Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-19

Helgen den 12-13 september åkte jag och sambon till Leksand för att gå på dop.


Det var sambons systerson som skulle döpas. Dopet skulle egentligen ha varit i maj men på grund av hur världen såg ut då flyttades det fram till nu i september istället. Vi kombinerade dopet med en weekend på Korstäppans herrgård och det var så mysigt att få hänga lite i Leksand också. En plats jag besökt så gott som varje år så länge jag kan minnas.


RESEDAGBOK LEKSAND | DAG 1 | 12 SEPTEMBER 2020Tågresa till Leksand

Resan till och från Leksand var dock i det knepigaste laget då de höll på med något underhållsarbete på ett tågspår. Tåget mellan Stockholm och Leksand brukar ta tre timmar, men nu tog det fem och på vägen dit fick vi ha längre byten i både Gävle och Borlänge, och på vägen hem hade vi långa byten i Borlänge, Ludvika och Västerås. Det kändes lite som att vi reste Sverige runt den helgen, men titta bara så glad jag var över att äntligen vara framme:

Dop i Leksands kyrka

Vi kom fram till Leksand ett par timmar innan dopet så vi passade på att få i oss lite lunch och checka in på boendet innan det var dags att gå till Leksands kyrka. Jag får alltid lite stresspåslag över att vara i kyrkor vid diverse ceremonier då jag har exakt noll koll på hur man beter sig i den miljön. Men dopet var verkligen så avslappnat och fint så jag kunde vara lugn, haha. Jag tycker det är så himla mysigt att vara i Dalarna, speciellt i samband med diverse högtider då det känns lite som att resa till “det riktiga Sverige”. Där har traditioner liksom fått leva kvar på ett helt annat sätt vilket jag tycker är så himla fint. Dopklänningen har till exempel burits av flera tidigare generationer och det var många av gästerna som kom till kyrkan iklädd folkdräkt.

Dopfikat efteråt hade de delat upp i olika grupper för att alla skulle kunna hålla avstånd så vi “ungdomar” (det vill säga alla under 30) var den sista gruppen som fick åka dit. Vi hängde i Hedens bystuga och det slutade med att det blev en helkväll med pizza och diverse lekar och tävlingar. Så kul!
RESEDAGBOK LEKSAND | DAG 2 | 13 SEPTEMBER 2020Weekend på Korstäppans Herrgård

Vi passade på att kombinera dopet med en herrgårdsweekend och hade bokat rum på Korstäppans Herrgård. Jag har aldrig bott där innan, men har ätit brunch där för ett par år sedan så visste redan innan att det var ett mysigt ställe. Vi spenderade ju dock inte supermycket tid på herrgården, men vi maxade verkligen frukosten och satt där i nästan tre timmar – från att de öppnade till att vi behövde gå till tåget. Sambons kusiner bodde också på Korstäppans Herrgård så frukosten blev ju extra härlig då vi fick sällskap av dem.

Tågresan hem var lika bökig som tågresan dit med en massa byten. Men vi fick i alla fall skjuts hem från stationen från mina föräldrar som också hade varit hundvakt till vår Stina under helgen. Jag var ifrån henne i mindre än 48 timmar och det är nästan lite orimligt hur mycket jag hann sakna henne under den tiden. Hur jag vi klarade av att resa runt i Australien och Nya Zeeland utan henne i nästan en månad förra året kommer för evigt vara ett mysterium, haha!Weekend på Korstäppans Herrgård
Weekend på Korstäppans Herrgård
Weekend på Korstäppans Herrgård
Weekend på Korstäppans Herrgård


Fler resedagböcker från Leksand

En helg i Leksand (2019) | Drönarfotografering i Leksand (2018)Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

28 svar

  1. Ohh Leksand är så fint och älskar natur och omgivning där. Ska kika in dina andra bloginlägg Du ska ju boka en wekeen på Dalacarlia är så fint där

  2. Mysigt att sova på herrgård och bra upplägg på dopet ju i dessa tider. Vi döpte vår lilla i april men utomhus i vår trädgård med präst och närmsta familjen ?

  3. Älskar Dalarna!! Under min unga åldee spenderade jag många sommarlov i Hedemora med min väns mormor och morfar. Så himla mysigt. Så mysigt att även hyra in sig på den fina herrgården. Tråkigt att tågresan tog lång tid. Ha det gott <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *