Swedish Passport

Resa miljömedvetet | 7 tips

Publicerat: 2018-04-22 | Uppdaterat: 20222-12-23

Vi människor lever långt över jordens kapacitet. Men det finns hopp!

Miljödebatten är större än någonsin och fler och fler börjar göra miljömedvetna val. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att rädda den fantastiska planeten vi bor på. Därför har jag samlat mina bästa tips på hur du kan göra för att resa mer miljömedvetet.

7 tips för att resa mer miljömedvetet

1. Se över andra alternativ än flyget

Att flyga är ett enkelt sätt att ta sig runt på, men tyvärr är det det sämsta transportsättet för miljön. Flygplan bidrar till helt galet höga CO2-utsläpp. Vi kan bara hålla tummarna för att forskningen kommer ge oss flygplan som är snällare mot miljön i framtiden. Tills dess är det dock bra att kolla på andra alternativ än flyget för att resa mer miljömedvetet. Det är lite knepigt, men tänk på alla magiska platser du kan tänkas se på marken som du annars bara hade flugit över på väg till ditt resmål.

2. Ta med en egen vattenflaska

Minska din plastanvändning genom att ta med en egen vattenflaska som du kan fylla på från kranen istället för att köpa nytt vatten på flaska. Detta fungerar även i länder där kranvattnet inte har lika bra kvalité som i Sverige om man investerar i ett vattenfilter. Det finns också tabletter att köpa för att göra vattnet drickbart, eller köra på det äldsta tricket av alla – koka vattnet innan du dricker.

Sand som kastas upp i luften och bildar ett hjärta

3. Ät veganskt och närodlat

Visste du att för varje kilo kött som säljs används 7 kilo foder och 16 000 liter vatten? Jag försöker själv äta så mycket veganskt som möjligt och idag är det inte svårt att vara vegan. Både mataffärer och restauranger brukar ha ett bra utbud av vegansk mat. Se även till att försöka äta av lokalt producerade råvaror som inte flugit jorden runt.

Läs mer: Resa som vegetarian eller vegan – 8 tips

4. Använd kollektivtrafiken

Om lokalinvånarna kan ta sig fram med kollektivtrafiken kan du också göra det. Jag vet att det är smidigare att ta en taxi eller en Uber när du är i en ny stad, men det blir inte bara billigare att åka kollektivt, det ger också en helt annan upplevelse. Se hur lokalinvånarna lever sitt vardagsliv, och gör samtidigt ett bra val för klimatet genom att resa mer miljömedvetet. Det är en win-win!

5. Plocka skräp

Det finns djur i naturen som dör av svält för att deras magar är fyllda med plast. Så fruktansvärt. Och det är upp till oss människor att hålla naturen fri från skräp. Följ med på en organiserad “beach clean up”, starta en egen eller kombinera skräpplockningen med en aktivitet. Du har väl hört talas om uttrycket “plogging”, då man plockar skräp samtidigt som man joggar? Annars kan du ta med en påse på morgonpromenaden på stranden och plocka upp det skräp som du hittar på vägen.

Läs mer: Rädda havet – plocka skräp

6. Säg nej till engångsartiklar i plast

Plastskedar till glassen eller sugrör till läsken, behöver du verkligen det? Antagligen inte. Jag försöker att alltid ha med en spork i väskan så att alla spontana glasspauser eller street food-luncher kan vara fria från plast.

7. Ta med egen påse till affären

Vi använder 5 biljoner plastpåsar varje år och mindre än 1% återvinns (!!!!). Tänk bara på hur mycket vi skulle kunna minska på plastavfallet om alla tog med sig en ryggsäck eller en egen påse när de ska gå och handla istället för att köpa en plastpåse varje gång.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

27 Kommentarer

 • Bilden där han kastar upp sanden och det formas som ett hjärta, fan va fin! Vet att det förmodligen handlade om sekunder att lyckas fånga det rätta ögonblicket 😀

 • VERKLIGEN så himla bra tips!! Tänker helt klart börja tänka mer på mitt egna agerande under mina resor =) Kram finaste <3

 • Sånt himla bra inlägg!

 • Jättebra inlägg och jag känner att jag kan sträcka lite på mig efter att jag har läst det. Jag gör redan mycket av det du tipsar om 😀 Jag har ingen bil utan går oftast eller cyklar – även i jobbet och när jag måste transportera mig på annat sätt blir det med spårvagn eller buss. Jag älskar mitt bubbelvatten, men har en sodastream så jag fyller på samma flaska hela tiden istället för att köpa nya i butik. Jag källsorterar mina sopor och minimerar användandet av plast och engångspåsar här hemma genom att lägga mat och annat i plastlådor med lock som jag kan diska. Jag har alltid med mig en Lagerhauskasse när jag handlar och tar med mig maten hem i den – gör likadant när jag ska handla i andra butiker. Jag köper närodlad mat (och odlar egna grönsaker här hemma dessutom) och har minskat på rent kött och äter mer grönt istället. Alla kan vi bidra med något för vår miljö 😀 Stor kram till dig Amanda <3

  • Åh, heja dig alltså! Tänk vilken fantastisk värld vi levt i om alla bidrog med något för att rädda planeten! 😀

 • Vilket intressant och bra inlägg! Kram

 • Så bra inlägg! 🙂

 • alltså värsta med att vara utomlands där en inte kan dricka vattnet är ju att den inte pantar???? FÅR PANIK och står alltid där med typ tre påsar flaskor och va BART PANTAR JAG??? Min kompis bodde i england och pluggade och hennes kompisar ba "varför har du två kassar med pet-flaskor i hörnet??" och han ba "ah jag antar att jag sparar dem för att panta men ah"

 • Så viktigt och bra inlägg! Heja heja heja dig!

 • Bra tips! Ja alla dessa plastflaskor är hemska…

 • Alltså vilken insats och vad fint att dela med sig av! Underbart och tänkvärt! TACK!

 • Vilket bra inlägg med jätte fina bilder <3

 • Så många bra råd. Alla kan göra något! 🙂

 • Men vilket bra inlägg! Så bra saker att tänka på när man reser 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *