Swedish Passport

Utflykt till Howth & Trinity College | Resedagbok

Publicerat: 2024-03-02 | Uppdaterat: 2024-05-30

Den 19 oktober 2023 fyllde min pappa 60 år och vi var mitt i en födelsedagsresa till Dublin.

Det var dag tre på resan och vi passade på att ta tåget kustorten Howth samt besöka Trinity College. Dagen bjöd även på två pubbar, en italiensk restaurang samt en medeltida harpa och vackert manifest. Lite av varje, helt enkelt!

Resedagbok Dublin & Howth | Dag 3 | 19 Oktober 2023

Tågresa från Dublin till kustorten Howth

Efter skönsång, ballonger och frukost på hotellet promenerade vi ut i spöregnet till tågstationen Tara Street. Där köpte vi en tågbiljett för 5 euro per person, tur och retur till kustorten Howth på halvön Howth. Tågresan dit tog cirka 30 minuter.

Vi valde Howth just den här dagen då väderprognosen lovade en glimt av solen. Vilket inte kändes allt för lovande på förmiddagen när regnet öste ner. Fukt från regnet tog sig även in på insidan av min kameralins, så alla mina bilder från Howth ser ut att vara fotograferade med en analog kamera från 80-talet. Mindre optimalt.

Tågresa från Dublin till kustorten Howth
Tågresa från Dublin till kustorten Howth

Howth Castle

Väl framme i Howth promenerade vi i alla fall till Howth Castle. Ett slott man bara kunde se en liten bit av eftersom att stora delar var privat område. Men en vägg som påminde om Hogwarts vägde i alla fall upp.

Howth Castle​
Howth Castle​
Howth Castle​
Howth Castle​
Howth Castle​

Hamnen i Howth

Sedan promenerade vi ut på fiskepiren i hamnen och kikade in lite butiker och restauranger. Här började även solen göra oss sällskap. Men fukten inuti kameralinsen hängde kvar. 

Hamnen i Howth​
Hamnen i Howth​
Hamnen i Howth​
Hamnen i Howth​
Hamnen i Howth​

Lunch på Wrights Findlater

När det var dags för lunch hamnade vi på Wrights Findlater. Ett mysigt ställe med otroligt god mat. 

Lunch på Wrights Findlater
Lunch på Wrights Findlater
Lunch på Wrights Findlater

Kyrkoruinen St. Mary's Abbey

Finns det en ruin kommer jag besöka den. Och så enkelt är det. Så efter lunch promenerade vi till St. Mary’s Abbey. En fin ruin med anor från 1600-talet och utsikt över hamnen. Ruinen var dock låst, men man kunde kika in genom gallergrindarna.

Kyrkoruinen St. Mary's Abbey​
Kyrkoruinen St. Mary's Abbey​
Kyrkoruinen St. Mary's Abbey​

Howth Harbour Road

Promenaden fortsatte sedan bland Howths gulliga hus längs med kusten. Gillade verkligen Howth. Så mysig liten kustort som jag helt klart tycker man ska ta en utflykt till om man besöker Dublin. 

Utöver själva orten Howth erbjuder halvön Howth flera vandringsleder på klippor längs havet.

Howth Harbour Road​
Howth Harbour Road​

Trinity College i Dublin

Väl tillbaka i Dublin var vårt nästa stopp Trinity College som grundades 1592 och är därmed Irlands äldsta universitet. Så mäktiga och vackra byggnader! Blev ju nästan lite sugen på att börja plugga igen bara av att gå runt på området, haha.

Trinity College i Dublin​
Trinity College i Dublin​

The Book of Kells

Anledningen till att vi besökte Trinity College var för att vi bokat biljetter till The Book of Kells. Ska vara helt ärlig nu. Trots att jag gått igenom hela utställningen, läst all information och även sett själva boken The Book of Kells är jag inte helt hundra på vad det är, haha. Men någon form av ett 1200 år gammalt manifest. Med otroligt vackra detaljer.

The Book of Kells
The Book of Kells

Biblioteket på Trinity College

Anledningen till att vi egentligen var sugna på att se The Book of Kells var det som väntade efteråt – biblioteket på Trinity College. Om jag fick Hogwarts-vibes för andra gången den här dagen? Japp. Här finns alla böcker som publicerats av irländska förlag. Eller ja, har funnits. Trinity College Library håller nämligen på med en restaurering så större delen av böckerna hade plockats undan. Men otroligt mäktig byggnad oavsett. 

Här finns även den medeltida Brian Borus-harpan som användes som modell för Irlands vapensköld och för varumärket Guinness. Vi besökte ju Guinness Storehouse dagen innan och fick lära oss om harpan, så det var lite extra kul att få se den i verkligheten efter det.

Biblioteket på Trinity College​
Biblioteket på Trinity College​
Biblioteket på Trinity College​
Biblioteket på Trinity College​
Biblioteket på Trinity College​

Grafton Street

Sedan blev det en regnig liten promenad längs Grafton Street, Dublins shoppinggata. Ska väl inte påstå att det blev särskilt mycket shopping, men kul att se vilka de populära butikerna på Irland är liksom.

Grafton Street​

Bruxelles Traditional Irish Pub Dublin

Sedan blev det ett stopp på pubben Bruxelles som funnits sedan 1886. Den var även bandet Thin Lizzys stammisställe back in the days och deras sångare, Phil Lynott, står som staty utanför. Då pappa är ett stort Lizzy-fan var detta ett självklart stopp på den här resan.

Lynott är även begravd ute på Howth, så man kan absolut påstå att Thin Lizzy påverkat våra aktiviteter den här dagen.

Bruxelles Traditional Irish Pub Dublin​
Bruxelles Traditional Irish Pub Dublin​
Bruxelles Traditional Irish Pub Dublin​
Bruxelles Traditional Irish Pub Dublin​

Middag på La Caverna Restaurant and Wine Bar

När det var dags för middag tog vi oss tillbaka till Temple Bar-området och hittade den italienska restaurangen La Caverna som hade en supermysig källare. Och självklart skvallrades det att pappa fyllde år så personalen sjöng och bjöd på efterrätt, haha.

Deras pasta förresten, helt OTROLIG.

Middag på La Caverna Restaurant and Wine Bar​
Middag på La Caverna Restaurant and Wine Bar​

Merchant's Arch i Temple Bar

Kvällen avslutades sedan på den minst röjiga baren vi kunde hitta i Temple Bar. Vi hamnade på Merchant’s Arch som hade en trevlig trubadur, en ljudnivå som det faktiskt gick att prata i samt en cool trappa. 

Merchant's Arch i Temple Bar​
Merchant's Arch i Temple Bar​
Karta över platserna vi besökte i Dublin & Howth

Resedagböcker från Dublin & Howth 2023

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

18 Kommentarer

 • Åh vad kul med Howth! Vi tänkte åkt dit i somras men avstod just på grund av vädret. Det är ju enda nackdelen med Irland, att det så ofta är mulet och regnigt. Men vi var på Book of Kells istället och det var kul att läsa att du inte heller riktigt vet vad det är för då är jag inte ensam om det, ha ha 🙂 Vi var också mest där för att se biblioteket och blev lite besvikna när det knappt fanns några böcker där just nu.

  • Ja men så är det verkligen, får man se en glimt av solen på Irland kan man ju skatta sig lycklig 😉

 • Wow älskar gamla byggnader och ruiner! Gillar platser som känns lite mystiska

 • Wow så vackert!

 • Härligt att få återkomma till Howth som jag besökt två gånger. Gillar orten och också resan dit med tåg.
  Och så kära gamla Trinity College med alla dessa böcker, ett fantastiskt bibliotek, Har besökt detta ställe många gånger, en pärla i Dublin. Mechant’s Arch känner jag igen, fast det var ganska många år sedan jag var där.
  Tack för fina bilder och trevlig text, har gett mig fina minnen.
  Ha det bra!

 • Men hur fint! Ser verkligen ut som du skriver, blir verkligen liv i bilderna. Känns lite som att fotografier från förr kanske hade den magin på ett annat vis. Tur där med vattnet 🙂

  • Haha, vet inte om jag skulle kalla det tur då hälften av bilderna blev så blurriga att det inte var någon idé att spara dem 😉 Men tack snälla!

 • Vilka vackra bilder! Det biblioteket måste ha känts unreal, såg helt magiskt ut 😀

 • Vilken mysig kustort. Tråkigt att det var dåligt väder men jag tycker dina bilder blev jättefina 🙂
  Kram

 • Oj vilket stort bibliotek och trappan är verkligen häftig. Kramis <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *