promenad och våfflor.
  Önskar dig en fin helg.

  • Åh så kul att höra, tack så hemskt mycket för din fina kommentar! Har tänkt att ryggsäcken ska få hänga med på både vandringar och tågresor framöver så tror det kommer bli super! 🙂

 • Jag älskar hav och klippor. Dina vackra bilder är så njutbara. Det syns att du är proffs. Lite mindre imponerad är jag av att tälta. Jag är alldeles för bekväm av mig, så tält går bort!

  • Åh, men tack så hemskt mycket! Jag har själv varit ett riktigt betongbarn som avskytt allt som har med natur att göra tidigare, så man kan ju alltid ändra sig 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *