Swedish Passport

9 miljömedvetna julklappar till reseälskaren

Publicerat: 2018-12-09 | Uppdaterat: 2023-01-26

Samma visa varje år. Köphets och stress över vad man ska ge sina nära och kära i julklapp.

Kan vi inte alla bara sluta med den här sjuka konsumenthetsen kring jul? Hur mycket man älskar och uppskattar människorna i sin omgivning mäts inte i hur mycket pengar vi spenderar. Inte heller i hur många presenter vi köper. Punkt. Dock kommer vi inte sluta ge varandra presenter kring jul. Men kan vi alla komma överens om att inte ge bort en present som kommer ligga och samla damm i något skåp innan nästa jul? Årets julklapp 2018 var ju trots allt “det återvunna plagget”, något som speglar svenskarnas intresse för nya hållbara alternativ och ökad oro för klimatet. Därför har jag spunnit vidare på den tanken och samlat mina bästa tips på julklappar till den miljömedvetna turisten.

Vi alla vet ju att resandet är dåligt för klimatet. Bara en flygresa mellan Stockholm och Bangkok släpper ut mer koldioxid per person än vad varje person bör släppa ut per år om vi ska nå miljömålen. Även nyproducerade produkter är dåliga för miljön av flera olika anledningar. Detta gör det kanske lite knepigt att ge bort en hållbar julklapp till någon som älskar att resa. Men det är fullt möjligt! Har du någon i din omgivning som älskar att resa har jag samlat 9 stycken julklappar till den miljömedvetna turisten.

9 tips på miljömedvetna julklappar

1. En guidad tur

En sak de flesta turister har gemensamt är att de älskar att upptäcka nya platser, och jag lovar att det finns flera fantastiska platser att upptäcka i ditt närområde. Antingen kan du boka en guidad tur, eller hålla i en egen. Gör lite research och ge din vän en guidad tur av någon av de bästa sevärdheterna i ditt område. Kanske ett museum, ett vackert naturområde eller ett historiskt landmärke. Eller en plats som betyder mycket för dig.

2. Prenumeration på en vegansk matkasse

De flesta turister kommer ju trots allt hem någon gång, och då är det himla trevligt att få matvarorna levererade hem till dörren. Välj en vegansk matkasse också, gärna med ekologiska och närodlade grönsaker, så blir din julklapp ännu mer hållbar.

Läs mer: Resa som vegetarian eller vegan – 8 tips

3. En staycation

Du behöver inte resa långt för att få semesterfeeling – ibland räcker det att checka in på ett hotell i sin hemstad. En så kallad staycation.

4. En donation till välgörenhet

Ärligt talat, om din vän har råd att resa har hen med största sannolikhet alla sina grundläggande behov täckta. Varför inte ge en gåva till andra människor i den här världen som inte har tillgång till vatten, mat, värme eller utbildning?

Miljömedvetna julklappar

5. Dig själv i en timme eller två

Är du grym på att organisera en stökig garderob? Laga matlådor? Tapetsera? Ge bort dig själv och dina talanger och bidra till en bättre vardag för din vän. Hjälp till att skapa borta bra, men hemma bäst.

6. En klimatkompensation

Har din vän en särskild resa inbokad? Köp en klimatkompensation för mängden koldioxid det krävs för att ta sig dit. Detta går att göra genom att antingen betala en extra avgift till flygbolaget för att de ska flyga med “green fuel”, eller så kan du donera pengar till en organsiation som arbetar med att plantera träd eller bygga ut solenergin.

7. Ett utomhusäventyr

Vandra, paddla kajak eller tälta. Noll påverkan på klimatet, men ett så roligt äventyr. Helt klart bra julklappar för den miljömedvetna reseälskaren.

8. Massage eller en spaupplevelse

Upp med en hand om du någonsin sagt “Jag behöver en massage” efter en lång tågresa eller roadtrip. En massage eller en spaupplevelse är alltid en bra present när en resenär kommer hem – eller kommer fram till sin destination.

9. Något de verkligen vill ha - och behöver

Nej, man ska inte behöva skämmas över att köpa något nyproducerat då och då. Framförallt om det är något man verkligen vill ha, eller kanske behöver, som inte går att få tag på begagnat. Är det något din reseälskande vän velat ha länge och kommer att använda i flera år framöver – go for it.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

20 Kommentarer

 • Så himla bra tips, något att tänka på till nästa jul 😀 Jag själv tycker det är roligast att ge bort upplevelser 😀

 • Så bra inlägg, jag (eller rättare sagt vi) har verkligen tänkt till mer de senaste åren och ger nu endast något som personen i fråga verkligen uppskattar/behöver eller tex upplevelser hos lokala företag som driver hotell eller restauranger! 🙂 Känns bättre och mer uppskattat dessutom!

 • God fortsättning fina Amanda! Hoppas du har haft ett underbart julfirande med nära och kära <3 Jag jobbade julafton men hade Calle och barnen här på kvällen och sedan var de här på juldagen också och åt julmat. Vi fokuserar inte så mycket på julklappar längre utan mest på att få umgås och äta gott tillsammans <3 Det blev några paket iallafall till allihop 🙂 Kram <3

 • Jättefina tips! En donation var ju faktiskt jättesmart, några vänner till mig blev fadder till en tiger som donation till en annan vän! 😀

  • Åh så bra present! Var faktiskt på väg att ge bort ett fadderskap för havssköldpaddor i år men kom på något mycket bättre till personen i fråga 🙂

 • Riktigt bra ideer 😀

 • Jag har då inga problem att ge bort julklappar till mina nära och kära, en del av julaftonen. Men absolut inte något de inte vill ha eller för köpandet skull. Det kan jag hålla med om!

  • Just det du skriver är det jag har så himla svårt för, att klapparna känns som en del av julfirandet vilket tyvärr skapar en konsumtionshets i samhället. Blir så tråkigt när all fokus hamnar på prylarna (barn som kommer tillbaka till skolan frågar ju till exempel alltid sina kompisar vad de fick i julklapp och jämför med varandra) och inte på att ha en trevlig stund tillsammans, men samtidigt så gillar jag att ge bort saker och göra mina närmsta glada så förstår ju självklart hur du tänker 🙂 Lite därför jag skrev detta inlägg också, för att betona att man inte måste ge bort fysiska prylar bara för att det är jul utan att det finns andra alternativ 🙂

 • SÅ himla bra tips!! Och framför allt GOD JUL FINASTE!!!! Hoppas du hade en underbar dag igår <3

 • Vilka bra förslag 🙂

 • kikar in o önskar Dig en riktigt GOD JUL. Kramar ♥

 • Åh, såååå himla bra klapptips ?

 • Vilka bra tips! Tyvärr är alla julklappar redan inhandlade, men nästa år blir det enbart att skänka pengar till Röda korset etc! Det tycker jag inkluderas i det du skriver om 😀

  • Åh, superbra ju! Jag tar ju upp donationer till välgörenhet i det här inlägget så tycker absolut att det är en bra present, har själv fått det och blev ärligt talat så glad 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *